Ταξίδι στη Λήμνο: Πέντε παραλίες και πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στο ανεξερεύνητο παράδεισο του Αιγαίου

Στο νησί που το καλοκαίρι είναι ακόμη όπως παλιά...

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ταξίδι-στη-λήμνο-πέντε-παραλίες-και-πέ-1348762
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Καλοκαίρι στο Αιγαίο σημαίνει ήλιος, θάλασσα και αμέτρητα νησιά με μοναδικό χαρακτήρα.

Ανάμεσα σε αυτά, η Λήμνος ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά της, τη γαλήνια ομορφιά και την ανεπιτήδευτη φιλοξενία των κατοίκων της.

Ένα νησί που δεν κυνηγά τον μαζικό τουρισμό, αλλά προσφέρει απλόχερα εμπειρίες σε εκείνους που αναζητούν κάτι διαφορετικό: χρυσαφένιες παραλίες, ηφαιστειογενή τοπία, παραδοσιακούς οικισμούς και γεύσεις που μένουν αξέχαστες.

Παρακάτω θα (προσπαθήσουμε τουλάχιστον) σας μεταφέρουμε στο μαγευτικό καλοκαίρι της Λήμνου, με εικόνες, και προτάσεις για μέρη που πρέπει να επισκεφτείς και δύσκολα θα ξεχάσεις.

Μέρη που δεν πρέπει να χάσεις

Παναγιά Κακαβιώτισσα

Θα χρειαστεί να περπατήσεις 20 λεπτά από το πάρκινγκ. Ωστόσο η διαδρομή και η θέα που θα απολαύσεις θα σε αποζημιώσουν πλήρως.

Αποτελεί ένα σπάνιο πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο — τον μοναδικό γνωστό ναό στον κόσμο που δεν διαθέτει σκεπή, καθώς λατρεύεται μέσα σε βραχώδη σπηλιά, με φυσικό κάλυμμα τον ίδιο τον βράχο.

Το ξωκλήσι βρίσκεται ψηλά στο βουνό Κάκαβος, κοντά στο χωριό Θάνος, περίπου 4 χλμ. ανατολικά της Μύρινας.

Το καθολικό χτίστηκε γύρω στο 1300 από μοναχούς από τον Άγιο Ευστράτιο, που ανήκαν στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος. Το 1305 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Μονής ως μετόχι της.

Από την τοπική παράδοση, όταν ο τελευταίος από τους μοναχούς έφυγε για το Άγιον Όρος, παρέδωσε την εικόνα της Παναγίας σε έναν βοσκό από την οικογένεια Μουμτζή (από τον Κοντιά). Του ζήτησε, ως όρο, να μεταφέρει την εικόνα κάθε Τρίτη του Πάσχα (Λαμπροτρίτη) πίσω στο εκκλησάκι για τη Θεία Λειτουργία. Από τότε, οι απόγονοι της οικογένειας τηρούν την παράδοση.

Πρόκειται για ένα μικρό, λιτό ναΐσκο (περίπου 18,4 τ.μ.) χτισμένο με ντόπιους λίθους, προσκολλημένος σε εσοχή βράχου. Οι τοίχοι έχουν διαστάσεις μεταξύ 1 και 2 μέτρων ύψος και πάχος 0,5–0,7 μ.

Δεν υπάρχει κατασκευασμένη οροφή: ο βράχος πάνω από το ναό λειτουργεί ως φυσική σκεπή, δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον λατρείας.

Αμμοθίνες

Καλό θα ήταν να τις επισκεφτείς μόνο πρωί ή απόγευμα. Απέφυγε τα σημεία με πολύ κόσμο. Για να βγεις φωτογραφίες που θα γίνουν… viral βάλε τον φακό του κινητού στο 0,5 και κοίταξε να βρίσκεσαι τέρμα αριστερά στην κατηφόρα.

Πρόκειται για μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων (0,3 τ.χλμ.), που μοιάζει με μικρή έρημο στη μέση της βορειοδυτικής Λήμνου, περίπου 3 χλμ. πάνω από το χωριό Κατάλακκος, κοντά στην παραλία Γομάτι.

Δημιουργήθηκε από την ενδοχωρική δράση του ανέμου, που μετέφερε άμμο από τις ακτές προς το εσωτερικό — κάτι εξαιρετικά σπάνιο για νησιωτική περιοχή.

Οι αμμόλοφοι αλλάζουν συνεχώς σχήμα υπό την επίδραση των ισχυρών βορείων ανέμων, δημιουργώντας εικόνες που παραπέμπουν σε μικρή Σαχάρα.

Μέσα στον άγονο χώρο ξεπροβάλλουν λευκά κρινάκια της θάλασσας, θάμνοι, άγριες ελιές και αραιή αμμική βλάστηση όπως θυμάρι και πικροδάφνες.

Γεωλογικό πάρκο Φερακλού

Απόλαυσε τους υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς. Δεν σου συνιστούμε να κάνεις μπάνιο εκεί. Η διαδρομή έχει χωματόδρομο, αλλά το τοπίο θυμίζει κάτι από… Ισλανδία.

Με λίγα λόγια πήγαινε να βγάλεις τις φωτογραφίες σου και μετά αναχώρηση.

Το πάρκο βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Λήμνου, κοντά στο χωριό Προπούλι και δίπλα στη θάλασσα, στο ακρωτήρι Φαρακλό ή Φαλακρό.

Χαρακτηρίζεται από περίεργους, σφαιροειδείς βραχώδεις σχηματισμούς σε αποχρώσεις χρυσοκίτρινου και κοκκινωπού — τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν «φραγκοκέφαλα» λόγω της μορφής τους .

Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τη δημιουργία τους:

Σύμφωνα με την πρώτη, σχηματίστηκαν όταν καυτή λάβα ήρθε σε επαφή με τη θάλασσα, ψυχόμενη στιγμιαία και αποκτώντας αυτές τις εξωπραγματικές μορφές.

Η επικρατέστερη άποψη των γεωλόγων είναι ότι πρόκειται για ψαμμίτες — ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν από τη διαγένεση της άμμου, με αποχρωματική και γεωμορφολογική ποικιλία.

Το περιβάλλον θυμίζει σεληνιακό τοπίο λόγω των σφαιρικών μορφών και της απουσίας βλάστησης — οι δημιουργίες φτάνουν σχεδόν μέχρι το νερό και μοιάζουν σμιλεμένες από κάποιον άγνωστο καλλιτέχνη της φύσης.

Το υπόστρωμα έχει δημιουργηθεί από στρώματα ηλικίας 27–33 εκατ. ετών.

Κάστρο Μύρινας

Εκεί θα βρεις τα ελάφια που ζουν ελεύθερα στο βράχο.

Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση φρούριο του Αιγαίου, με 144 στρέμματα έκτασης και οχύρωση με τριπλά τείχη και συνολικά 14 πύργους

Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή μιας απόκρημνης ηφαιστειογενής χερσονήσου στο κέντρο της πόλης της Μύρινας, σε ύψος περίπου 114 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο βραχώδης λόφος είναι προσβάσιμος μόνο από τα ανατολικά, ενώ από τις άλλες πλευρές προστατεύεται φυσικά από το απόκρημνο έδαφος.

Το κάστρο δεν έπεσε ποτέ με στρατιωτική κατάληψη, παρά μόνο μετά από παράδοση σε συνθήκες πολιορκίας, λόγω της φυσικής του ισχύος και της θέσης του.

Στο εσωτερικό διακρίνονται ερειπωμένα οχυρωματικά κτίσματα, υπόγειοι θολωτοί χώροι, δεξαμενές νερού και τα ερείπια ενός τούρκικου τεμένους.

Το κάστρο φιλοξενεί σήμερα περίπου 70 ελάφια της ποικιλίας «Πλατώνι», τα οποία ζουν ελεύθερα στον χώρο και φροντίζονται από τους ντόπιους.

Αλυκές

Το must visit σημείο για να επισκεφτείς και να βγάλεις φωτογραφίες που θα σου κρατήσουν ζωντανές για μια ζωή τις αναμνήσεις του ταξιδιού.

«Χώσου» στον χωματόδρομο και φτάσε όσο πιο κοντά μπορείς. Εύκολο είναι.

Πρόκειται για μια παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα, έκτασης περίπου 6.300 στρεμμάτων, στη βορειοανατολική Λήμνο, ανατολικά του οικισμού Αγίου Αλεξάνδρου και κοντά στο Κοντοπούλι.

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους καλύπτεται από θαλασσινό νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της εξάτμισης, εμφανίζεται ένα παχύ, λευκό στρώμα αλατιού υψηλής ποιότητας.

Έως και τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η κύρια πηγή αλατιού για τη Λήμνο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτοικοι με ζώα μετέβαιναν ακόμη και νύχτα για να συλλέξουν το αλάτι.

Κάποτε το αλάτι αποτελούσε αντικείμενο ανταλλαγής και πολύτιμο αγαθό για το νησί.

Η Αλυκή αποτελεί μέρος του σημαντικότερου υγροτοπικού συστήματος του νησιού, μαζί με τη Χορταρολίμνη και την Ασπρόλιμνη, συνολικά πάνω από 18.000 στρέμματα στο δίκτυο Natura 2000.

Συνιστά σημαντικό καταφύγιο αποδημητικών πουλιών, περιλαμβανομένων δεκάδων ειδών όπως φλαμίνγκο, ερωδιούς, κιρκινέζια, πέρδικες και καστανόπαπιες. Την άνοιξη φιλοξενεί το μεγαλύτερο σμήνος φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με πληθυσμό έως 5.000.

Ένα φυσικό «φράγμα» από άμμο, μήκους περίπου 2–2,5 χλμ. και πλάτους 100–350 μ., διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα και συμβάλλει στη γεωμορφική της μοναδικότητα.

Στη νότια πλευρά αναπτύσσονται αμμοθίνες με αλμυρίκια, θυμάρι και αραιή βλάστηση, ενώ το εκτεταμένο αλμυρό στρώμα δημιουργεί ένα σχεδόν σεληνιακό περιβάλλον τους θερινούς μήνες.

Οι παραλίες που πρέπει να βουτήξεις

Ζεματάς

Βρίσκεται περίπου 4–5 χλμ. από το χωριό Παναγιά, σε έναν χωματόδρομο σε καλή κατάσταση, προσβάσιμο ακόμη και με οικονομικά ή χαμηλά αυτοκίνητα.

Η ακτογραμμή του Ζεματά είναι μεγάλη, περίπου 350–700 μ., με ψιλή, λευκή έως χρυσή άμμο.

Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα και συνήθως πολύ ήρεμα, με χαμηλή κλίση, ιδανικά για μικρά παιδιά και οικογένειες.

Διάσπαρτα αλμυρίκια πίσω από την παραλία προσφέρουν φυσική σκιά — ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν την πλήρη οργάνωση.

Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνα σε οργανωμένο τμήμα της παραλίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ελεύθερη έκταση για όσους προτιμούν ανεξαρτησία.

Χαβούλι

Βρίσκεται περίπου 4–5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον Μούδρο, στο νότιο τμήμα του νησιού — μια περιοχή προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.

Διαθέτει χρυσή, ψιλή άμμο και τα νερά είναι γαλάζια, πεντακάθαρα και γαλήνια, χάρη στην προστασία από τους ανέμους.

Ο πυθμένας είναι αμμώδης και ρηχός, με βαθμιαία αύξηση βάθους, ώστε στα πρώτα 110 μ. το βάθος να φτάνει τα περίπου 5 μέτρα — ιδανικά για παιδιά και οικογένειες.

Η παραλία είναι μερικώς οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια, beach bar και γήπεδο beach volley.

Θάνος

Η παραλία βρίσκεται περίπου 6 χλμ. νότια της Μύρινας, στο νότιο τμήμα του ομώνυμου χωριού Θάνος.

Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου με παραπλήσιο χωματόδρομο.

Ψιλή, χρυσή άμμος. Νερά: πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα και βαθειά σταδιακά, ιδανικά για οικογένειες.

Η παραλία εκτείνεται σε ένα προστατευμένο κόλπο, απαλλαγμένο από τους βόρειους ανέμους (μελτέμια), καθιστώντας τη επιλογή ασφαλή όταν φυσά έντονα στο υπόλοιπο νησί.

Διαθέτει πλήρη εξοπλισμό: ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, volleyball και beach soccer.

Ρηχά Νερά

Βρίσκεται διπλά στο λιμάνι της Μύρινας, πολύ κοντά στην παραλία Ρωμαίικος Γιαλός.

Όπως φανερώνει και το όνομά της, το νερό είναι ρηχό και ήρεμο, με πεντακάθαρη αμμουδιά — ιδανικό για μικρά παιδιά και σύντομες βουτιές εισόδου σε ήρεμη θάλασσα.

Διαθέτει πλήρη οργάνωση: ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, beach bars και εστιατόρια, προσφέροντας ευκολίες τόσο στους ντόπιους όσο και σε επισκέπτες.

Μικρό Φαναράκι

Βόρεια του Μούδρου, αμμώδης ακτή με ήρεμα και ρηχά νερά, ιδανικά για οικογένειες και ασφαλές κολύμπι.

Είναι καλά εξοπλισμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και χώρο για beach volley ή χαλάρωση.

Φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα — ιδανικό σημείο για πρώτη ή δεύτερη βουτιά της ημέρας.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα