Featured

Το αλαλούμ στα σύνορα θέτει σε κίνδυνο τον οδικό τουρισμό στη Β. Ελλάδα

Ταλαιπωρία, ουρές χιλιομέτρων και πολύωρες καθυστερήσεις οδηγούν τουρίστες που αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στα αμάξια τους, να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στη Βόρεια Ελλάδα και να στραφούν σε παραθεριστικούς προορισμούς της νησιωτικής και Νότιας Ελλάδας.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
το-αλαλούμ-στα-σύνορα-θέτει-σε-κίνδυνο-774678
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις οδικές πύλες εισόδου της χώρας με αποτέλεσμα οι ουρές, οι μεγάλες καθυστερήσεις και ο έντονος εκνευρισμός που δημιουργείται να βάζει σε δεύτερες σκέψεις όσους θέλουν να επισκεφτούν τη Βόρεια Ελλάδα από τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να μην λείπουν ακόμη και οι ακυρώσεις προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο που προσπαθεί να βρει τα πατήματα του μετά από το περσινό καταστροφικό καλοκαίρι.

Τουρίστες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω του τελωνείου των Ευζώνων «πέφτουν» πάνω σε κλειστά σύνορα, καθώς το συγκεκριμένο πέρασμα λειτουργεί μόνο από τις 07:00 έως τις 23:00.

Δεκάδες ταξιδιώτες αναγκάζονται να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους όλο το βράδυ μέχρι να ανοίξει ξανά το τελωνείο, σημειώνοντας ότι αυτό δε συμβαίνει πουθενά αλλού.

Η πολύωρη αυτή παραμονή προκαλεί έντονη ανησυχία σε όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, καθώς δεν γνωρίζουν εάν το test το οποίο έχουν κάνει για να περάσουν τα σύνορα θα είναι ακόμη έγκυρο όταν γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Και φυσικά όταν το τελωνείο των Ευζώνων επαναλειτουργεί η ταλαιπωρία δε σταματά καθώς οι ουρές παραμένουν εξαιτίας των ελέγχων που πρέπει να γίνουν.

Μεγάλες καθυστερήσεις και στον Προμαχώνα

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα στον Προμαχώνα. Μπορεί εκεί ο μεθοριακός σταθμός να είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ ώρες αιχμής κατά τις οποίες σχηματίζονται ουρές από τη βουλγαρική πλευρά. Σε καθημερινή βάση από το σημείο διέρχονται 5.000 αυτοκίνητα περίπου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα λεωφορεία στον αριθμό αυτό, και σε όλους διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος των υγειονομικών εγγράφων, ενώ σε κάποιους πραγματοποιούνται και δειγματοληπτικά τεστ.

Ανάλογο πρόβλημα και στη Νυμφαία

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ από τις 07:00 έως τις 23:00 λειτουργεί και ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας που επίσης παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση των οχημάτων. Σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερο ρόλο στο πρόβλημα διαδραματίζει και το γεγονός της υποστελέχωσης και ο μικρός αριθμός των διοδίων που υπάρχουν. Τα προηγούμενα σαββατοκύριακα του Ιουνίου σημειώθηκαν ουρές τριών χιλιομέτρων με την αναμονή να ξεπερνάει τις δύο ώρες μέχρι να διασταυρωθούν τα υγειονομικά και λοιπά έγγραφα των ταξιδιωτών που ήθελαν να εισέλθουν στη χώρα μας. Στις καθυστερήσεις αυτές έρχεται να προστεθεί και ο χρόνος που απαιτείται για τη λήψη δειγματοληπτικών τεστ που γίνεται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Και στην περίπτωση της Νυμφαίας πολλοί ταξιδιώτες αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητα τους για να μη χάσουν τη σειρά τους.

Οι καθυστερήσεις φέρνουν ακυρώσεις πέρα από γκρίνια

Μέσα στο παραπάνω κλίμα οι τουριστικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που ήδη κάνουν την εμφάνιση τους στον κλάδο, καθώς πολλοί Βαλκάνιοι ταξιδιώτες αποφασίζουν ακόμη και να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, ενώ άλλοι στρέφουν την προσοχή τους προς προορισμούς της νησιωτικής και νότιας Ελλάδας εκεί όπου μπορούν να μεταβούν με πτήσεις τσάρτερ.

«Είχαμε αρκετές ακυρώσεις από τουρίστες που μαθαίνοντας για την ταλαιπωρία και τις ουρές σε Ευζώνους, Προμαχώνα και Νυμφαία αποφασίσουν να αλλάξουν προορισμό, ενώ όσοι φτάνουν τελικά στα ξενοδοχεία μας είναι εξοργισμένοι, ξεσπούν στο προσωπικό των ξενοδοχείων και χρειάζονται δύο μέρες μόνο για να συνέλθουν!» ανέφεραν σε δηλώσεις του στο Radio North 98, τόνισαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος (ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Χαλκιδική) όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Όπως σημειώνουν, η όλη κατάσταση διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των προορισμών της Βόρειας Ελλάδας και υπέρ άλλων περιοχών.

«Και πέρσι υπήρξε το φαινόμενο, αλλά φέτος παράγινε και δεν εννοώ ότι είναι κακό να “πετούν” Βαλκάνιοι προς το νότο, κάθε άλλο, αλλά αυτό δεν μπορεί την ίδια ώρα ο οδικός τουρισμός μας να υφίσταται τέτοια δυσφήμιση» είπε ο κ. Μανδρίνος. «Εσείς το λέτε, ότι δεν μπορεί να είναι σκέτη αστοχία αυτό που συμβαίνει. Όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα το πούμε κι εμείς. Δεν μας νοιάζει πόσα υπουργεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν τόσο καιρό. Δεν είναι δυνατόν, να πρέπει να ασχολείται προσωπικά ο πρωθυπουργός, να αφήνει τα ελληνοτουρκικά, την Αίγυπτο και να ασχολείται προσωπικά με θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και μήνες!»

«Τα μέτρα ελέγχουν για covid, είναι αλήθεια πως είναι πολύ πιο αυστηρά και διεξοδικά για… ορδές επισκεπτών στα σύνορα, ενώ είναι πολύ χαλαρά για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς προς προορισμούς του νότου», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος. «Μόλις προ ημερών έθεσα το θέμα της ταλαιπωρίας στα βόρεια σύνορα και στον πρωθυπουργό. Ελπίζουμε δραστική βελτίωση».

Νοτοπούλου: Επιτελικό μπάχαλο και στις πύλες εισόδου για δεύτερη χρονιά

Θέση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες πήρε και η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κ.Νοτοπούλου, αναφέροντας:

«Πολύωρες εξακολουθούν να είναι οι καθυστερήσεις στους Ευζώνους και τον Προμαχώνα, με ουρές χιλιομέτρων από τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες-παραδοσιακές αγορές- που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Παρά τις υπερπροσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού στους συνοριακούς σταθμούς, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης η κατάσταση είναι «παραλυτική» καθώς η “επιτελική κυβέρνηση” δεν φρόντισε να ενισχύσει εγκαίρως τα τελωνεία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απαιτήσεις των ελέγχων.

Εδώ και μήνες καταθέσαμε επίσημα πρόταση και αποτελεί και κοινή απαίτηση των τοπικών φορέων να ανοίξουν επιπλέον συνοριακοί σταθμοί για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών παράλληλα με την αυτονόητη αναγκαιότητα για ενίσχυση του προσωπικού όλων των κατηγοριών στις υφιστάμενες πύλες εισόδου.

Παρά τις πανηγυρικές διαβεβαιώσεις του κ. Θεοχάρη για επιχειρησιακή ετοιμότητα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά απεδείχθη επικίνδυνη για τον τουρισμό αλλά και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας».

Υποσχέσεις ότι θα αλλάξει η κατάσταση στον Προμαχώνα

Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας του Προμαχώνα εκείνο που αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες και με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του μήνα, είναι η δημιουργία νέων διόδων για την είσοδο των αυτοκινήτων στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να γίνεται πιο γρήγορα ο απαιτούμενος έλεγχος των ταξιδιωτικών και υγειονομικών εγγράφων όλων των επιβατών.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί και η αστυνομική δύναμη στον τελωνειακό σταθμό, κατά είκοσι τουλάχιστον άτομα, που θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των αυτοκινήτων.

Ήδη, αυτές τις μέρες, έχουν μεταφερθεί στο τελωνείο οι οικίσκοι που θα στηθούν στις νέες διόδους, ενώ ξεκίνησαν και τα απαραίτητα έργα για τη λειτουργία των σταθμών εισόδου. Όπως επισημαίνεται από τη μεριά των τελωνειακών αρχών πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων είναι οι νέοι δίοδοι να τεθούν σε λειτουργία περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, εφόσον πρωτίστως ολοκληρωθούν οι συνδέσεις όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων μετά και την απαραίτητη συνεργασία που επιβάλλεται να υπάρχει με τις Βουλγαρικές αρχές.

«Ελπίζουμε με τα έργα που γίνονται τώρα στον Προμαχώνα και με την προαναγγελθείσα στελέχωση των μεθοριακών σταθμών με περισσότερο προσωπικό, να βελτιωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όλα αυτά που ξεκίνησαν να γίνουν τώρα με πολύ καθυστέρηση, εμείς τα φωνάζουμε και τα ζητάμε εδώ και μήνες, προειδοποιώντας για όσα συμβαίνουν σήμερα», τόνισε ο κ. Τάσιος.

«Μακάρι να γίνει κάτι δραστικό, διότι δεν είμαστε ούτε καν στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου κι αν αυτή είναι σήμερα η εικόνα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οι επισκέπτες θα είναι πολλαπλάσιοι σε αριθμούς», συμπλήρωσε ο κ. Μανδρίνος.

Τι ισχύει για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα

Αλλαγές στον τρόπο που θα μπορούν να φτάνουν στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πριν από λίγες ημέρες.

Μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων, προβλέπει να δέχεται η Ελλάδα ταξιδιώτες:

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.

Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία.

Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες.

Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι (με τα αναγνωρισμένα –από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα