Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Η κυκλική οικονομία στην πράξη

Ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί τον πρώτο συνεργατικό πολυχώρο δημιουργίας και εκπαίδευσης με το όνομα SKG Makers

Parallaxi
θεσσαλονίκη-η-κυκλική-οικονομία-στην-910339
Parallaxi

Λέξεις Μιχάλης Κούπκας*

Συνδέουμε συνήθως την κυκλική οικονομία με την ανακύκλωση. Όμως στην πραγματικότητα η κυκλική οικονομία αφορά πολλά περισσότερα. Είναι πρωτίστως μια τεράστια ευκαιρία επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

Η αναζήτηση για νέες ευκαιρίες ανάδειξης των δυνατοτήτων της πόλης ωθεί το Δήμο Θεσσαλονίκης διαρκώς σε νέες κινήσεις και συνέργειες. Σε θεσμικό επίπεδο πρόσφατα επεκτάθηκε το πρόγραμμα διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων με την εφαρμογή νέων δράσεων σε όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας (χαρτί, συσκευασίες, γυαλί, πλαστικό), με σχεδιασμό και προγραμματικό πλαίσιο ενεργειών, πρωτοβουλιών και δράσεων βάζοντας τις βάσεις και προϋποθέσεις, για ένα πιο βιώσιμο ανθρώπινο, σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

49cb00d6-2934-4bc9-96eb-85a8bb60af16-1-105-c1.jpeg

Παράλληλα όμως αναγνωρίζοντας την αξία της συμμετοχής των πολιτών, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα, όπως το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Pop Machina, ένα έργο 11 εκατομμυρίων που στοχεύει να υποστηρίξει 7 ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη να ενισχύσουν και να διασυνδέσουν τους κατασκευαστές και δημιουργούς με την ιδέα και πράξη της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να προωθηθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να προκύψουν κοινωνικοοικονομικά οφέλη στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Και ενώ η κάθε πόλη έχει τη δική της στόχευση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης χτίζει πάνω στα θεμέλια υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με τη υλοποίηση του πρώτου συνεργατικού πολυχώρου δημιουργίας και εκπαίδευσης με το όνομα SKG Makers.

Με τη γενική πρόθεση να δημιουργήσει ένα χώρο που μπορεί να προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση σε γνώση και εργαλεία, ξεκίνησε να καλεί δημιουργούς, και άνοιξε τη συζήτηση για την κοινωνική περιβαλλοντική καινοτομία, επαναπροσδιορίζοντας τις αντιλήψεις για την επανάχρηση, το σχεδιασμό, και την ανακύκλωση υλικών με εφαλτήριο τους δημιουργούς της πόλης.

Οι SKG Makers, είναι η πρώτη κοινότητα makers (δημιουργών) στη Θεσσαλονίκη, ως δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Popachina στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός συνεργατικού, κυκλικού Maker space στην πόλη μας και συστεγάζεται με το OK!Thess.

Με την ολοκλήρωση και την κατάλληληδιαμόρφωση των χώρων, αναπτύσσονται ήδη εργαστήρια:

  • Ηλεκτρονικών
  • Επεξεργασίας Ξύλου και Μετάλλου
  • 3D εκτυπωτώνκαι
  • Ανακύκλωσης πλαστικού

Τα εργαστήρια είναι διαθέσιμα στους makers της πόλης για να «πειραματιστούν» με τις ιδέες τους. Ταυτόχρονα, ένας δημιουργικός επιταχυντής παρέχεται μέσα από τους SKG Makers με σκοπό να υποστηρίξει τους δημιουργούς με επιχειρηματική εκπαίδευση, mentoring και να τους βοηθήσει να βγουν στην αγορά με ένα βιώσιμο προϊόν. Ο δημιουργικός επιταχυντής είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

62baf039-3314-4572-914f-487502064b04-1-105-c1.jpeg

Τόσο τα εργαστήρια, όσο και ο επιταχυντής έχουν ως αντικείμενο την Κυκλική Οικονομία. Ορισμένες από τις επιχειρηματικές ιδέες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημιουργικού επιταχυντή είναι:

  • Δημιουργία 3D εκτυπωτή
  • Εκπαίδευση νέων εκτός αγοράς εργασίας σε δημιουργικές και ψηφιακές δεξιότητες με σκοπό να παράγουν προϊόντα τα οποία θα πωλούν οι ίδιοι μέσα από το δικό τους eshop
  • Μαθήματα υφαντικής και δημιουργία υφαντών.
  • Αξιοποίηση υπολειμμάτων ανακαινίσεων και τροποποίηση τους, ώστε να δίνεται μια δεύτερη χρήση στα αντικείμενα αυτά στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας
  • Διακοσμητικά από τσιμέντο
  • Κοσμήματα από μακραμέ
  • Κατασκευές με υγρό γυαλί (εποξική ρητίνη )
  • Σχεδιασμός φωτιστικών
  • Ξύλινα διακοσμητικά

Οι ομάδες αυτές συνδυάζουν το στοιχείο του making (δημιουργίας) και της κυκλικότητας.

Στο πρόγραμμα επιτάχυνσης έχουν προγραμματιστεί εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις και γίνεται συμβουλευτική ένας-προς-έναν (1-1 coaching).

Όλες τις ομάδες του επιταχυντή θα παρουσιαστούν και τις επόμενες μέρες 2-4 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Thess Clean – Thess Green, που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, στο Περίπτερο 16 παρουσιάζοντας τη δουλειά τους!

8bcfb361-c91c-4d5e-a799-6638accc1629-1-105-c1.jpeg

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δρα με γνώμονα την ενεργοποίηση του τετραπλού έλικα. Αντί να περιορίζεται στις υποχρεώσεις του θεσμικού του ρόλου ως δημόσιος φορέας, ενεργά κινητοποιεί και δημιουργεί συνέργειες με τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της πόλης, τις επιχειρήσεις, και την κοινωνία των πολιτών, ερχόμενος να συμπληρώσει προσθετικά το παζλ προς ένα καλύτερο, περιβαλλοντικά υπεύθυνο, και πιο ανθρώπινο αύριο. Μικρά, προσεκτικά βήματα που προδιαγράφουν ένα πιο θετικό, λιγότερο άσχημο, μέλλον για την πόλη και τους πολίτες της.

*Ο Μιχάλης Κούπκας είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήμου Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα