1.500 χορευτές Θράκης, Πόντου, Μικρασίας θα «πλημμυρίσουν» τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο
Μεγάλη εκδήλωση αδελφοποίησης τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ, ΟΠΣΕ, ΠΟΘΣ)
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και η Πανελληνία Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, σε μια εκδήλωση Αδελφοποίησης, συνέργειας και προσφοράς, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγουμε νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασίας με κοινούς στόχους, που έχουν να κάνουν με την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας.
Σε μια παραδοσιακή γιορτή, που συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας ανταμώνουν 1500 χορευτές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης σε ένα ταξίδι μνήμης με μουσικές και χρώματα από την αγκαλιά της Ιωνικής γης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στις 6 το απόγευμα οι χορευτές θα συγκεντρωθούν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης.
Από τον Λευκό Πύργο ξεκινούν οι χορευτές των Ποντίων, από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου (συντριβάνι) οι χορευτές της Μικρασίας και από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου οι χορευτές της Θράκης, με τη συνοδεία οργάνων, χορεύοντας, θα καταλήξουν στον κεντρικό χώρο της δράσης, το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, και θα ενωθούν σε ένα γαϊτανάκι, που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και την ενότητα.
Η εκδήλωση ξεκινά με τους ήχους της λύρας και την αναβίωση των λαϊκών δρώμενων «Μωμόγεροι» και «Πουρπούρης».
Στη συνέχεια, ο χώρος θα πλημμυρίσει από μουσικές, χορούς και τραγούδια του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί τελετή αδελφοποίησης των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ, ΟΠΣΕ, ΠΟΘΣ).
Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Τα πρόσωπα της Ιωνίας που έζησαν την καταστροφή της Σμύρνης».
Φωτογραφίες, τυπωμένες σε καμβά, με πρόσωπα που βίωσαν το ιστορικό γεγονός, καθώς και μοιραία έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης που απαγόρευσαν την έξοδο των ελληνικών πληθυσμών. Όλες οι εικόνες πλαισιώνονται από πλήρεις περιγραφές, τόσο των εγγράφων, όσο και της ιστορίας και της πορείας των προσώπων. Οι φωτογραφίες των «ηρώων» της Καταστροφής συνδυάζονται με ιστορικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα της εποχής, όπως το National Geographic (N.G.) Χαρακτηριστική είναι η παρουσίαση των δύο πολύ σημαντικών φωτογραφιών που διέσωσε ο ρεπόρτερ των N.G. από τη σύλληψη των ανδρών στην προκυμαία της Σμύρνης (επιμέλεια: Βλάσης Αγτζίδης). Είσοδος ελεύθερη.