Ελλάδα

Ξανθιά άμμος, ρηχά νερά, πεύκα μέχρι το κύμα – Ανακαλύπτουμε μια παραλία στην άλλη πλευρά της Χαλκιδικής

Σε απόσταση μίας ώρας και επτά λεπτών από τη Θεσσαλονίκη, αυτήν την παραλία αξίζει να την επισκεφτείς φέτος το καλοκαίρι

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ξανθιά-άμμος-ρηχά-νερά-πεύκα-μέχρι-το-1350531
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το μισό καλοκαίρι έχει φύγει ήδη, γι’ αυτό μην αφήνεις το υπόλοιπο μισό να περάσει χωρίς να το αξιοποιήσεις για να ανακαλύψεις παραλίες που δεν είχες επισκεφτεί έως σήμερα και που βρίσκονται μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα παίρνουμε την ομπρέλα μας, την πετσέτα μας, τη ψάθα μας και τα… κουβαδάκια μας για την παραλία Γουργουρού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Ένας προορισμός που μπορεί να μην βρίσκεται στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, αλλά έχει την τύχη να περιβάλλεται από μαγευτικές παραλίες με τιρκουάζ νερά.

Για να φτάσεις στην Ολυμπιάδα από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστείς 1 ώρα και 7 λεπτά, με το κόστος του καυσίμου να μην ξεπερνάει τα 12 ευρώ για την μετάβαση, ενώ θα πρέπει να υπολογίσεις και τα 2,35 ευρώ που θα χρειαστούν για τα διόδια του σταθμού Ανάληψης.

Έλληνες και ξένοι επισκέπτες λατρεύουν την παραλία της Γουργουρού για τα καθαρά ζεστά και ρηχά νερά της ιδιαίτερα στο νότιο άκρο της, δίπλα στους μικρούς βράχους που την οριοθετούν.

Φέτος δεν έχουμε προλάβει ακόμη να την επισκεφτούμε, αλλά από την περσινή μας εμπειρία διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μια παραλία η οποία διαθέτει μεν beach bar -σε λογικές τιμές ήταν τα προϊόντα- αλλά και άπλετο χώρο για όποιον επισκέπτεται την Γουργουρού για το μπάνιο του κουβαλώντας τον δικό του εξοπλισμό.

Αν μάλιστα πας νωρίς θα βρεις χώρο για να παρκάρεις άνετα.

Πρόκειται άλλωστε για μεγάλη παραλία με ψιλή, ξανθιά, άμμο.

Οι συστάδες των πεύκων του Αριστοτελικού Όρους, που φτάνουν μέχρι το κύμα, προσφέρουν πλούσια σκιά και σου δίνουν μια αίσθηση ότι στο χώρο συνδυάζεται το βουνό με τη θάλασσα.

Μετά τη βουτιά σας μην παραλείψετε μια στάση από το ιστορικό χωριό της Ολυμπιάδας.

Περίπου στα 700 μέτρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων. Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας.

Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα