Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο στη μετα κοροναϊού εποχή

Πώς προσαρμόζονται οι αεροπορικές εταιρίες στη μετα-κοροναιού εποχή;

Parallaxi
ταξιδεύοντας-με-αεροπλάνο-στη-μετα-κο-612473
Parallaxi

Πώς προσαρμόζονται οι αεροπορικές εταιρίες στη μετα-κοροναιού εποχή; To CNN ταξίδεψε με τη Lufthansa από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας στo Πόρτο της Πορτογαλίας και κατέγραψε την εμπειρία του.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης χρειάζεται απεγνωσμένα μια δυναμική επανεκκίνηση μετά και από το πακέτο διάσωσης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη γερμανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορωναϊού.

Οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa, προσπαθούν να πείσουν τους επιβάτες ότι τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να είναι ασφαλή χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Μία προφανής διαφορά για τους ταξιδιώτες είναι ότι στο αεροδρόμιο οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών καλούνται να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή, ενώ στο τέρμιναλ τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Από τη στιγμή της επιβίβασης στο αεροπλάνο τα μέτρα αυτά περιπλέκονται. Οι μάσκες εξακολουθούν να φοριούνται αλλά η κοινωνική απόσταση δεν είναι πλέον εφικτή.

Παρόλο που οι αεροπορικές κάνουν τώρα restart, υπάρχουν προς το παρόν πολύ λιγότερες προγραμματισμένες πτήσεις από πριν, έτσι η ζήτηση είναι υψηλή και τα αεροπλάνα γεμάτα.

Ο υπεύθυνος καμπίνας Mike Lautekorn έδωσε απολυμαντικά μαντηλάκια στους επιβάτες κατά την επιβίβαση, ωστόσο κάποιοι επιβάτες έδειχναν ανήσυχοι.

«Είναι περίεργο το συναίσθημα, είναι πολύ ήσυχα, δεν έχεις τη βαβούρα του αεροδρομίου», είπε ο Nayr Ibrahim, ένας από τους επιβάτες του αεροπλάνου, για να προσθέσει, πως «ωστόσο είναι λίγο τρομακτικό, νομίζω, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορείς να κολλήσεις»

Ένας άλλος επιβάτης, ο Karl Heinz Lattau, ο οποίος συνήθως κάνει περίπου 50 πτήσεις ετησίως, δεν έδειξε να ανησυχεί για πιθανό κίνδυνο, ωστόσο του έκανε μεγάλη εντύπωση ότι κάθισαν επιβάτες και στα μεσαία καθίσματα.

«Βασικά εκπλήσσομαι λίγο γιατί, νομίζω ότι με βάση τα μέτρα για τον κοροναϊό, καθόμαστε πολύ, πολύ κοντά», παρατήρησε.

Η ατμόσφαιρα στην καμπίνα ήταν πιο ήρεμη από τι συνήθως. Οι μάσκες προσώπου κρατούσαν τους επιβάτες σιωπηλούς. Ο φόβος μετάδοσης του ιού μέσω σταγονιδίων, αν μιλούσαν με τους διπλανούς τους, βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι επιβάτες που μίλησαν στο CNN δήλωσαν ότι ανησυχούσαν με το γεγονός ότι θα βρίσκονταν σε έναν περιορισμένο χώρο για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι είπαν ότι ταξίδευαν για να επισκεφθούν συγγενείς ή για δουλειά.

Η χρήση της μάσκας μέσα στο αεροσκάφος ήταν άβολη για τους ρεπόρτερς του CNN, ειδικά όταν ήθελαν να πιούν νερό  ή να μασήσουν ένα σνακ.

Από την άλλη οι πιλότοι ενώ φορούν μάσκες στο έδαφος, δεν τις φορούν κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης Andreas Kauser, είναι σημαντικό να βλέπει κανείς την έκφραση του προσώπου του συνεργάτη του, να επικοινωνεί σωστά σε απρόσμενες καταστάσεις.

«Το πρόσωπο, οι εκφράσεις είναι πολύ σημαντικές. Αν επικοινωνείς με τον συνάδελφό σου και έχεις κάποια περίεργη κατάσταση, είναι καλό να το δεις στο πρόσωπό του. Ανησυχεί;», είπε.

Εκπρόσωποι της Lufthansa ισχυρίζονται ότι τα σύγχρονα φίλτρα αέρα στα αεροπλάνα καθιστούν απίθανη τη μετάδοση του ιού στο αεροπλάνο.

«Τα φίλτρα ανανεώνουν τον αέρα με εξωτερικό αέρα που κυκλοφορεί συνεχώς, ώστε να μην υπάρχουν ιοί» συμπληρώνει ο Kauser.

Πριν ταξιδέψει από τη Φρανκφούρτη στο Πόρτο, η αποστολή CNN επιβιβάστηκε σε μια εσωτερική πτήση στη Γερμανία, από το Βερολίνο προς τη Φρανκφούρτη.

Το check-in στο Βερολίνο διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, καθώς το προσωπικό έπρεπε να διασφαλίσει ότι κάθε επιβάτης συμμορφώνεται με τους περιορισμούς της χώρας προορισμού, όσον αφορά τον ιό. Η διαδικασία αυτή τη στιγμή διαφέρει για κάθε χώρα, γι αυτό και δημιουργήθηκε μία μεγάλη ουρά. Επίσης, στο Βερολίνο, δεν υπήρχαν πλαστικά διαχωριστικά για την προστασία του προσωπικού.

Η Φρανκφούρτη ήταν καλύτερα οργανωμένη, ωστόσο οι μεγάλες ουρές αναμονής είναι  μάλλον αναπόφευκτες για τους ταξιδιώτες αυτή τη στιγμή και φαίνεται ότι όποιος ταξιδεύει στο εγγύς μέλλον πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάποιες ώρες αναμονής.

Όλες οι πτήσεις τους καθυστέρησαν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού προγραμματισμένων πτήσεων οι αεροπορικές εταιρείες πραγματικά δεν θέλουν να χάσει κανείς το αεροπλάνο και να περιμένει μια μέρα για το επόμενο.

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα