Ταξίδι

Το μικρό χωριό που έκανε μουσείο το παλιό δημοτικό σχολείο του

Ένα κτίριο που σημαίνει τόσα για το χωριό, δε γινόταν να μείνει έρημο - Η σπουδαία απόφαση των κατοίκων

Γιώργος Σταυρακίδης
το-μικρό-χωριό-που-έκανε-μουσείο-το-παλ-1025235
Γιώργος Σταυρακίδης

Δεν είναι λίγα τα ελληνικά χωριά που τα τελευταία χρόνια, έχουν μείνει χωρίς ούτε καν δημοτικά σχολεία, λόγω έλλειψης μαθητών ή ακόμα και για λόγους… οικονομίας, όπου μαθητές αναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά σε γειτονικό χωριό ώστε να μπορούν να  ανταπεξέλθουν και οι λίγοι δάσκαλοι που απασχολούνται σε τέτοιες περιοχές δυστυχώς.

Δεκάδες μικρά χωριά λοιπόν, είδαν τα κτήρια των σχολείων τους να ερημώνουν. Όσοι μεγαλώσαμε σε χωριά, ξέρουμε καλά όσα προσφέρει στην μικρή κοινωνία η λειτουργία ενός σχολειού και η παρουσία ενός σχολικού κτηρίου. Κτίσματα που σε άλλες εποχές έσφυζαν από ζωή, όχι απλά έμειναν κλειστά για χρόνια, αλλά απαξιώθηκαν, ερήμωσαν και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν απλά ένα κομμάτι μιας παλιάς ιστορίας των χωριών.

Λίγα είναι εκείνα τα χωριά που θέλησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και αυτά τα «κλειδωμένα» κτήρια που κάποτε φιλοξένησαν εκατοντάδες φωνές μικρών και μεγάλων ανθρώπων, να τους προσφέρουν μία καινούρια ζωή, έναν καινούριο σκοπό ύπαρξης.

Ένα τέτοιο χωριό, είναι η Νέα Τυρολόη, ένα μικρό χωριό των Σερρών, κοντά στη Λίμνη Κερκίνη, που είδε πριν από λίγα χρόνια το διθέσιο δημοτικό σχολείο του, αλλά και το διπλανό νηπιαγωγείο να κλείνουν οριστικά και να πρέπει τα παιδιά του χωριού να πηγαίνουν κάθε πρωί στο διπλανό χωριό για τα μαθήματα τους.

Προσπαθώντας να «αντισταθούν» στην ερήμωση του σχολείου που έμεινε κλειστό για χρόνια, αποφάσισε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού να μετατρέψει τη μία αίθουσα σε… μουσείο!

Κι όμως, η άλλοτε αίθουσα που μοίραζε γνώσεις, εξακολουθεί να το κάνει αλλά πλέον με άλλον τρόπο, μετατρέποντας την σε Λαογραφικό Μουσείο γεμάτο με αντικείμενα που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές και συνήθειες των ανθρώπων, διαγράφοντας με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία της Ελλάδας.

μουσείο

Παλιά ατμοσίδερα, ραδιόφωνα, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά από προίκες κοριτσιών, κεραμικά και μεταλλικά σκεύη που η ελληνίδα νοικοκυρά χρησιμοποιούσε πριν πολλές δεκαετίες, διακοσμητικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παλιά εργαλεία αγροτικών εργασιών που χρησιμοποιούσαν οι άντρες στο σπίτι ή στα χωράφια,  μπαούλα, έπιπλα, αργαλειό και δεκάδες άλλα αντικείμενα που με επιμονή περισύλλεξαν οι κάτοικοι της Νέας Τυρολόης και τα εκθέτουν στο παλιό σχολείο του χωριού τους ως ιστορία, γνώμη και θύμηση άλλων εποχών που ξεκινούν γι’ αυτούς από τα χρόνια που εγκαταστάθηκαν εκεί Θρακιώτες πρόσφυγες που προέρχονταν από την Τυρολόη της Ανατολικής Θράκης (σημερινή Τσόρλου στην Τουρκία) μέχρι και σήμερα που μετράει λίγους παραπάνω από 600 μόνιμους κατοίκους.

Ιδιαίτερη θέση στα εκθέματα, έχει και η παλιά πινακίδα του δημοτικού σχολείου Νέας Τυρολόης που όπως λένε οι κάτοικοι «Την κρατήσαμε να θυμόμαστε πως κάποτε εδώ ήταν γεμάτο παιδιά».

μουσείο

μουσείο

χωριό

χωριό

χωριό

χωριό

χωριό

χωριό

χωριό

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα