Κόσμος

Οι διακοπές στην αλβανική ριβιέρα ήταν η απόλυτη τάση του καλοκαιριού

Άνθρωποι που επισκέφτηκαν την Αλβανία εξηγούν τι τους άρεσε και τι όχι, σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές και τελικά πόσα κοινά υπάρχουν με την χώρα μας.

Νίκος Γκάγιας
οι-διακοπές-στην-αλβανική-ριβιέρα-ήτα-1051206
Νίκος Γκάγιας

Σ’ έναν από τους hot προορισμούς μετατράπηκε (και) φέτος το καλοκαίρι η Αλβανική ριβιέρα.

Άγιοι Σαράντα, Εξαμίλι, Αυλώνας κυριάρχησαν στις αναζητήσεις πολλών νέων για τις φετινές διακοπές τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media που έδειχναν ενθουσιασμένους ταξιδιώτες με την φυσική ομορφιά της Αλβανίας.

Η Αλβανία είναι ένας κοντινός προορισμός, που μπορείς να επισκεφθείς ακόμα και με το αυτοκίνητο σου, περιλαμβάνει μικρές αποστάσεις και προσφέρει απίστευτη σχέση ποιότητας – τιμής.

Πρόκειται για ένα μέρος που έχει γνωρίσει απίστευτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και κερδίζει την προσοχή ακόμα και των πιο δύσπιστων περιηγητών.

Στην Ελλάδα πολύ συχνά μπορεί να ακούσεις «μα καλά στην Αλβανία θα πάμε;». Κι όμως υπάρχουν πολλοί νέοι που επέλεγαν την χώρα για τις φετινές διακοπές τους και από τις περιγραφές τους (μάλλον) δικαιώθηκαν!

Η Εύη πήγε με το αγόρι της και ένα ακόμα ζευγάρι το καλοκαίρι. Όπως εξηγεί δεν είχε κανένα ταμπού στο να ταξιδέψει εκεί καθώς είχε πάει και παλιότερα αλλά όχι σ’ αυτά τα μέρη. 

«Για τους Άγιους Σαράντα είχαμε δει στο TikTok και θέλαμε πολύ να πάμε να το δούμε από κοντά. Πήγαμε οδικώς και χρειάστηκε ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ. Κλείσαμε ένα airbnb, το οποίο μας βγήκε πάρα πολύ φθηνά. Για 4 μέρες μας πληρώσαμε 60ευρώ το άτομο.

Σταματήσαμε πηγαίνοντας στο Blue Eye, που το συστήνω, γιατί είναι στον δρόμο. Είναι μία λίμνη με παγωμένα νερά, μπορείς να κάνεις και πεζοπορία – είναι πολυσύχναστο μέρος. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως δεν υπάρχουν φανάρια, ούτε ιδιαίτερη τροχονόμευση. Είχε πολλή κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας.»

Όπως εξηγεί η Εύη η Αλβανία σ’ αυτό το κομμάτι της δεν απευθύνεται στον μέσο κάτοικο που παίρνει 400 ευρώ.

«Είναι λίγο ακριβά αλλά για εμάς οι τιμές είναι λογικές – σαν την Χαλκιδική και ίσως και πιο φθηνά. Όλες τις μέρες ξοδέψαμε περίπου 490 ευρώ το άτομο, κάνοντας πολυτελή ζωή. Νοικιάσαμε σκάφη, τρώγαμε σε εστιατόρια, πηγαίναμε στα καλύτερα τους bar για ποτό, αγοράσαμε αρκετά πράγματα. Σίγουρα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν οι ντόπιοι. Είχε πάρα πολλούς Ιταλούς αλλά και Έλληνες»

Αυτό που τους παραξένευσε ήταν πως σε όσα καταστήματα πήγανε, οι υπάλληλα δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι. Αυτό, όπως εξηγεί είτε γιατί δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τέτοιο όγκο τουριστών είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Σχετικά με τις παραλίες αναφέρει ότι:

«είναι πολύ προσεγμένες, aesthetic και αρκετά ακριβές, δηλαδή 40 ευρώ το σετ ξαπλώστρες. Μπορείς να βρεις και πιο φθηνές αλλά δεν είναι τόσο ωραία. Υπάρχουν και τα υπερλούξ! Σ’ ένα beach bar μας είπαν 500 ευρώ τα 4 άτομα με ένα μπουκάλι ποτό και φρουτοσαλάτα»

Εκείνη και η παρέα της περάσανε καταπληκτικά. Είδανε πολύ όμορφα μέρη και έκαναν πράγματα που δεν θα έκαναν στην Ελλάδα. 

«Βέβαια πουθενά δεν φάγαμε πολύ καλό φαγητό, το οποίο έμοιαζε με το δικό μας αλλά είχε διάφορα ευρωπαϊκά στοιχεία γιατί μιλάμε για ένα καθαρά τουριστικό μέρος. Επίσης στην προβλήτα των Αγίων Σαράντα το βράδυ δεν έχω δει ποτέ στη ζωή τόσο πολύ κόσμο να περπατάει. Ήταν αδιανόητο. Σχετικά με την νυχτερινή ζωή υπάρχουν πολλές ταράτσες αλλά και κλειστά μαγαζιά που ο κόσμος μπορεί να πιει το ποτό του ή το κοκτέιλ του, όμως υπάρχει τρομερός σωματικός έλεγχος για να μπεις.»

Η Μαρία που πήγε διακοπές στην αλβανική ριβιέρα με την παρέα της δηλώνει ότι η ιδέα για την εκδρομή προέκυψε από την αναζήτηση για ένα μέρος το οποίο θα ήταν οικονομικό, σχετικά κοντά στην Ελλάδα, γιατί είχαν 5 ημέρες στην διάθεσή τους.

«Η Αλβανία τα έχει όλα αυτά! Αρχικά το κόστος, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, ειδικά για τους ανθρώπους στην ηλικία μας, είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές τόσο για την μετακίνηση όσο και για την διαμονή σε ένα Ελληνικό νησί έχουν εκτοξευτεί.

Στην Αλβανία μπορεί κανείς να βρει πολύ εύκολα ξενοδοχεία και airbnb σε προσιτές τιμές και ακόμα μπορείς να πας πολύ άνετα και οδικώς. Όσον αφορά τις τιμές στην εστίαση γνωρίζω και από ντόπιους αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία ότι οι τιμές στα πιο “γνωστά” μέρη της Αλβανικής ριβιέρας είναι πιο τσιμπημένες σε σχέση με άλλες περιοχές στην Αλβανία, ωστόσο σε σύγκριση με Ελλάδα παραμένουν λογικές και σχετικά φθηνές. Εγώ τυχαίνει να κατάγομαι από το Πωγώνι της Ηπείρου που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία οπότε γνώριζα ήδη ότι έχει πολύ όμορφο φυσικό τοπίο»

Την επιλογή του επηρέασαν και διάφορες τουριστικές εκπομπές που είχαν δει αλλά και τα social media στα οποία τα τελευταία χρόνια προωθείται αρκετά η Αλβανία. 

«Εμείς μείναμε στους Άγιους Σαράντα, που γενικά θεωρείται το πιο πολυσύχναστο μέρος με πληθώρα μαγαζιών, ξενοδοχείων και νυχτερινή ζωή. Επισκεφτήκαμε όμως κι άλλα μέρη όπως το Εξαμίλι, η Χιμάρα και το Αργυρόκαστρο. Το Εξαμίλι είναι και αυτό πολύ γνωστός παραθαλάσσιος προορισμός με ωραίες θάλασσες, οργανωμένα beach bar, πολύ κόσμο και προσφέρεται ίσως και για πιο πολυτελείς προτιμήσεις. Η Χιμάρα είμαι πιο ήρεμο και οικογενειακό μέρος με απίστευτα ωραίες θάλασσες και φυσικό τοπίο και στο κέντρο της βρίσκονται πιο χαλαρά μαγαζιά. Η Χιμάρα έχει πολύ έντονο ελληνικό στοιχείο και μένουν και πολλοί Έλληνες εκεί.

Το Αργυρόκαστρο είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό με Ηπειρώτικο αέρα και μεγάλη ιστορία. Από τα μέρη που επισκέφτηκα και συγκράτησα είναι σίγουρα ο αρχαιολογικός χώρος στο Βουθρωτό αλλά και οι πηγές στο “Μπλε μάτι”. Συνολικά θα μπορούσα να πω ότι φαίνεται η τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις περιοχές της Αλβανίας. Είδαμε μεγάλη πολεοδομική ανάπτυξη με καινούργια ξενοδοχεία και μαγαζιά να κατασκευάζονται συνεχώς. Πολύ εύκολα συνεννοείται κανείς και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και ως νόμισμα δέχονται και ευρό εκτός από τα leke που είναι το επίσημο νόμισμα»

Η Μαρία αναλύει ότι συνάντησαν πολλούς τουρίστες και συγκεκριμένα Έλληνες και Ιταλούς.

«Θα τον πρότεινα σίγουρα σαν προορισμό γιατί είναι κάτι διαφορετικό εκτός Ελλάδας, που όμως μοιάζει πολύ σε επίπεδο φυσικού τοπίου και μεσογειακών θαλασσών και πιστεύω ότι πολλοί ίσως θα δίσταζαν ή δεν θα σκεφτόντουσαν να επισκεφτούν»

Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι και το πόσα ξόδεψαν, η Μαρία πήγε οδικώς και πλήρωσαν 100 ευρώ σύνολο, άρα 20 ευρώ το άτομο. Στους Άγιους Σαράντα είχαν κλείσει σε 4άστερο ξενοδοχείο, ένα μεγάλο διαμέρισμα με δύο δωμάτια και πλήρωσαν σύνολο 80 ευρώ το άτομο.

«Οι τιμές εκεί ήταν αρκετά λογικές και κοντά μ’ αυτές της Θεσσαλονίκης. Φαντάζομαι αν πήγαινε κάποιος σε ελληνικό νησί, θα πλήρωνε περισσότερα. Στα σουπερμάρκετ οι τιμές ήταν λίγο πιο οικονομικές από εμάς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως είχε πολλά ελληνικά προϊόντα. Όσον αφορά την εξυπηρέτηση στα καταστήματα που έτυχε να επισκεφθώ, αν και υπάρχει πολύ τουρισμός, διαπίστωσα ότι οι εργαζόμενοι δεν προσέχουν τόσο τον πελάτη. Δηλαδή στην Ελλάδα θα λέγαμε «γιατί μου μιλάει έτσι;». Αυτό δεν είναι κάτι που ένιωσα μόνο εγώ γιατί στη συνέχεια το συζήτησα και με παιδιά που κατάγονται από εκεί. Επειδή δεν υπήρχε καθόλου η κουλτούρα του τουρισμού, είναι λίγο πιο πίσω σ’ αυτό το κομμάτι»

Η Ιωάννα που έχει καταγωγή από την Αλβανία έκανε διακοπές φέτος το καλοκαίρι με το αγόρι της σε όλα αυτά τα μέρη. 

«Το αγόρι μου πήγαινε πρώτη φορά. Πλέον η Αλβανία είναι ένας προορισμός που αξίζει γιατί την έχουν περιποιηθεί αρκετά, έχουν επενδύσει, τα μέρη τους έχουν γίνει πολύ τουριστικά και έχει πολύ κόσμο. Δεν μπορώ να πω ότι είναι οικονομικά αλλά σίγουρα είναι λίγο καλύτερα από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σίγουρα υπάρχουν και οικονομικές λύσεις. Ένα καλό δωμάτιο κυμαίνεται από 70-80 ευρώ μέχρι και 130 ευρώ. Τα φαγητά τους είναι λίγο πιο οικονομικά, εδώ θα έτρωγες με 50-60 ευρώ, εκεί τα ίδια πράγματα θα τα φας με 30-40 ευρώ»

Η Ιωάννα έκανε tour από το Αργυρόκαστρο, πήγε Εξαμίλι και στους Άγιους Σαράντα. Αυτό που δεν τους άρεσε είναι ότι είχε υπερβολικό κόσμο. Όπως εξηγεί τα φαγητά είναι ίδια με την Ελλάδα. Όποιος πάει εκεί θα φάει καλαμαράκια, θαλασσινά, σουβλάκια.

«Υπάρχουν και παραδοσιακά πιάτα τα οποία εγώ τα ξέρω λόγω καταγωγής και τα οποία δεν ενθουσίασαν το αγόρι μου»

Μιλώντας για την προκατάληψη που υπάρχει από πολλούς να επισκεφθούν την γειτονική χώρα, η Ιωάννα εξηγεί:

«Είναι σίγουρα προκατάληψη. Η Αλβανία πλέον έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Τα Τίρανα και διάφορες παραθαλάσσιες πόλεις είναι τόσο εξελιγμένες – πολύ περισσότερο και από εμάς. Μου κάνει πολύ εντύπωση, βλέπω να αναπτύσσεται ευχάριστα»

Κλείνοντας και μιλώντας για τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η Ιωάννα επισημαίνει ότι έχουν ανέβει σε σχέση με τα προηγούμενα 2-3 χρόνια που είχε επισκεφθεί πάλι στην χώρα. 

«Ένα δωμάτιο που είχα κλείσει τότε 35 ευρώ, τώρα κοστίζει 80-90 ευρώ. Για τους Έλληνες νομίζω είναι κάτι που μπορεί να αντέξει η τσέπη τους. Εγώ βλέπω πολλά βίντεο στο TikTok από παιδιά που πηγαίνουν και τους αρέσει. Βλέπω κάποια στατιστικά που βγαίνουν στην Αλβανία ότι ο τουρισμός κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 30-40%.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα