Οι εναλλακτικοί υδάτινοι παράδεισοι που πρέπει να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι

Μια στάση - ανάσα δροσιάς σε καταρράκτες σε Χαλκιδική, Πιερία, Αριδαία για ένα καλοκαίρι πέρα από τα συνηθισμένα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
οι-εναλλακτικοί-υδάτινοι-παράδεισοι-736424
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στο μυαλό όλων μας το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο με τη θάλασσα, τις ξαπλώστρες, τα παγωμένα ποτά κάτω από τον καυτό ήλιο.

Και όμως οι πραγματικές ανάσες δροσιάς βρίσκονται δίπλα στη φύση. Ανακαλύπτοντας νέα μέρη, κρυμμένους παράδεισους, μονοπάτια που οδηγούν σε μαγικούς καταρράκτες.

Γιατί να ταλαιπωρηθείς στην κίνηση στο δρόμο για Χαλκιδική ή να περιμένεις πότε θα αδειάσει κάποια ξαπλώστρα στο beach bar που πήγες αλλά είναι ήδη γεμάτο;

Επέλεξε το φετινό καλοκαίρι να το ζήσεις διαφορετικά, ζώντας νέες εμπειρίες και περιπέτειες δίπλα στη φύση.

Οι κρυμμένοι καταρράκτες της Βαρβάρας που αξίζει να ανακαλύψεις

Ανήκουν στο πυκνό δάσος του χωριού Βαρβάρας, όμως είναι πιο κοντά στην Ολυμπιάδα.

Βρίσκονται κρυμμένοι μέσα σε μία πανδαισία από ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και άγριες φουντουκιές.

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς το περπάτημα προς τους καταρράκτες είναι ελαχίστων λεπτών και εύκολο (5-10 λεπτά).

Αν και πιο γνωστός και βατός είναι ο εξ αριστερών του μονοπατιού διπλός καταρράκτης, αξίζει να επισκεφτούμε και τον δεύτερο ο οποίος είναι μονός.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως θα χρειαστεί για να κατέβουμε σε αυτόν. Θα μας ανταμείψει όμως με ένα δωρεάν υδρομασάζ εξαιρετικής ποιότητας.

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ όμορφο οδηγικό κύκλο, μπορούμε να τους προσεγγίσουμε από την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας (Ρεντίνα-Σταυρός) και λίγο πριν την Ολυμπιάδα, θα στρίψουμε δεξιά στο δασικό δρόμο (υπάρχει ταμπέλα).

Ο χωματόδρομος προς τους καταρράκτες είναι βατός και ήπιος. Στην επιστροφή μπορούμε να συνεχίσουμε προς Βαρβάρα και αυτή είναι μία από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Χαλκιδικής.

Στη διαδρομή θα συναντήσουμε και τις γνωστές 5 βρύσες. Από το χωριό Βαρβάρα, μπορούμε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνοντας προς τη Νέα Μάδυτο και αριστερά προς Αγ. Βασίλειο.

*εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Καταρράκτες Ορλιάς: Υδάτινος παράδεισος στον Όλυμπο

Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του οικισμού Δίον βρίσκονται οι καταρράχτες Ορλιάς (Ουρλιάς), ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλους του μυθικού βουνού. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, η φήμη του εξαπλώνεται συνεχώς και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκεπτών ανηφορίζουν το δρόμο και περπατούν τα μονοπάτια που οδηγούν στις δροσερές βάθρες, σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.

Το ρέμα Ορλιά, διασχίζοντας τις πλαγιές του Ολύμπου σχηματίζει πολλούς καταρράκτες και βάθρες. Οι πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες είναι δύο με τις βάθρες τους να βρίσκονται σε απόσταση μόνο 5 λεπτών με τα πόδια από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά.

Ξεκινώντας από το εκκλησάκι, λίγα μέτρα παραπάνω στη στροφή του δρόμου, θα βρείτε το σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη, ο οποίος διαθέτει μια βάθρα εύκολα προσβάσιμη.

Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και πιο επιβλητικός καθώς η βάθρα του είναι μεγαλύτερη και πιο βαθιά. Ο καταρράκτης αυτός βρίσκεται πιο χαμηλά από τον πρώτο και τον προσεγγίζεις ακολουθώντας ένα σύντομο κατηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το δρομάκι. Το μονοπάτι διασχίζεται προσεκτικά αλλά άνετα από ενήλικες όμως όχι τόσο εύκολα από παιδιά τα οποία καλό είναι να επιτηρούνται στη διαδρομή.

Οι δύο καταρράκτες του Ορλιά περικυκλώνουν τους επισκέπτες με το υπέροχο φυσικό και δροσερό τους περιβάλλον. Η πλούσια βλάστηση, οι απόκρημνες πλαγιές και τα ορμητικά νερά των καταρρακτών με το έντονο φυσικό βουητό τους, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα καθηλώνει και ηρεμεί τον επισκέπτη στο φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει.

Τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα δροσερά νερά των καταρρακτών κατακλύζουν τις βάθρες, που σαν φυσικές πισίνες δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσετε και να ζήσετε μια μοναδική αναζωογονητική εμπειρία.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή αλλιώς Βαφύρας ή Ορλιάς πήρε το όνομα του από το έντονο θόρυβο-βουητό της ροής του νερού του.

Ο Ορλιάς είναι ένα αρχαίο ποτάμι της Πιερίας, το οποίο “χάθηκε” από την ντροπή του, καθώς αρνήθηκε να εξαγνίσει τις Μαινάδες (νύμφες που παρουσιάζονται ως ακόλουθοι του θεού Διονύσου), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα.

Η μετάβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον. Οταν φτάσετε στο Δίον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις καφέ ταμπέλες αριστερά που γράφουν «Όλυμπος». Ο δρόμος που οδηγεί στο Ρέμα Ορλιά είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση είναι 5.2 χιλιόμετρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του ενδιάφεροντος πολλών επισκεπτών ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και πιθανόν στο τέλος της διαδρομής να βρείτε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Μετά από 20 περίπου λεπτά από τότε που αφήσατε την Εθνική Οδό, θα βρεθείτε στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τους καταρράκτες. Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι όμορφα διαμορφωμένος, με ξύλινα τραπέζια και βρύσες. Από το σημείο αυτό, για να βρεθείτε στους δύο καταρράκτες και τις τρεις μικρές λίμνες, απαιτείται περπάτημα ενός καθαρού μονοπατιού περίπου 200 μέτρων.

*με πληροφορίες από olimpos.eu

Καταρράκτης Κουνουπίτσας στο Άνω Λουτράκι Αριδαίας

Το φαράγγι του Ράμνο Μπορ: Σημαίνει “Ίσιο Πεύκο” διαρρέεται από το ρέμα του Αγίου Νικολάου ή θερμοπόταμο Τοπλίτσα. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν την περιήγηση στο φαράγγι κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία και θα αφεθούν στη μαγεία της φύσης. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από τα Λουτρά. Το συνολικό του μήκος είναι 34 χλμ, ακολουθώντας μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους μέσα από πεύκα, πλατάνια, απόκρημνα βράχια και μικρούς καταρράκτες.

Στο φαράγγι χύνονται τρία ρέματα, το Ισιο Πεύκο το ρέμα Λούτα και το ρέμα Κουνουπίτσας. Ο καταρράκτης έχει ύψος 12 μέτρα και έχει αρκετά μεγάλη παροχή.

Η διαδρομή ξεκινά από το παρατηρητήριο στο Άνω Λουτράκι Αριδαίας. Στην διασταύρωση Δ1 πηγαίνουμε αριστερά κατηφορίζοντας. Στην Δ2 πηγαίνουμε πάλι αριστερά. Περνάμε μέσα απο ένα περιβόλι με δέντρα και συναντάμε πινακίδα για τον καταρράκτη Κουνουπίτσας.

Μετά από λίγο συναντάμε σημείο με θέα στο φαράγγι Ισιο πεύκο (Ραμνο Μπόρ). Όταν φτάσουμε στο επίπεδο του ρέματος για να κατέβουμε σε ένα κατηφορικό σημείο υπάρχει σχοινί. Μετά από λίγο συναντάμε την διασταύρωση των ρεμάτων Ισιο Πεύκο και Κουνουπίτσας όπου πάμε δεξιά. Μετά από λίγο συναντάμε τον καταρράκτη.

*με πληροφορίες από wikiloc.com

Ο καταρράκτης του Ενιπέα

Ο μεγάλος καταρράκτης Ενιπέα, βρίσκεται στα μέσα του ομώνυμου φαραγγιού στον Όλυμπο. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 38 μέτρων και σχηματίζουν μία βάθρα με κρυστάλλινα αλλά παγωμένα νερά. Αν και οι επισκέπτες που φτάνουν στο σημείο είναι πολλοί μόνο ελάχιστοι εξ’ αυτών έχουν τη τόλμη να βουτήξουν στα παγωμένα νερά. Οι υπόλοιποι απλά θα βουτήξουν τα πόδια τους για μερικά δευτερόλεπτα και θα γεμίσουν τα παγούρια τους με γάργαρο νερό.

Τα νερά του καταρράκτη πηγάζουν στη θέση Πριόνια και κατηφορίζουν μέχρι τις πύλες του Ολύμπου, σχηματίζοντας σε διάφορα σημεία καταρράκτες και φυσικές πισίνες. Ο κυρίως καταρράκτης βρίσκεται σε μία ρεματιά που περιβάλλεται από κατάφυτες πλαγιές με ψηλά δέντρα που δημιουργούν φυσική σκιά. Το τοπίο δε μαγεύει μόνο τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών αλλά και όλους όσους καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί.

Εάν επισκεφθείτε το καταρράκτη του Ενιπέα, μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Παλιά Μονή και το Σπήλαιο του Διονυσίου που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η επίσκεψη στο καταρράκτη του Ενιπέα αποτελεί σίγουρα μία ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, ενώ προσφέρει πολύ όμορφες εικόνες για λήψη φωτογραφιών.

Για να φτάσετε στον όμορφο αυτό καταρράκτη μπορείτε να ακολουθήσετε πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να ακολουθήσετε το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από το Λιτόχωρο και διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα με κατεύθυνση τη θέση Πριόνια (1100 μ.). Στη πορεία θα περάσετε από το Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου και τη Παλιά Μονή Διονυσίου πριν φτάσετε στο καταρράκτη. Για να μειώσετε το βαθμό δυσκολίας, τη διαδρομή μπορείτε να τη κάνετε και αντίστροφα, ξεκινώντας από το καταφύγιο στη θέση Πριόνια.

Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να κατευθυνθείτε στη Παλιά Μονή Διονυσίου και από εκεί στο καταρράκτη ακολουθώντας ένα ήπιο μονοπάτι. Η διαδρομή διαρκεί 20’ περίπου λεπτά και κινείται μέσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον από ψηλά δέντρα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να σταθμεύσετε 500 περίπου μέτρα πριν τη Μονή και ακολουθώντας ένα κατηφορικό μονοπάτι να κατευθυνθείτε προς το καταρράκτη. Το μονοπάτι είναι εύκολο και η διαδρομή διαρκεί 10-15’ λεπτά. Απλά χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα σημεία ειδικά αν έχετε πολύ μικρά παιδιά μαζί σας. Ωστόσο, ο τελικός προορισμός σίγουρα θα σας αναμείψει.

Οδικές Αποστάσεις

Λιτόχωρο – Πριόνια: 18,7 χιλιόμετρα (35′ λεπτά) Λιτόχωρο – Παλαιά Ιερά Μονή Αγίου Διουνσίου του εν Ολύμπω: 18,4 χιλιόμετρα (34′ λεπτά) Πριόνια – Παλαιά Ιερά Μονή Αγίου Διουνσίου του εν Ολύμπω: 3,2 χιλιόμετρα (7′ λεπτά)

*με πληροφορίες από allovergreece.com

Ο καταρράκτης της Αγίας Κόρης

Ο καταρράκτης της Αγίας Κόρης βρίσκεται κοντά στη Βροντού Πιερίας. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος από τη Βροντού καταλήγει σε μεγάλο parking στο σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι.

Η διαδρομή είναι κυκλική και μικρή σε μήκος και υψομετρική διαφορά. Δεν απαιτείται επίσης η χρήση trail υποδημάτων. Στο σημείο εισόδου στο μονοπάτι υπάρχει πινακίδα με πληροφορίες για τις δυνατές διαδρομές.

Η είσοδος στο μονοπάτι οδηγεί μετά από μερικά μέτρα σε διασταύρωση. Ευθεία συνεχίζει το μονοπάτι για Πετρόστρουγκα, ενώ αριστερά κατηφορίζει το μονοπάτι για την κύρια βάθρα με τον καταρράκτη της Αγίας Κόρης.

Η βάθρα έχει αρκετό βάθος στο κέντρο, ενώ η θερμοκρασία του νερού είναι ευχάριστη ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Από τον καταρράκτη συνεχίζουμε και συναντάμε την διασταύρωση για το ρέμα Αράπη.

Κατηφορίζουμε προς την εκκλησία της Αγίας Κόρης. Περνάμε από δεύτερη γέφυρα και ανηφορίζουμε τα σκαλιά για την έξοδο στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων.

*με πληροφορίες από wikiloc.com

Σωτήρη Ρέμα

Μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το Ελατοχώρι Πιερίας, βρίσκεται ένας απίστευτης ομορφιάς καταρράκτης, γνωστός ως «Καταρράκτης Σωτήρη Ρέμα». Ο μικρός αυτός καταρράκτης ύψους 10 μέτρων βρίσκεται κρυμμένος μέσα σε μία χαράδρα περιτριγυρισμένος από πλούσια βλάστηση. Μπροστά του σχηματίζεται μία βάθρα που προσφέρεται για μία αναζωογονητική βουτιά στα δροσερά νερά.

Για να φτάσετε ως εκεί, θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο από το Ελατοχώρι προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το χωριό να πάρετε το χωματόδρομο που οδηγεί στη δασική περιοχή Νικόλα Πηγάδι (1.100 μ). Στο σημείο υπάρχει πινακίδα αλλά θα πρέπει να προσέξετε μη τη χάσετε.

Ακολουθώντας ένα κακοτράχαλο χωματόδρομο μέχρι τη βρύση στη θέση «Νικόλα Πηγάδι» όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής, και στη συνέχεια ένα σύντομο μονοπάτι 100 περίπου μέτρων θα φτάσετε στον όμορφο αυτό καταρράκτη. Ο καταρράκτης είναι μία όαση δροσιάς για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και μία ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση.

Η πεζοπορία ως το σημείο είναι εύκολη και ιδανική για όλη την οικογένεια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα