Διαμονή

To ωραιότερο παραμύθι του ελληνικού καλοκαιριού βρίσκεται στη Βουρβουρού

Δεν υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα κάτι τόσο μοναδικό, τόσο δυνατό σαν εμπειρία και πρωτότυπο σαν σύλληψη σημείο για να απολαύσεις το ελληνικό καλοκαίρι.

Κατερίνα Καραμφυλίδου
to-ωραιότερο-παραμύθι-του-ελληνικού-καλ-1061216
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Τα ξενοδοχεία διακοπών είναι μικρόκοσμοι φτιαγμένοι για να δημιουργούν όνειρα, συναισθήματα και γαλήνη στους επισκέπτες τους. Είναι ολόκληρη επιστήμη που εμπεριέχει τα πάντα. Από το φωτισμό μέχρις τις συνθήκες του ύπνου.

Έχοντας επισκεφθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες λόγω δουλειάς πολλά τέτοια ξενοδοχεία παρατηρώ ότι πολλά από αυτά, ειδικά μεγάλες μονάδες μοιάζουν απελπιστικά πολύ. Στον τρόπο που είναι στημένα, στην επίπλωση, τη διαρρύθμιση, τα υλικά, τον τρόπο που παρουσιάζονται στον επισκέπτη. Προφανώς ακολουθώντας μια παγκόσμια νόρμα, δοκιμασμένη, σπάνια έχουν την έκπληξη στο οπλοστάσιο τους.

Επισκεπτόμενη, μετά από καιρό, ένα μικρό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής που γνωρίζω από το ξεκίνημα του και έχω παρακολουθήσει την πορεία της μεταμόρφωσης του την τελευταία εικοσαετία, αισθάνθηκα πώς η λέξη πρωτοτυπία βρίσκει εδώ την απόλυτη δικαίωση της.

Η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου ανέλαβε ένα  συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων των γονιών της της δεκαετίας του 80 και του 90 στο Καρύδι της Βουρβουρούς με σκοπό να δημιουργήσει κάτι πραγματικά μοναδικό. Με ξεκάθαρο όραμα, δυνατές σπουδές, αλλά κυρίως παρατηρητικότητα στα ταξίδια και τις προσωπικές της αναζητήσεις, άρχισε να χτίζει πριν δυο δεκαετίες ένα σχέδιο ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης.

Ξεκινώντας από τον εξωτερικό χώρο, ενταγμένο αρμονικά ανάμεσα στις κατάφυτες μυθικές πευκώδες εκτάσεις της Βουρβουρούς και τα γαλήνια νερά του κλειστού κόλπου και του μικρού σύμπαντος που περικλείεται από το Διάπορο και τα δαντελωτά ακρογιάλια της Σιθωνίας, επένδυσε εξ αρχής στο σχέδιο ενός μοναδικού κήπου.

Ενός κήπου που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας και ταυτόχρονα σε ένα συμπαντικό κάλεσμα παντρεύει την ελιά με τον εξωτισμό μιας μπανανιάς, τη φραγκοσυκιά με τον πάπυρο , τη στίπα με τον κάκτο της ερήμου , δημιουργώντας χάρη σε εκατοντάδες εγχώρια αλλά και μακρινά φυτά, την ωραιότερη μίξη χλωρίδας που είδατε ποτέ.

Περπατώντας θα απλώσετε το χέρι να κόψετε μύρτιλα, σύκα ή ρόδια και ταυτόχρονα θα περάσετε κάτω από εντυπωσιακές χαμαίρωπες και κέντιες.

Καθώς θα καθίσετε στις αναπαυτικές καρέκλες της ατομικής σας αυλής με το μοναδικό ψηφιδωτό πάτωμα με τα ασπρόμαυρα βότσαλα να σε ταξιδεύει στα πεζοδρόμια της Λισαβώνας, η θέα θα σας μεταφέρει σε ένα παραδεισένιο ζεν κήπο των μικρών μοτέλ του Κιότο. Έχει πολλά στοιχεία Άπω Ανατολής αυτή η μοναδική γωνιά της Χαλκιδικής πια.

Τη γαλήνη, την ευδαιμονία, το σεβασμό στη φύση. Από το Μπαλί μέχρι τις εξοχές της Ταιβάν και τις αιώνιες γιαπωνέζικες αυλές, ότι συνάντησες στα ταξίδια σου ή είδες σε ταινίες και διάβασες σε σελίδες λογοτεχνίας, έχουν βρει εδώ την πραγμάτωση τους.

Η Ανατολή συναντά την ταπεινότητα της ελληνικής παράδοσης αρμονικά, τα αγριόχορτα, τα πλατάνια που φύονται λόγω των υπόγειων ρεμάτων που κατεβαίνουν από το βουνό, των βοτάνων και των καρπών των οπωροφόρων.

Οι κήποι που ξεκίνησαν στην αρχή από τους Vita Verde και σήμερα πια από τους Fytron Landscapes με βάση αειφόρες πρακτικές καλοσωρίζουν διαρκώς τα μικρά ζώα και πουλιά της Σιθωνικής γης.

Να μη ξεχάσω να εκθειάσω τον πιο διαφορετικό και υπέροχο παιδότοπο και τα σπιτάκια που θυμίζουν Γκαουντί στην παραλία, αληθινά παιχνίδια με το τοπίο!

Η έμπνευση συνεχίζεται φυσικά εντός. Η Αλεξάνδρα έδωσε από την αρχή σε εξαιρετικούς αρχιτέκτονες τη δυνατότητα και την ελευθερία να καινοτομήσουν.

Αρχή το 2001 με τις μεγάλες κυρίες της αρχιτεκτονικής, τη Μόρφω Παπανικολάου και τη Ρένα Σακελλαρίδου, που πρωτοστάτησαν στην ανακαίνιση 375,00 m² του ισογείου επιπέδου ενός εκ των τριών κτιριακών μονάδων δημιουργώντας με βάση το λευκό ένα μονοχρωματικό, διαμπερές κύτταρο.

Στη συνέχεια χώρος δόθηκε σε πολλούς αρχιτέκτονες. Η T.SQUAREARCHITECTS, η Ράνια Σταματάκη και οι CTRLZAK και τώρα πια η Agarch+ Architects, σε μια δημιουργική διαδοχή, δημιουργούν με μοναδική οδηγία τα οικολογικά υλικά, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, τον σπουδαιότερο αρχιτεκτονικά χώρο της Χαλκιδικής σήμερα.

Μια μεγάλη αγκαλιά για την τέχνη αποτελεί η χειρονομία της πρόσκλησης σε σπουδαίους φωτογράφους και εικαστικούς από τον Κοσμά Παυλίδη, το Στράτο Καλαφάτη, το Μαρίνο Τσαγκαράκη και το Στρατή Βογιατζή, το Λάζαρου Πάντου, το Γιάννη Παλατζίδη από την πρόσφατη συλλογή του «Wrapping Materials» και αντικείμενα σχεδιασμένα από τους Beetroot, οι οποίοι επιμελούνται συνολικά την εικόνα του ξενοδοχείου.

Αν τα δωμάτια θα σας γεμίσουν έκπληξη και ευεξία και η διάθεση να τα γνωρίσετε όλα αφού το καθένα διαφέρει από το άλλο θα σας κάνει να επιστρέφετε διαρκώς, η γαστρονομία, το βαρύ χαρτί που έχτισε με τεράστια προσπάθεια και προσήλωση ο επίμονος κηπουρός της ελληνικής γαστρονομίας Δημήτης Παμπόρης, αξιοποιώντας και εξελίσσοντας τα δώρα της ελληνικής γης με τις μοντέρνες παρασκευές και μίξεις μιας κοσμοπολίτικης γαστρονομικής κουλτούρας.

Τα πιάτα του Bubbo και του TreeHouse είναι ταξίδι σε μνήμες και αισθήσεις, είναι λόγος ακόμα και να ταξιδέψεις ως εκεί για μια νύχτα γαστρονομικής μαγείας. Στο σπουδαιότερο πόλο γεύσης της Σιθωνίας, πολλαπλά βραβευμένος.

Βραβεία έχει πάρει πολλά το Ekies και δίκαια και παγκόσμια. Και δημοσιεύματα στις βίβλους του παγκόσμιου τύπου και φυσικά του τοπικού. Τα μεγάλα βραβεία του βέβαια είναι τα συναισθήματα όσων είχαμε την τύχει αν μείνουμε έστω και ένα βράδυ εντός του και να βιώσουμε την ολιστική του αντίληψη για τη φιλοξενία.

Άφησα για το τέλος τη ωραία νέα έκπληξη που με αφορά πολύ γιατί προσπαθώ και γω τα τελευταία χρόνια να διατηρώ τον μικρό μου κήπο λαχανικών.

Τον σπουδαίο λαχανόκηπο που με ξενάγησε ο κ. Γιάννης, που άφησε τη δουλειά του μεγαλοστελέχους σε εταιρείες της Αθήνας για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Μια αληθινή εμπειρία και μάθημα ζωής για το πώς  επιστρέφουμε σε αξίες χαμένες, σε αυτάρκη περιβάλλοντα ζωής, σε παραγωγές που βασίζονται στην μη επέμβαση παρά μόνο με ακίνδυνα φυσικά μέσα στην πρόοδο των φυτών.

Η κομποστοποίηση, η αξιοποίηση των βρόχινων και υπόγειων υδάτων, οι δοκιμές ποικιλιών που χάθηκαν είναι στόχοι που γίνονται πραγματικότητα, όπως και η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες που παράγονται εδώ. Μαγεία.

Καθώς άφηνα πίσω το μικρό παράδεισο που γνωρίζω 20 χρόνια τώρα και παρακολουθώ να μεταμορφώνεται ένιωσα μια ευτυχία και μια μεγάλη ανάγκη για μια ζεστή αγκαλιά σε αυτό το κορίτσι που δημιούργησε στη Βουρβουρού ένα από τα σπουδαιότερα παραμύθια του ελληνικού τουρισμού.

Δείτε το EKIES, All senses resort εδώ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα