Life

Πως το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου μετατράπηκε σε πάρκο

Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη εγκαινιάστηκε πριν ένα μήνα στη Μόσχα. Την επισκεφτήκαμε και έχουμε άποψη.

Γιώργος Τούλας
πως-το-μεγαλύτερο-ξενοδοχείο-του-κόσμ-248097
Γιώργος Τούλας

Όποιος είχε ταξιδέψει παλαιότερα στη Μόσχα θα θυμάται προφανώς το ξενοδοχείο Ρωσία. Χτισμένο από το 1964-1967 υπήρξε μέχρι το 90 το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου. Με 3000 δωμάτια και 249 σουίτες το Rossiya Hotel, σχεδιασμένο από τον Dmitry Chechulin διέθετε μέχρι και κινηματογράφο και δέσποζε στο νότιο τμήμα του Κρεμλίνου, μπροστά στην όχθη του Μόσκοβα.

Πριν χτιστεί το ξενοδοχείο η περιοχή γνωστή ως Zaryadye ήταν μια ελεύθερη έκταση πλάι στην Κόκκινη Πλατεία, στο τείχος του Κρεμλίνου και απέναντι από τον Άγιο Βασίλειο. Το ξενοδοχείο αν και τεράστιο είχε ελάχιστε εξόδους κινδύνου με αποτέλεσμα στις 25 Φεβρουαρίου του 1977, να ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά και να πεθάνουν 42 άνθρωποι εντός του ενώ άλλοι πενήντα τραυματίστηκαν. Το ξενοδοχείο έκλεισε το 2006 και τότε ανατέθηκε στον Άγγλο αρχιτέκτονα  Sir Norman Foster να σχεδιάσει στη θέση του ένα νέο ξενοδοχείο 2000 δωματίων όμως ένα ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση και η απώλεια της δημαρχίας το 2010 από τον θερμό υποστηρικτή του δήμαρχο Luzhkov, έδωσε την ευκαιρία στο Κρεμλίνο να αποφάσισει να δημιουργήσει στη θέση του ένα μοντέρνο πάρκο. Ο Πούτιν επισκέφτηκε την περιοχή το 2012 μαζί με το νέο δήμαρχο Sergey Sobyanin και είπε μπροστά στις κάμερες: Αυτή η περιοχή που αξίζει χρυσάφι πρέπει να δοθεί πίσω στους πολίτες της πόλης!

Το κόστος του πάρκου ανήλθε σε 13 δισεκατομμύρια ρούβλια ή $223.9 εκατομμύρια δολάρια. Οι αρχιτέκτονες που επιλέχθηκαν να το σχεδιάσουν  είναι οι δημιουργοί του απόλυτα πετυχημένου High Line στο Μανχάταν και του Blur Building στην Ελβετία, οι  Diller, Scofidio + Renfro σε συνεργασία με ένα πολυεθνικό τιμ, το Ρώσο αρχιτέκτονα Sergey Kuznetsov και τους Hargreaves Associates (USA), Citymakers (Russia), Transsolar (Germany), Buro Happold (United Kingdom), Central Park Conservancy (USA), Directional Logic (USA), ARUP (USA), Arteza (Russia), MAHPI(Russia) και Mosinzhproekt (Russia).

Είναι το πρώτο δημόσιο μεγάλο πάρκο που φτιάχτηκε από το 1957 στην Ρώσικη πρωτεύουσα! Η έκταση του καταλαμβάνει 13 εκτάρια. Ακριβώς η μισή έκταση από την δική μας νέα παραλία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση περιοχής τα τελευταία χρόνια. Η βασική ιδέα της κατασκευής του είναι η βλάστηση του να προσομοιάζει και να καλύπτει σαν μικρογραφία ολόκληρη την έκταση της Ρώσικης γης, από τις τούνδρες έως τη στέπα και από τα δάση της Σιβηρίας έως τις λίμνες. Η αποθέωση του τεχνητού μικροκλίματος που θα αναπαριστά τις συνθήκες της φύσης σε όλο το μήκος της Ρωσίας. Από τους παγωμένους αέρηδες του βορά ως την υγρασία του νότου, με ανάλογες τεχνικές εναλλαγές του φωτός. Είναι το πρώτο πάρκο στην ιστορία της Ρωσίας που δεν ακολουθεί τη συμμετρία και τη διατεταγμένη φύτευση.

Κάτω από το γιγάντιο θόλο που δημιουργεί ένα πρότυπο μικροκλίμα, φυτεύτηκαν φυτά και λουλούδια από όλη τη ρώσικη επικράτεια, πολλά από τα οποία μοιάζουν ήδη μαραμένα λόγω του ψύχους, παρότι ειδικά θερμαντικά στοιχεία υπάρχουν στην οροφή του.

Ένα από τα μεγάλα ατού του πάρκου είναι η ιπτάμενη γέφυρα (Floating bridge) που φτάνει στη μέση του ποταμού και πλήθη κόσμου στέκονται εκεί πάνω και κοιτούν τα ποταμόπλοια που περνούν. Είναι τόσο εντυπωσιακή ως κατασκευή που σχηματίζει το γράμμα V στον αέρα, χωρίς να στηρίζεται πουθενά και μπορεί να σηκώνει ταυτόχρονα 3000 ανθρώπους!

Από τα μεγάλα ατού του πάρκου το media center με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διαδραστικά παιχνίδια για την ιστορία της πόλης αλλά και ατραξιόν όπως αυτή με την αναπαράσταση της Πυρκαγιάς του 1812 που έκαψε μεγάλο μέρος της πόλης.

Θεαματικό και το υπαίθριο αμφιθέατρο για συναυλίες, αλλά και η νέα έδρα της Φιλαρμονικής (Philharmonic Hall) και παραστάσεις, το κλειστό συναυλιακό κέντρο των 1500 θέσεων που θα ανοίξει την επόμενη άνοιξη, όπως και το κλειστό 4d σινεμά με την παραβολική οθόνη που θα λέγεται ”Πετώντας πάνω από τη Ρωσία” όπου αισθάνεσαι ότι πετάς πάνω από τα Ουράλια, τον Καύκασο και όλη την αχανή χώρα, ενώ στο Ice Cave, αυτή την παγωμένη σπηλιά κάτω από τη γη, θα μεταφερόμαστε στον Αρκτικό Κύκλο με συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στον Πόλο!

Το πάρκο ολοκληρώθηκε μόλις μέσα σε 3 χρόνια.

Από τα δημοφιλέστερα σημεία του είναι οι δύο χώροι εστίασης προς την πλευρά του ποταμού. Ένα ρετρό εστιατόριο αφιερωμένο στην αισθητική των 70ς στη Ρωσία και ένα θεματικό food court που περιέχει απίστευτα corners με γεύσεις από όστρακα και σαμπάνια μέχρι κρέατα από τον Καύκασο! Στη λογική του Eataly, του ιταλικού πειράματος, να συμπυκνώνει δηλαδή τη γαστρονομία μιας ολόκληρης χώρας, απογειώνει μοναδικά τη Ρώσικη παράδοση φαγητού.

Τη μέρα που το επισκεφτήκαμε παρότι το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς και χιόνιζε το πάρκο ήταν γεμάτο κόσμο που το απολάμβανε. Όπως και το βράδυ του Σαββάτου, που έλαμπε ολόφωτο πλάι στον ποταμό. Το ζήτημα που βάζουν τώρα αρκετά αρχιτεκτονικά site και ειδικοί στα αρχιτεκτονικά θέματα δημοσιογράφοι, είναι αν το πάρκο θα καταφέρει να γίνει μέρος της ζωής της πόλης, αν θα το απολαύσουν εκτός από τους πλούσιους κατοίκους της ή όσους ζουν στο κέντρο και αυτοί που κατοικούν στα μακρινά προάστια, μιάμιση ώρα μακριά ή θα παραμείνει μια ελίτ ουτοπία που γέννησε το μυαλό του Πούτιν. Η ανταπόκριση πάντως είναι τεράστια, ανεβαίνουν καθημερινά χιλιάδες εικόνες στα social media. Το πάρκο είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση δημόσιου χώρου που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και αποτελεί μια από τις χειρονομίες του Πούτιν που τον κάνουν εδώ ιδιαίτερα δημοφιλή.

Σίγουρα το πιο νέο αξιοθέατο της Ευρώπης βρίσκεται πλάι στην Κόκκινη Πλατεία. Ο καιρός και κυρίως η χρήση του από τους κατοίκους της πόλης θα αποδείξει αν άξιζε τον κόπο να γίνει. Πάντως το βράδυ του Σαββάτου έσφυζε από ζωή με το θερμόμετρο καρφωμένο στους -2. Αυτό κάτι λέει…

  • Στη Μόσχα βρεθήκαμε με πρόσκληση της Ellinair πoυ πετά από Θεσσαλονίκη 3 φορές την εβδομάδα και με την ευγενική φιλοξενία του ομίλου Μουζενίδη που ειδικεύεται στα ταξίδια στην Ρωσία και όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα