“Μιλάμε για τη ζωή μας” – Ξεκινούν πόλεμο στα Airbnb οι ξενοδόχοι
Να αναδείξει τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης βραχυχρόνιας μίσθωσης θα επιχειρήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Μια νέα πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του τομέα του τουρισμού και κυρίως της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) ξεκινούν οι ξενοδόχοι. Με κεντρικό σύνθημα «Μιλάμε για τη Ζωή μας», το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τους επόμενους δύο μήνες θα αναδείξει τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Μεταξύ άλλων το ΞΕΕ θα πραγματοποιήσει δημόσιες παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και θεσμικές συναντήσεις με διαμορφωτές της πολιτικές και μια μεγάλη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί και το hashtag #Milame_gia_ti_zoi_ mas, το οποίο θα συνοδεύει κάθε δράση. Επίσης αναπτύχθηκε και ειδική ιστοσελίδα milamegiatizoimas.gr, η οποία λειτουργεί ως διαδικτυακός κόμβος πληροφόρησης για όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας.
«Ορατά δια γυμνού οφθαλμού τα αποτελέσματα»
«Εδώ και δέκα χρόνια το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων γιγαντώθηκε μέσα σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς κανόνες, χωρίς ελέγχους, χωρίς πιστοποιήσεις, με “μαύρη εργασία” και πρακτικές παραοικονομίας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Στα ύψη τα ενοίκια για τις οικογένειες, για τους φοιτητές, για τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας και προστίθεται:
«Την ίδια στιγμή, γιατροί και νοσηλευτές δεν μπορούν να πάνε στα νησιά γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, καθηγητές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και πυροσβέστες κοιμούνται στα αυτοκίνητα. Οι μόνιμοι κάτοικοι αισθάνονται εγκλωβισμένοι στις γειτονιές τους που χάνουν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα τους. Οι υποδομές σε πόλεις και νησιά δοκιμάζονται. Η ανησυχία και η ανασφάλεια εντείνονται, αφού πολυκατοικίες γίνονται κέντρα διερχομένων».
Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας είναι ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν και πολίτες, οι οποίοι θα επισημάνουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου.
«Αναγκαιότητα η ρύθμιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε πως «η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται, αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά».
«Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί “υπερτουρισμού” έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους», είπε και προσθέσε πως στόχος είναι «να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Μελέτη για τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Η πρωτοβουλία του ΞΕΕ παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παρουσιάστηκε και η επικαιροποιήμενη μελέτη της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό περίπου 18% κατά την περίοδο 2019 – 2023.
- Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων μόλις κατά 3,5%.
- Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
- Η άνθηση του AirBnB έχει οδηγήσει σε μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμό μακροχρόνιων ενοικιαστών. Το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης συνεπάγεται και την αύξηση του κόστους στέγασης.
- Παράλληλα η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του φαινομένου προκαλεί προβλήματα θορύβου και ασφάλειας, αλλά και υπέρχρηση και επιβάρυνση τοπικών υποδομών και διατάραξη της αίσθησης της κοινότητας και μετασχηματισμό των γειτονιών.
- Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές. Επίσης καταγράφεται 40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με ξενοδοχειακά καταλύματα.
- Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.