Στη γειτονιά μας, «πουλάνε» από τώρα το βορειοελλαδίτικο καλοκαίρι
Προσφορές και πακέτα για καλοκαιρινές διακοπές, ακόμη και ημερήσιες εκδρομές για μπάνιο, σε Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Κατερίνη
Αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεξαν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων που προηγήθηκε, να ταξιδέψουν σε κοντινές χώρες του εξωτερικού.
Κατά τη βόλτα τους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων που επισκέφτηκαν «έπεφταν» πάνω σε λέξεις που φυσικά και τους είναι γνώριμες.
Chalkidiki, Katerini, Asprovalta, Nea Vrasna, Stavros, Kavala, Thassos, Athos, Uranopolis.
Η… γειτονιά μας άρχισε από νωρίς να «πουλάει» το βορειοελλαδίτικο καλοκαίρι.
Μπορεί για εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές να είναι ακόμη πολύ μακριά στον προγραμματισμό μας, όμως για όσους από το εξωτερικό συνηθίζουν να επισκέπτονται τη χώρα μας για να απολαύσουν τον ήλιο και τα μπάνια τους, δεν είναι καθόλου νωρίς.
Άλλωστε, όπως εξηγούν και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι Βαλκάνιοι και οι Κεντροευρωπαίοι που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Χαλκιδική, την Ασπροβάλτα, την Κατερίνη, φροντίζουν από τα Χριστούγεννα ή έστω νωρίς στις αρχές του νέου έτους να κάνουν την κράτηση τους.
«Οι Βαλκάνιοι κλείνουν από πολύ νωρίς τα δωμάτια. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια τον κύκλο τους και λειτουργούν με επαναλαμβανόμενο πελατολόγιο που με το που τελειώνει τις καλοκαιρινές του διακοπές φροντίζει ήδη να κλείσει τις επόμενες» είχε σημειώσει στην parallaxi ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σταυρού, Κώστας Παπαζώης,
Παραδοσιακά άλλωστε, Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Σταυρός αποτελούν καλοκαιρινό πόλο έλξης για επισκέπτες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Μάλιστα, τα καλοκαίρια μετά την πανδημία αυξημένη ήταν η επισκεψιμότητα και από χώρες όπως η Ρουμανία, αλλά και η Ουγγαρία και Τσεχία, που τα παλιότερα χρόνια αποτελούσαν σταθερή «δεξαμενή» τουριστών.
Και αν οι περισσότεροι ταξιδεύουν οικογενειακώς με το αμάξι τους για να έρθουν στα μέρη μας, δεν λείπουν και τα οργανωμένα ταξίδια.
Στην Βουδαπέστη, λοιπόν, ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ήδη τοποθετήσει στα τζάμια τους, ενημερωτικά φυλλάδια για όσους ενδιαφέρονται να κλείσουν διακοπές στην Ασπροβάλτα, τα Νέα Βρασνά και το Σταυρό.
Πρόκειται για πακέτα που εξασφαλίζουν τη διαμονή (10 ημέρες – 7 διανυκτερεύσεις) και τη μετακίνηση και τα οποία ξεκινούν να προσφέρονται από τα μέσα Μαίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Μια μέρα για παραλία στην Ελλάδα»
Και ποιος δεν έχει δει περπατώντας το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη τις αφίσες ή τα πρόχειρα εκτυπωμένα χαρτιά που ενημερώνουν για ημερήσιες εκδρομές για μπάνιο σε παραλίες της Χαλκιδικής.
Πώς βέβαια θα σου φαινόταν να πρέπει να ταξιδέψεις σε μία άλλη χώρα για να κάνεις μπάνιο;
Προσπαθούμε λοιπόν να μπούμε στο μυαλό Βούλγαρων και Ρουμάνων που μέσα από ταξιδιωτικές ιστοσελίδες προβάλλουν τη δυνατότητα ημερήσιων εκδρομών για μπάνιο στις παραλίες μας.
Για παράδειγμα, μια ημερήσια επίσκεψη από τη Σόφια στην Ασπροβάλτα κοστίζει 42 ευρώ, με τα πούλμαν να αναχωρούν από τη Βουλγαρία λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να φτάσουν το πρωί στον προορισμό τους και να πάρουν το δρόμο της επιστροφής το απόγευμα.
Από 49 έως 80 ευρώ κοστίζουν και οι οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές από την Ρουμανία προς Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Καβάλα, Θάσο.
Με βαν από το Βελιγράδι
Ταξιδιωτικά γραφεία από το Βελιγράδι δίνουν από τώρα τη δυνατότητα στους Σέρβους να προγραμματίσουν διακοπές με οργανωμένη μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα για το καλοκαίρι.
Καλλιθέα, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Νικήτη, Νέος Μαρμαράς ξεχωρίζουν από τις επιλογές για Χαλκιδική, Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι μεταξύ των προορισμών για Κατερίνη και φυσικά Ουρανούπολη, Άγιο Όρος, Ιερισσός.
Μετ’ επιστροφής οι ενήλικες πληρώνουν 110 ευρώ για τη μετακίνησή τους από το Βελιγράδι προς τα μέρη μας.
Αναζητούν ήδη προσωπικό
Οι προετοιμασίες για τη φετινή τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει πάντως και στα καταλύματα σε Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Κατερίνη, με τους ιδιοκτήτες τους με αναρτήσεις στα social media να ενημερώνουν για την πρόθεση τους να προσλάβουν εποχικό προσωπικό στις επιχειρήσεις τους.
Αυτό πάντως που μας ξένισε σε κάποιες από τις δημόσιες αγγελίες -και θα διερευνήσουμε όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της τουριστικής σεζόν- είναι η υποσημείωση που βάζουν κάποιες επιχειρήσεις περί προτίμησης σε υποψήφιους-υποψήφιες με δική τους διαμονή.
Από που ήρθαν οδικώς το 2023
Ο οδικός τουρισμός το 2023 προς τη Βόρεια Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο της χρονιάς που μας πέρασε ήταν αυξημένος κατά 33,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2022 και μείωση 14,4% σε σχέση με το 2019.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το 2022.
Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές κατά 971 χιλ./85,4% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,1 εκατ., ενώ ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση κατά 249 χιλ./63,2% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 643 χιλιάδες.
Συμπληρωματικά, στον σταθμό των Ευζώνων οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,8 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 97 χιλ./5,8%.
Ακολουθήσαν οι σταθμοί της Κρυσταλλοπηγής και του Ορμένιου με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 511 χιλ. και 489 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 75 χιλ./17,3% και 144 χιλ./41,7%.
Οι οδικές αφίξεις της Κακαβιάς ανήλθαν σε 429 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 54 χιλ./14,4% και ακολούθησε ο σταθμός της Νυμφαίας με 422 χιλ. αφίξεις σημειώνοντας αύξηση 27 χιλ./6,9%.
Στον σταθμό της Νίκης οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 332 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 143 χιλ./76% και στην Εξοχή η αύξηση ανήλθε σε 91 χιλ./57,8% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 247 χιλιάδες.
Τέλος, στο σταθμό της Σαγιάδας οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 229 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 56 χιλ./32,1%.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διάφορες καταγράφεται στο σταθμό των Καστανιών, όπου την αναφερόμενη περίοδο οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 142 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 66 χιλ./86,6%.
Αντίθετα, στον σταθμό της Δοϊράνης καταγράφηκε η χαμηλότερη αύξηση με 5,5%/13 χιλ. ενώ σημειώθηκαν 249 χιλ. οδικές αφίξεις.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά 1,3 εκατ./60,4% ενώ καταγράφηκαν 3,4 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Τουρκία όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 315 χιλ./67% με 785 χιλ. οδικές αφίξεις.
Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 254 χιλ./12,1%, καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν 2,3 εκατ., ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε 188 χιλ./18,8% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,2 εκατομμύρια.