Ελλάδα

Τα εντυπωσιακά Σπήλαια Διρού στην Λακωνική Μάνη

Ταξιδέψτε ανάμεσα στους σταλαγμίτες και σταλακτίτες μέσα από ένα βίντεο

Parallaxi
τα-εντυπωσιακά-σπήλαια-διρού-στην-λακ-999078
Parallaxi

Βίντεο: Θεόφιλος Μπάμπουλης

Η Γλυφάδα ή Σπήλαιο Βλυχάδα στο Διρό είναι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στον κόσμο. Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Λακωνικής χερσονήσου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Κρυμμένο στα βάθη της γης, αυτό το εντυπωσιακό σπήλαιο είναι πλούσιο σε ιστορία και μαγευτική ομορφιά και ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στη νεολιθική περίοδο. Τα Σπήλαια Διρού, όπως είναι ευρέως γνωστά, είναι ένα σύμπλεγμα τριών σπηλαίων. Βλυχάδα, Αλεπότρυπα και Καταφύγι. Το γνωστό τμήμα των σπηλαίων καλύπτει μια έκταση περίπου 33.000 τετραγωνικών μέτρων από τα οποία μόνο τα μισά έχουν εξερευνηθεί.

Η ύπαρξή του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Μέχρι το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στα 14.700 μέτρα. Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.  Το νερό στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι υφάλμυρο με θερμοκρασία 14 °C και η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 °C. Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού βράχου και τον διαλύει, δημιουργεί τη διακόσμηση του σπηλαίου κυριολεκτικά σταγόνα-σταγόνα. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες σε πολλές περιπτώσεις συγχωνεύονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας στήλες. Το μέγιστο βάθος του σπηλαίου είναι 80 μέτρα και έχουν βρεθεί σταλαγμίτες σε βάθος 71 μέτρων.

Μέσα στο σπήλαιο έχει βρεθεί το μεγαλύτερο απόθεμα οστών ιπποπόταμου στην Ευρώπη, καθώς και κεραμικά. Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας ανακαλύφθηκαν επίσης σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται τώρα στο μουσείο δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου.

Το σπήλαιο άνοιξε προς το κοινό το 1967, αφού ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού είχε ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες. Η τουριστική περιήγηση διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Η υδάτινη διαδρομή γίνεται αποκλειστικά με σκάφος. Κάθε σκάφος έχει έναν οδηγό και στους επισκέπτες δίνονται σωσίβια. Ο οδηγός χρησιμοποιεί κοντάρια για να διασχίσει τα σπήλαια και τις σήραγγες, τα οποία είναι απόκοσμα φωτισμένα και στολισμένα με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Απαγορεύεται αυστηρά η αποκόλληση λίθων ή βράχων από το σπήλαιο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα