Featured

Θεσσαλονίκη: Ακριβό μου… πιτόγυρο

Μπορεί να ξεπεράσει τα 4 ευρώ το απλό σάντουιτς - Οι τιμές ανά περιοχή - Προειδοποιούν για λουκέτα μέσα σε έναν «πόλεμο τροφίμων» οι ιδιοκτήτες.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-ακριβό-μου-πιτόγυρο-894799
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Unsplash

Δραματικές είναι πλέον οι διαστάσεις που λαμβάνει η ραγδαία αύξηση τιμών σε κάθε πτυχή της οικονομικής μας καθημερινότητας.

Το «τσουνάμι» της ακρίβειας έχει χτυπήσει και τα fast food της Θεσσαλονίκης που το ένα μετά το άλλο αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές στα σάντουιτς.

Το περίφημο πιτόγυρο της πόλης, ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 4 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σουβλατζίδικα ανατολικά πουλιέται ήδη 4,30.

Οι ιδιοκτήτες των fast food της πόλης κάνουν λόγο για έναν «πόλεμο τροφίμων» που βρίσκεται σε εξέλιξη μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις που ζητούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα από την Πολιτεία, διαφορετικά δεν αποκλείεται πολλά ταχυφαγεία να βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του λουκέτου, με εκατοντάδες εργαζόμενους να μένουν χωρίς δουλειά.

«Δεν αποκλείεται μετά από μια εβδομάδα να δούμε το σάντουιτς με γύρο να φτάνει ακόμα και στα 4,5 ευρώ! Να φανταστείτε ότι τώρα τόσο κοστίζει η μισή μερίδα γύρος που κάποια fast food την έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους» σημειώνει στην parallaxi ιδιοκτήτης ταχυφαγείου.

Όσον αφορά το γιατί οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, οι ιδιοκτήτες είναι ξεκάθαροι.

«Όταν έχουμε φτάσει να παίρνουμε το ηλιέλαιο στα 3 ευρώ το λίτρο, όταν το αγοράζαμε στα 73 λεπτά, τι να κάνουμε;»

Επίσης, όπως επισημαίνουν δεν γνωρίζουν κυριολεκτικά τι τους ξημερώνει, αφού οι εξελίξεις στον πόλεμο και η ενεργειακή κρίση, πλήττουν την αλυσίδα ανεφοδιασμού με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να τους ενημερώνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα για την διαθεσιμότητα των υλικών καθώς και το ποια είναι η τιμή τους.

«Ο κόσμος δεν έχει να καλύψει πλέον τις βασικές του ανάγκες και θα κοιτάξει να πάρει ένα σάντουιτς; Όσο ανεβαίνουν οι τιμές η αγοραστική κίνηση είναι λογικό ότι θα μειωθεί ίσως και στο 40%. Και δεν είναι θέμα αντίδρασης, είναι θέμα του ότι ο άλλος δεν έχει να πληρώσει για να πάρει να φάει ένα σάντουιτς. Και φοβόμαστε ότι είναι μόνο η αρχή» σημειώνει ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη.

«Σκέφτομαι να καταργήσω τον γύρο!»

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση γνωστού καταστήματος fast food στη Θεσσαλονίκη που σε ανάρτηση του μοιραζόταν τον προβληματισμό του με τους καταναλωτές του για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να διαθέτει γύρο.

«Σκέφτομαι να καταργήσω το γύρο γιατί θα αναγκαστώ να πουλάω το σάντουιτς λόγω των αυξήσεων του αερίου και του κρέατος 3.60 έως 3.80. Εγώ προσωπικά ντρέπομαι να βάλω αυτή την τιμή. Δεν μπορεί όταν η εργατοώρα είναι 4,30 με 4,5 ευρώ να πουλιέται ένα σάντουιτς 4 ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανάρτηση.

Οι τιμές ανά περιοχή

Δεν χρειάζεται και κάποια ιδιαίτερη αναζήτηση για να διαπιστώσουμε ότι οι τιμές στα fast food και τα ψητοπωλεία της πόλης έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα.

Εάν είσαι σταθερός πελάτης ενός ψητοπωλείου σίγουρα εδώ και καιρό θα έχεις διαπιστώσει τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν.

Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ τα πιο γνωστά ταχυφαγεία στην πόλη και έτσι αποφασίσαμε μέσω μιας γρήγορης αναζήτησης στις ιστοσελίδες τους ή στις πλατφόρμες παραγγελίας να δούμε τις τιμές που… παίζουν στα δυτικά, το κέντρο, αλλά και τα ανατολικά.

Ξεκινώντας από τη δυτική πλευρά της πόλης, για να παραγγείλουμε ένα πίτα γύρο χοιρινό/κοτόπουλο θα πρέπει να ξοδέψουμε από 3,5 έως 3,9 ευρώ. Η τιμή φυσικά «εκτοξεύεται» αν επιλέξουμε κάποιο συγκεκριμένο είδος ψωμιού/πίτας (τσιαπάτα / κυπριακή) και φυσικά αν προσθέσουμε σαλάτα (ή αλοιφή για κάποιους).

Την ίδια ώρα στις συγκεκριμένες περιοχές, η τιμής της μερίδας του γύρου κυμαίνεται από 8,20 έως 8,50 ευρώ.

Όσον αφορά το σουβλάκι σε σάντουιτς, η τιμή δεν ξεπερνά τα 3,5 ευρώ.

Ανάλογη η εικόνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην Τούμπα, με τις τιμές στα σάντουιτς με γύρο να αγγίζουν τα 3,9 ευρώ και τις μερίδες τα 8,5 ευρώ.

Στα 6,5 ευρώ οι υψηλότερες τιμές στις σαλάτες που προσφέρουν τα ψητοπωλεία στα μενού τους.

Από 3,5 ευρώ και πάνω οι τιμές των σάντουιτς με γύρο και στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις «συνοικιακών» ψητοπωλείων που οι τιμές των σάντουιτς με γύρο κυμαίνονται από 2,9 – 3,3 ευρώ.

Πιτόγυρα όπως… πίτσες

Η… κλασική προσφορά στις δύο πίτσες η μία δώρο, έχει περάσει κατά κάποιο τρόπο τον τελευταίο καιρό και στα fast food της πόλης.

Ιδιοκτήτες επιχειρούν να προσελκύσουν τους πελάτες με προσφορές όπως τη μείωση της συνολικής τιμής εάν η παραγγελία τους ξεπερνάει έναν συγκεκριμένο αριθμό σάντουιτς, ή την έκπτωση στην αγορά ενός ακόμα προϊόντος από το κατάστημα.

Δεν λείπουν φυσικά και τα «δώρα» όπως για παράδειγμα μια σαλάτα, μια μερίδα πατάτες ή ένα μπουκάλι αναψυκτικό, ανάλογα με την παραγγελία που γίνεται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα