Οινο-γαστρονομικές εμπειρίες στην κατοικία των Θεών

Ένα ταξίδι οινικών και γαστρονομικών απολαύσεων στην όμορφη Πιερία

Μαργαρίτα Κοκκίνου
οινο-γαστρονομικές-εμπειρίες-στην-κα-774184
Μαργαρίτα Κοκκίνου
Φωτό Unsplash

Μία από τις πρώτες εξορμήσεις μου στη μετά καραντίνας εποχή με έφερε σε ένα μέρος “θεϊκά” πλασμένο, την Πιερία. Μετά από τον εγκλεισμό μηνών, το μάτι είχε ανάγκη να χαθεί σε εικόνες φυσικής ομορφιάς, που εδώ περισσεύουν. Διασχίζοντας την εθνική οδό αντικρίζεις τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, ανάμεσα σε μυθικά βουνά, εύφορες κοιλάδες και μια αχανή θαλάσσια ακτή. Δεν απορεί κανείς που τον τόπο αυτό επέλεξαν οι Θεοί για κατοικία τους, και οι Μούσες για να στήσουν τους χορούς και τα τραγούδια τους. Εκεί γνώρισα τη γαστρονομική και οινική κουλτούρα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, χάρη σε ανθρώπους με μεράκι, αγάπη και πάθος για τον τόπο τους, που με έκαναν κοινωνό μίας ανεπανάληπτης εμπειρίας.

Κατά την παραμονή μου στην Πιερία είχα το προνόμιο να επισκεφθώ τρία οικογενειακά οινοποιεία παίρνοντας μία γεύση από τις μοναδικές ποικιλίες που προσφέρει η πιερική γη, καθώς και μια φάρμα που εκτρέφει την αρχαιότερη φυλή χοίρου της Μεσογείου.

Κρασιά που “ροκάρουν”

Φωτό από Youtube

Ο Αποστόλης, η Άρτεμις και ο Γιάννης είναι τρεις νέοι άνθρωποι με ροκ διάθεση, «ροκ» με την έννοια ότι δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το όνειρό τους, ροκ με την έννοια του αυθεντικού κι ελεύθερου πνεύματος. Άνθρωποι με όραμα και κοινή αγάπη για τη γη τους, που με υποδέχτηκαν και με ξενάγησαν στους χώρους παραγωγής του ποιοτικού τοπικού οίνου και με μύησαν στην τέχνη της οινογευσίας, μέσα από μία πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων. Άλλωστε οι μονάδες των τριών φίλων, μαζί με άλλα 2 οινοποιία, το Κτήμα Χρυσοστόμου και το Ναδίρ Winery δημιούργησαν το δίκτυο Olympus Wineries , με κοινό στόχο την προώθηση του καλού κρασιού του τόπου τους.

Κτήμα Καρασίμου

Πρώτη στάση το κτήμα Καρασίμου, όπου μας υποδέxτηκε η Άρτεμις σε μία έκταση απίστευτης ομορφιάς όπου το βλέμμα χάνεται στην απέραντη κοιλάδα των αμπελώνων που ξεδιπλώνεται μπροστά σου, για να καταλήξει ψηλά στον ορίζοντα όπου σμίγει το γαλάζιο του ουρανού με τις κορυφές των βουνών. Με χειμαρρώδη λόγο που ξεχειλίζει από πάθος, πραγματική αγάπη και αληθινό καμάρι γι αυτό που κάνει, μου είπε λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου. Ο πατέρας της Θεόδωρος Καρασίμος χημικός στο επάγγελμα, επέστρεψε μετά από πολλά έτη διαμονής στην Ελβετία στην Γανόχωρα της Πιερίας για να δραστηριοποιηθεί με τον οίνο, φυτεύοντας τον πρώτο αμπελώνα το 1995.

Την επιχείρηση συνέχισαν εκείνη κι ο αδερφός της, δημιουργώντας το 2016 το καινούργιο επισκέψιμο boutique οινοποιείο, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί στους αμπελώνες και στους χώρους του οινοποιείου, να γνωρίσει τεχνικές της βιολογικής καλλιέργειας και τα μυστικά της οινοποίησης. Το εξαιρετικό terroir της περιοχής, μαζί με το μεράκι της οικογένειας για ποιοτικό προϊόν, έχουν σαν αποτέλεσμα την βιολογική καλλιέργεια λευκών και ερυθρών ποικιλιών στα 21 στρέμματα ιδιόκτητης γης (Chardonnay, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano και Sangiovese), από τις οποίες έχουν προκύψει 5 ετικέτες – σταθμoί του εκλεκτού οινοποιείου : Rose Station, Gold Station, Gold Station/Orange, Jupiter’s Station και Station 134.

Μετά την περιήγησή μας, σειρά έχει η δοκιμή των κρασιών στον εξωτερικό χώρο, ένα μπαλκόνι με μαγική θέα, όπου δοκίμασα κάποια από τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος, το πολύ ενδιαφέρον orange από 60% Chardonnay και 40% Ugni Blanc που αφήνει μια ευχάριστη γεύση μπανάνας και ένα ιδιαίτερο ροζέ από 100% Montepulciano. Και από τα δύο αναδύονται μοναδικά αρώματα φρούτων της εύφορης κοιλάδας ενώ τα απογείωσαν τα food pairings, όλα φτιαγμένα από τοπικά εδέσματα. Πόση αγάπη μπορεί να κρύβεται μέσα σε μια φιάλη;

Κτήμα Κούρτη

Το μεσημεράκι με βρήκε σε ένα όμορφο χωριό, τη Ράχη 14 χλμ. από την Κατερίνη, ανάμεσα στους εκπληκτικούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων, όπου ο Απόστολος Κούρτης διατηρεί από το 1997 το επισκέψιμο οινοποιείο του. Τότε αποφάσισε σε πείσμα όλων να ξεριζώσει τα καπνά που μέχρι τότε έτρεφαν την οικογένεια και να φυτέψει το πρώτο του αμπέλι. Ούτε ο ίδιος τότε πίστευε το εξαιρετικό αποτέλεσμα της πρωτόγνωρης για εκείνον περιπέτειας που τον δικαίωσε. Μας ξενάγησε στο κελάρι, και στους άλλους χώρους του οινοποιείου χτισμένους από πέτρα και ξύλο δίπλα στο σπίτι του στο χωριό. Εκεί αρχίζουν τα τσίπουρα από το πρωί γιορτάζοντας την κάθε μέρα.

Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος και μετά από συνεχείς πειραματισμούς με διάφορες ποικιλίες -ελληνικές και ξένες – γεννήθηκαν 7 ετικέτες, 3 λευκά , 3 ερυθρά και 1 ροζέ. Για κάθε μία από αυτές έχει και μία ιστορία να σου διηγηθεί. Το μάτι από την αρχή μαγνητίζεται από τις περίτεχνες ετικέτες, φιλοτεχνημένες από έναν φίλο του, πριν ο ουρανίσκος γευτεί τον πλούσιο από αρώματα φρούτων, καρπών και ανθέων εσωτερικό κόσμο. Πραγματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Oniros, ένα μείγμα από Syrah 45% – Ξινόμαυρο 35% – Αγιωργίτικο 10% -Cabernet Sauvignon 10% που παλαιώνονται ξεχωριστά και στη συνέχεια σμίγουν για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στα 70 στρέμματα του αμπελώνα που βρίσκεται απέναντι, στις παρυφές των Πιερίων, καλλιεργεί ασύρτικο και βιδιανό (μια κρητική ποικιλία που πρώτος φύτεψε στη Β. Ελλαδα) και το ιταλικό Trebbiano και από ερυθρά Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Η επιχείρηση φέρνει εις πέρας όλες τις διαδικασίες, από τη φύτευση και την καλλιέργεια των αμπελιών, την οινοποίηση, την εμφιάλωση και την ωρίμανση των οίνων, τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ίδιος όμως προτιμά να υποδέχεται το κοινό στον διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας, μία ξύλινη μικρή σάλα που δε φαίνεται να την έχει αγγίξει ο χρόνος με ένα μπαλκόνι με απίστευτη θέα.

Εμάς μας υποδέχτηκε στον εξωτερικό του χώρο όπου κάτω από τον μεγάλο πλάτανο μας έστρωσε τραπέζι όπου δοκιμάσαμε κάποια από τα εξαιρετικά κρασιά του και γευτήκαμε σπιτική τυρόπιτα της μητέρας του κυρίας Αφροδίτης όπως και το πιπεράτο κατσικίσιο τυρί της που έδεσε θαυμάσια με τη Νύχτα από 90% Βιδιανό και 10% Ασύρτικο.

Οινοποιείο Παντούλη

Ο οικονομολόγος Γιάννης Παντούλης, γέννημα θρέμμα Κατερινιώτης, πήρε πριν από 20 χρόνια μια μεγάλη απόφαση που καθόρισε το μέλλον το δικό του αλλά και των 3 παιδιών του: να αφήσει την πόλη και τη ρουτίνα του γραφείου και να ασχοληθεί με τα αμπέλια. Στην αρχή ξεκίνησε παράγοντας τσίπουρο και στη συνέχεια αποφάσισε να φτιάξει το δικό του οινοποιείο στο χωριό Περίσταση, κοντά στην παραλία της Κατερίνης. Οι αμπελώνες του καλύπτουν μία έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκονται γύρω από το κτήμα όπου ζει με την οικογένειά του, όπου καλλιεργεί τις ερυθρές ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah αλλά και απέναντι, στη Χαλκιδική όπου νοικιάζει κτήματα στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, καλλιεργώντας τις λευκές ποικιλίες ροδίτη και την αγαπημένη του Μαλαγουζιά.

Η πορεία δεν ήταν εύκολη, καθώς έπρεπε να μυηθεί στην τέχνη της οινικής καλλιέργειας, αλλά με πείσμα και απέραντη αγάπη για αυτό που κάνει, έχει δημιουργήσει 4 εκλεκτές ετικέτες, τη λευκή Παντιέρα, από Ροδίτη και Μαλαγουζιά, μία νέα ετικέτα από 100% Μαλαγουζιά , ένα ερυθρό μονοποικιλιακό από Merlot και, και την Κόκκινη Παντιέρα από Syrah και Cabernet Sauvignon.

Στον όμορφο και ζεστό χώρο της γευσιγνωσίας του, διανθισμένο από ροκ πινελιές με εξαιρετική μουσική και ανάμεσα σε πιατέλες τυριών και αλλαντικών αλλά κι ενός εξαιρετικού καπνιστού χοιρινού που φτιάχνει ο ίδιος, μας μίλησε για τα επόμενα σχέδιά του. Εκτός από τα κρασιά μας έβαλε να δοκιμάσουμε και το νέο του δημιούργημα, τη ρετσίνα του, για την οποία όπως είπε είναι περήφανος. Και δικαίως γιατί απέχει πολύ από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για το συγκεκριμένο ποτό. “Μια ρετσίνα νέας γενιάς γεμάτη φινέτσα με τα δάκρυα του πεύκου να ενσωματώνονται εξαιρετικά, απογειώνοντας το αρωματικό και γευστικό της προφίλ” όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Ο μυθικός χοίρος

Ένας τόπος με τόσο πλούσια ιστορία και αναφορές από τη μυθολογία, διαθέτει ένα ακόμη πολύτιμο αγαθό που η προέλευσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο “ελληνικός μαύρος χοίρος”, προέρχεται από την αρχαιότερη φυλή χοίρου της Μεσογείου. Τον συναντάμε στον Όμηρο, όπου ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, ο Εύμεος, τον εξέτρεφε για να τρώνε το εύγευστο και μαλακό κρέας του οι μνηστήρες της Πηνελόπης, ενώ απεικονίζεται σε τοιχογραφία του τάφου του Φιλίππου όπου βλέπουμε τον μικρό Αλέξανδρο να κυνηγά τον μαύρο χοίρο του Ολύμπου. Το 2010, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος QYBIC στη Σικελία, τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι ο Ελληνικός Μαύρος Χοίρος είναι ο “πατέρας” των μαύρων χοίρων της Μεσογείου.

Το μυθικό αυτό ζώο εκτρέφεται στις μέρες μας σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, στην Πιερία αποκλειστικά στη Φάρμα Φωτιάδη και δίνει ένα υψηλής αξίας διατροφικό προϊόν. Όταν μάλιστα η διατροφή τους αποτελείται αποκλειστικά από τον εθνικό μας καρπό, την ελιά, τότε μιλάμε για μία υπερτροφή πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά Ω3, και Ω6 λιπαρά, πολυφαινόλες, σίδηρο, ελάχιστο ενδομυϊκό λίπος, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα πολύτιμα στον οργανισμό μας.

Ήδη τα προϊόντα της Φάρμας Φωτιάδη (burgers, λουκάνικα, τεμάχια κρέατος), που προέρχονται από τους μαύρους χοίρους εκτρέφονται στον ορεινό βοσκότοπο εκτάσεως 300.000τ.μ. . από τον 5ο έως τον 11ο μήνα της ζωής τους, έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά στην αγορά. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν με παγκόσμια μοναδικότητα που αναμφισβήτητα προσδίδει υψηλή αξία στη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής. Τα προϊόντα εξάγονται σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, προμηθεύουν έξι από τα 10 ξενοδοχεία 6 αστέρων της χώρας, ενώ επίσης διατίθενται από καταστήματα των ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτη και ΜΕΤRΟ – Μy Market

Διεθνές Κέντρο για ΑμΕΑ στην Ολυμπιακή Ακτή

Ένας τόπος πραγματικά ευλογημένος, σε απόσταση μόλις μισής ώρας από τη Θεσσαλονίκη, η Πιερία αποτελεί ιδανικό προορισμό κάθε εποχή του χρόνου. Κι αν έχεις στο μυαλό σου τις απέραντες παραλίες και την πλούσια νυχτερινή ζωή, που αναμφισβήτητα προσδίδουν μια αίγλη “ολυμπιακής ριβιέρας” , η πολυμορφία του τοπίου , ο αρχαιολογικός πλούτος, τα ορεινά μονοπάτια και οι γραφικοί οικισμοί, προσφέρουν μια σειρά από επιλογές εναλλακτικού τουρισμού. Ο Δήμος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη με μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής, γνωρίζοντας πως πρόκειται για έναν ελκυστικό προορισμό και αξιοποιώντας τα assets που διαθέτει. Μάλιστα ένα μεγαλόπνοο και σημαντικό έργο που ετοιμάζει και δίνει άλλη διάσταση στο θέμα εναλλακτικού τουρισμού είναι ένα Διεθνές Κέντρο Ψυχαγωγίας και Θαλασσοθεραπείας για Άτομα με Αναπηρίες, θα δημιουργήσει ο Δήμος Κατερίνης σε παραθαλάσσια έκταση της Ολυμπιακής Ακτής.

Φεύγοντας από την μαγευτική Πιερία δίνω υπόσχεση στον εαυτό μου να επανέλθω σύντομα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα