3+1 εναλλακτικές καλοκαιρινές αποδράσεις για να αποφύγεις τα κλασικά!
Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι θέλει μόνο θάλασσα;
Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές. Η Ελλάδα φημίζεται για καλοκαιρινός προορισμός με τις γαλάζιες παραλίες και τα πανέμορφα νησιά αλλά τόσο οι αρμόδιοι του τουρισμού όσο και μεγάλη μερίδα των πολιτών έχουν καταλάβει πως, ο μαζικός τουρισμός δεν είναι απαραίτητα ένας “υγιής” προορισμός.
Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πολλά ακόμη, όπως όμορφα βουνά, λίμνες, ποτάμια αλλά και άλλου είδους δραστηριότητες, που την καθιστούν μια χώρα που θα μπορούσε να αναπτύξει μορφές εναλλακτικού τουρισμού και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Η ανάγκη μιας αποκλιμάκωσης του μαζικού τουρισμού, όσο κι αν ακούγεται ίσως επιζήμια για την οικονομία- μιας και ο τουρισμός είναι η μόνη “βαριά” βιομηχανία της χώρας- μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά, τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.
Ακόμη, αποκλιμάκωση δεν σημαίνει μόνο μείωση του καλοκαιρινού τουρισμού. Ο ενναλακτικός τουρισμός θα μπορούσε να βρεθεί και μέσα στο καλοκαίρι. Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι σημαίνει μόνο θάλασσα και νησί; Εννοείται πως το καλοκαίρι είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό αλλά, ίσως αν δώσουμε μια ευκαιρία στα βουνά, να βρούμε ακόμη μεγαλύτερη δροσιά- που είναι το απαραίτητο ζητούμενο κατά τους θερινούς μήνες.
Δες, λοιπόν, μερικές ωραίες εναλλακτικές ιδέες, τόσο σε βουνό όσο και στην υπόλοιπη χώρα!
Εξερεύνησε τον Όλυμπο
Αν νομίζεις ότι ο Όλυμπος είναι επισκέψιμος μόνο όταν είναι χιονισμένος, τότε μάλλον κάνεις λάθος. Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του οικισμού Δίον βρίσκονται οι καταρράχτες Ορλιάς (Ουρλιάς), ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλους του μυθικού βουνού. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, η φήμη του εξαπλώνεται συνεχώς και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκεπτών ανηφορίζουν το δρόμο και περπατούν τα μονοπάτια που οδηγούν στις δροσερές βάθρες, σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.
Το ρέμα Ορλιά, διασχίζοντας τις πλαγιές του Ολύμπου σχηματίζει πολλούς καταρράκτες και βάθρες. Οι πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες είναι δύο με τις βάθρες τους να βρίσκονται σε απόσταση μόνο 5 λεπτών με τα πόδια από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά. Ξεκινώντας από το εκκλησάκι, λίγα μέτρα παραπάνω στη στροφή του δρόμου, θα βρείτε το σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη, ο οποίος διαθέτει μια βάθρα εύκολα προσβάσιμη.
Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και πιο επιβλητικός καθώς η βάθρα του είναι μεγαλύτερη και πιο βαθιά. Ο καταρράκτης αυτός βρίσκεται πιο χαμηλά από τον πρώτο και τον προσεγγίζεις ακολουθώντας ένα σύντομο κατηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το δρομάκι. Το μονοπάτι διασχίζεται προσεκτικά αλλά άνετα από ενήλικες όμως όχι τόσο εύκολα από παιδιά τα οποία καλό είναι να επιτηρούνται στη διαδρομή.
Οι δύο καταρράκτες του Ορλιά περικυκλώνουν τους επισκέπτες με το υπέροχο φυσικό και δροσερό τους περιβάλλον. Η πλούσια βλάστηση, οι απόκρημνες πλαγιές και τα ορμητικά νερά των καταρρακτών με το έντονο φυσικό βουητό τους, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα καθηλώνει και ηρεμεί τον επισκέπτη στο φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει.
Τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα δροσερά νερά των καταρρακτών κατακλύζουν τις βάθρες, που σαν φυσικές πισίνες δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσετε και να ζήσετε μια μοναδική αναζωογονητική εμπειρία. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή αλλιώς Βαφύρας ή Ορλιάς πήρε το όνομα του από το έντονο θόρυβο-βουητό της ροής του νερού του. Ο Ορλιάς είναι ένα αρχαίο ποτάμι της Πιερίας, το οποίο “χάθηκε” από την ντροπή του, καθώς αρνήθηκε να εξαγνίσει τις Μαινάδες (νύμφες που παρουσιάζονται ως ακόλουθοι του θεού Διονύσου), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα.
Η μετάβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον. Οταν φτάσετε στο Δίον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις καφέ ταμπέλες αριστερά που γράφουν «Όλυμπος». Ο δρόμος που οδηγεί στο Ρέμα Ορλιά είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση είναι 5.2 χιλιόμετρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του ενδιάφεροντος πολλών επισκεπτών ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και πιθανόν στο τέλος της διαδρομής να βρείτε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μετά από 20 περίπου λεπτά από τότε που αφήσατε την Εθνική Οδό, θα βρεθείτε στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τους καταρράκτες.
Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι όμορφα διαμορφωμένος, με ξύλινα τραπέζια και βρύσες. Από το σημείο αυτό, για να βρεθείτε στους δύο καταρράκτες και τις τρεις μικρές λίμνες, απαιτείται περπάτημα ενός καθαρού μονοπατιού περίπου 200 μέτρων.
*με πληροφορίες από olimpos.eu
Κάνε μια απόδραση στα Ζαγοροχώρια
Στα 46 Ζαγοροχώρια ο συνδυασμός της παρθένας φυσικής ομορφιάς με την ιδιαίτερη ηπειρωτική αρχιτεκτονική της πέτρας στα σπίτια, τα γεφύρια, τα σοκάκια των χωριών και οι πανέμορφες εκκλησίες, κάνουν τα Ζαγοροχώρια έναν προορισμό που καλεί τον καθένα να περιπλανηθεί και να ανακαλύψει το παρελθόν και το παρόν «του τόπου πίσω από το βουνό».
Η ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου και η πολιτιστική κληρονομιά είναι οι λόγοι που το Ζαγόρι έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Αν λοιπόν αγαπάς τη φύση και λατρεύεις την παράδοση, τότε το Ζαγόρι είναι ιδανικό για τις διακοπές σου όποια εποχή και αν το επισκεφτείς!
Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι πολλές, όπως πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό / καγιάκ, και mountain bike. Επιπλέον, στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊοδομάτη μπορείς να κολυμπήσεις ή απλά να απολαύσεις τη βόλτα σου δίπλα στο ποτάμι.
Τα σαρανταέξι χωριά, που συνθέτουν τα Ζαγοροχώρια, δεν εξαντλούνται σε μία μόνο επίσκεψη, οπότε οι διακοπές αν τα επιλέξετε θα είναι μοναδικές, γεμάτες από διαφορετικές εικόνες.
Ακόμη, τα Ζαχροχώρια, πέραν της φυσικής τους ομορφιάς, διαθέτουν και κάτι ακόμη πολύ όμορφο: εμπλοκή με την τοπική κοινότητα! Αναμείξου με τους ντόπιους, δοκίμασε ηπειρώτικες πίτες και άλλα τοπικά φαγητά, κρεατόπιτα, γαλατόπιτα, κοτόπιτα. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να φας τηγανιά, το χοιρινό με σέλινο και το κοκκινιστό κατσικάκι και από ψάρια, πέστροφα με αμύγδαλα!
*Με πληροφορίες από discovergreece.com
Ιαματικές… βουτιές στα Λουτρά Πόζαρ
Στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, 40 χλμ. από την Έδεσσα και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, θα βρεις τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας –από τις αξιολογότερες πηγές της Ευρώπης “κάτω από τη φωτιά” (όπως σημαίνει η ονομασία τους). Γνωστά από θρύλους και άλλα ευρήματα αυτά τα ιαματικά νερά κυλούν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η χρήση τους μαρτυρείται και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920.
Η σύγχρονη λουτρόπολη, με οργανωμένες εγκαταστάσεις αρμονικά δεμένες με ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας –λάτρεις της θεραπείας των ατμών– εμπιστεύονται τη λουτροθεραπεία για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, για ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Συμπληρωματικά, την ποσιθεραπεία για παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Οι ασβεστο-ανθρακικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ, με πλούσια παροχή που φτάνει τα 650 κυβικά μέτρα την ώρα και θερμοκρασία να κυμαίνεται από 26οC έως 37οC, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. και κατά μήκος της κοίτης του Θερμοπόταμου ή Ρέμα Νικολάου που πηγάζει από το Καϊμάκτσαλαν και διασχίζει την κοιλάδα δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο. Στη λουτρόπολη λειτουργούν δύο υδροθεραπευτήρια. Το ιαματικό νερό διοχετεύεται μέσω αγωγών μεγάλης ροής σε ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές, ατομικές ή ομαδικές, πισίνες, χαμάμ, τζακούζι, σπα. Μια μεγάλη, ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρεται για βουτιές χειμώνα καλοκαίρι, ενώ οι πιο τολμηροί προτιμούν τους μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές αχνιστές λιμνούλες δίπλα στο ποτάμι.
Το σκηνικό γύρω από τα λουτρά είναι πραγματικά μαγευτικό. Τοπία βλάστησης, πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, απόκρημνες πλαγιές και θεόρατοι βράχοι συνθέτουν ένα φυσικό έργο απαράμιλλης ομορφιάς. Ωστόσο, ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να ικανοποιήσει πολλές επιθυμίες και ενδιαφέροντα. Εκτός από χαλάρωση στα λουτρά, στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να κάνετε rafting και kayak στον ποταμό Μογλένιτσα, ιππασία στο καταπράσινο χωριό Όρμα με τα πολλά τρεχούμενα νερά, πεζοπορία στο κατάφυτο φαράγγι του Ράμνο Μπορ με τα θηριώδη ίσια πεύκα, τα γραφικά γεφυράκια και τον καταρράκτη της Κουνουπίτσας που σας αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπος με τα νερά του «σε ελεύθερη πτώση» από τα 20 μέτρα, trekking στο Μαύρο Δάσος με τις πελώριες οξιές, βαρκάδα στη Λίμνη του Άγρα, caving στο εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λουτρών με τα σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινα εργαλεία της Νεολιθικής Εποχής, βραχογραφίες, επιφανειακά δείγματα της αρκούδας των σπηλαίων πολλά από τα οποία φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό-Φυσιογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.
Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα για περιπλάνηση στην τοπική υπαίθρια αγορά ενώ δεν πρέπει να λησμονήσετε τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια, που θα συνοδέψετε με ντόπιο τσίπουρο και ξινόμαυρο, από τα διασημότερες ελληνικές ποικιλίες κρασιού της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
*Bonus tip: Αν πας 19-21 Ιουλίου, θα πετύχεις και το Φεστιβάλ Πόζαρ, στο οποίο τραγουδούν πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες. Μπορείς να νοικιάσεις σκηνή και να μείνεις εκεί ή να επισκεφθείς μεμονωμένα τις συναυλίες του τριημέρου.
*Με πληροφορίες από visitgreece.com
Βαρκάρη του Αχέροντα…
…τραγουδάει ο Σωκράτης Μάλαμας, αναφερόμενος στην ιστορία του πανέμορφου ποταμού. Αν, λοιπόν, σε βγάλει τελικά προς τα Ζαγοροχώρια, θα βρίσκεσαι πολύ κοντά και στον ποταμό Αχέροντα. Αλλά και Ζαγοροχώρια να μην πας, αξίζει μια ευκαιρία!
Στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς!
Με αφετηρία τη Γλυκή, εκεί που τους κανόνες του «πάνω κόσμου» ορίζει η φύση και η ξεγνοιασιά, τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του – πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια∙ σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες∙ φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000. Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!
Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια! Με αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής ξεκινήστε μια σύντομη ευκολοδιάβατη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. Ακολουθώντας το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατηφορίστε την καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού. Σταθείτε για λίγο στη Σπηλιά του Δράκου – σημείο όπου αναβλύζουν γάργαρες πηγές. Βαθύσκιωτα δάση με πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και πυκνές φτέρες κατά μήκος του ποταμού θα σας οδηγήσουν πίσω στη Γλυκή. Αφού έχετε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, επιχειρείστε να την ανακαλύψετε σε όλο της το μεγαλείο! Μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορίες ξεκινά από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό το Οροπέδιο Σουλίου (χωριό Σαμονίβα).
Στη διαδρομή θα αντικρύσετε το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα και θα σαγηνευθείτε από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου. Η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα Ντάλα στεφανώνει τον ποταμό που κυλάει τα ορμητικά νερά του στα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης. Κατάφυτες ορθοπλαγιές κατεβαίνουν μέχρι την όχθη του ποταμού. Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα πανύψηλα βράχια μοιάζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση. Παλαιότερα, οι βράχοι ήταν ενωμένοι στην κορυφή, δίνοντας την εντύπωση τρομερής πύλης- της «Πύλης του Άδη».
Τελικός προορισμός το χωριό Σαμονίβα, το πρώτο από τα Σουλιωτοχώρια.
*Bonus tip: 4 Αυγούστου διεξάγεται το 12ο Acheron Fest πλάι στον ποταμό, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη!