Πού θα πάνε οι Ρώσοι τουρίστες;
Μπορούμε να κερδίσουμε ένα κομμάτι από τους τεσσεράμισι εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία;
Λέξεις:Όμορφα ταξίδια
Η κατάρρευση των Ρωσοτουρκικών τουριστικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικοί πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα με την Συρία, έκανε πολλές χώρες να ονειρεύονται τα τεσσεράμισι εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία και ακόμη περισσότερο τα 3.5 δισ ευρώ που αφήνουν στην τουρκική οικονομία. Τα χρήματα είναι πολλά γι’ αυτό και όλοι σκέφτονται πως και με πιο διακριτικό τρόπο, θα προσελκύσουν μέρος από αυτή την μεγάλη πίτα. Ωστόσο η ιστορία δείχνει πως κάθε φορά που κάποια χώρα της Ανατολικής Μεσογείου έχει πρόβλημα, αυτή που κερδίζει είναι μια χώρα της Δυτικής Μεσογείου, δηλαδή η Ισπανία. Έτσι έγινε με την Τυνησία και την Αίγυπτο και είναι βέβαιο πως έτσι θα γίνει και με την περίπτωση της Τουρκίας. Ο λόγος είναι απλός. Η Ισπανία έχει ισχυρό τουριστικό προϊόν, εξαιρετικές υποδομές, καλή τουριστική εικόνα και τουρισμό που δουλεύει 12 μήνες το χρόνο. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση της Ρωσίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ρώσων τουριστών κάνει διακοπές κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο λόγος είναι οι πολύ χαμηλές τιμές που βρίσκει, αλλά και ένα μικρο διάλειμμα που επιδιώκουν από τον βαρύ ρωσικό χειμώνα. Άλλωστε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 20 βαθμών μπορεί εμάς να μας κάνουν να ανάβουμε το καλοριφέρ, οι Ρώσοι ωστόσο άνετα βουτούν στη θάλασσα για τα μπάνια τους. Αυτή την αγορά η Ελλάδα δεν μπορεί να την αγγίξει καθώς η χώρα τουριστικά δεν λειτουργεί τον χειμώνα. Είναι σε αγρανάπαυση. Μπορεί κάποια resort να παραμένουν ανοιχτά την χειμερινή περίοδο, ωστόσο ποιος θα τα επιλέξει όταν έξω από αυτά επικρατεί η ερημιά. Δυστυχώς όλο και πιο συχνά τέτοιες περιπτώσεις μας θυμίζουν τον κακό τουριστικό μας εαυτό και την αδυναμία της χώρας να γίνει τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών. Για το καλοκαίρι και εφόσον δεν αλλάξει κάτι στις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα μικρο κομμάτι από την πίτα ωστόσο θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα της βίζας, πρόβλημα που οι άλλες χώρες της ζώνης Σέγκεν τα καταφέρνουν καλύτερα, διεκπεραιώνοντας τις διαδικασίες γρηγορότερα και με λιγότερη ταλαιπωρία για τους αιτούντες. Πάντως το σκηνικό στον πλανήτη είναι πλέον τόσο μουντό και ρευστό που κάνεις δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό που ως προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο.
Να σημειώσουμε ότι φέτος το καλοκαίρι υπήρξε ραγδαία πτώση των Ρώσων τουριστών λόγω των κυρώσεων και της ποτώσης του ρουβλιού.