Βιβλίο

10 πράγματα για το Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία που πρέπει να γνωρίζεις

Γιατί κάθε χρόνο βρέχει, η μοναδική χρονιά που δεν έγινε σε άλλον χώρο, ποιους θα δούμε φέτος, τι αφιέρωμα έχει είναι μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκουν απάντηση εδώ!

Γιώργος Σταυρακίδης
10-πράγματα-για-το-φεστιβάλ-βιβλίου-στην-1184019
Γιώργος Σταυρακίδης

Ο σημαντικός θεσμός  της Θεσσαλονίκης για το βιβλίο και τον πολιτισμό, ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου και για ακόμα μία χρονιά υπόσχεται απογεύματα με βόλτες. Είτε με θέα τον Θερμαϊκό, είτε σε ιστορίες γραμμένες στο χαρτί με δεκάδες περίπτερα όπως κάθε χρονιά να υποδέχονται αναγνώστες.

Το αγαπημένο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία επιστρέφει κι αυτή τη χρονιά, σε διαφορετική ημερομηνία από άλλες χρονιές, όμως το ίδιο εξαιρετικό και γεμάτο αφιερώματα, συγγραφείς, υπογραφές και συναντήσεις – συζητήσεις για βιβλία.

Εκατοντάδες εκδότες, βιβλιοπώλες, άνθρωποι του βιβλίου και φορείς από όλη τη χώρα, καθημερινά μας περιμένουν να μας ξεναγήσουν και να μας παρουσιάσουν τη νέα ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

Παράλληλα οι ίδιοι οι δημιουργοί του βιβλίου, της γραφής, οι συγγραφείς μας θα βρίσκονται σε περίπτερα να συζητούν με το βιβλιόφιλο κοινό και να υπογράφουν τα βιβλία τους.

φεστιβάλ βιβλίου

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για τις επόμενες δύο εβδομάδες;

Πάντως, πριν πάτε, αποφασίσαμε στην Parallaxi να μαζέψουμε δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε για εκεί. Σε αυτό μας βοήθησε – ποιος άλλος; – ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και από τους ανθρώπους που αφιερώνουν πολύ χρόνο στην οργάνωση αυτού του Φεστιβάλ.

Πότε έγινε το πρώτο Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία;

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη δράση του το καλοκαίρι του 1982 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Φέτος συμπληρώνει 43 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην παραλία της πόλης. Καθιερώθηκε ως θεσμός, απέκτησε φανατικούς φίλους και μεγάλωσε γενιές ανθρώπων συντροφιά με τα βιβλία. Πολλοί ήρθαν μικρά παιδιά με τους γονείς τους για να αγοράσουν βιβλία και σήμερα φέρνουν συγκινημένοι τα εγγόνια τους για να ξεφυλλίσουν τα δικά τους παραμύθια.

Τη χρονιά που το Φεστιβάλ έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου

Στην κορυφή της οδού Αριστοτέλους, στην πλατεία πέριξ του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου μετακινήθηκε για μία μόνο χρονιά το ιστορικό Φεστιβάλ βιβλίου, το 2013 όταν στην παραλία γινόταν τα έργα ανάπλασης της.

Από την επόμενη χρονιά, επέστρεψε στον χώρο που όλοι το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε και, εδώ που τα λέμε, που του πάει απόλυτα!

Όσα στιγμάτισαν το Φεστιβάλ

Σηματοδότησε το καλοκαίρι πολλών ανθρώπων που συνδύασαν την βόλτα στην παραλία με το ξεφύλλισμα βιβλίων και την παρακολούθηση των παράλληλων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Τα πλακάκια της παραλίας, αν μπορούσαν να μιλήσουν, θα είχαν να διηγηθούν πολλά. Από τα ξαφνικά και αναπάντεχα μπουρίνια που έριχναν τα πρώτα χρόνια τα βιβλία στη θάλασσα, τις μουσικές βραδιές, τις θεατρικές παραστάσεις, τον «Πνευματικό Μάιο» και τις ατελείωτες παρουσιάσεις και συζητήσεις γύρω από τα βιβλία.

Γιατί κάθε που έχει φεστιβάλ, βρέχει;

Χαρακτηριστικό για κάθε διοργάνωση του Φεστιβάλ τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια είναι τα μπουρίνια που «παίρνουν» περίπτερα και πετούν βιβλία μέσα στη θάλασσα. Χαρακτηριστικές οι εικόνες που έχουμε όλοι στη μνήμη μας από τέτοια περιστατικά, κάνοντας «ανέκδοτο» πια την… στενή σχέση του Φεστιβάλ βιβλίου της παραλίας με τα μπουρίνια των ημερών. Αξέχαστη και απόλυτα επιτυχημένη η αφίσα του 38ου Φεστιβάλ όπου μία κοπέλα μέσα στο Θερμαϊκό και πάνω σε ποδήλατο, έχει στην σχάρα της βιβλία και κρατάει ανοιχτή μία… ομπρέλα! Επίσης, επειδή οι διοργανωτές έχουν χιούμορ, δημοσιογράφοι απόλαυσαν σε συνέντευξη τύπου το δωράκι που τους δόθηκε που δεν ήταν τίποτα άλλο από μία… ομπρέλα! Απάντηση για τον λόγο που βρέχει κάθε φορά που έχει Φεστιβάλ, ασφαλώς και δεν είμαστε ικανοί να δώσουμε…

Τι θα απολαύσουμε στο 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης;

Φέτος πιάνουμε το νήμα της διοργάνωσης από εκεί που το αφήσαμε την προηγούμενη χρονιά, με νέες παρουσιάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. 400 εκδοτικοί οίκοι και 500 συγγραφείς θα δώσουν το παρών, δημιουργώντας μια έκρηξη φιλαναγνωσίας σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Που είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση;

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα Κυπριακά Γράμματα και Ποίηση, και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης τονίζει: «Τιμώντας την Κύπρο μας εμείς οι εκδότες,  αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή, αφιερώσαμε το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου,  στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση, με εκδηλώσει (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), που θα πραγματοποιήσουμε στο χώρο δίπλα στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου και ευελπιστούμε να  παρακολουθήσει ο κάθε επισκέπτης».

Ποια είναι μερικά από τα ονόματα που θα έρθουν στο Φεστιβάλ φέτος;

Ο Θανάσης Λάλας, η Λιάνα Κανέλλη και ο Κώστας Ζουράρις είναι μερικοί από τους συγγραφείς που θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους στο κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, 500 συγγραφείς θα παραβρεθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στα εκθετήρια, θα υπογράψουν τα βιβλία τους, θα μιλήσουν γι’ αυτά και θα έρθουν σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό.

Εικόνα: Νόπη Ράντη

Πότε – Που – Πόσο;

Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 21 Ιουλίου 2024 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 23:00, στην Παραλία του Λευκού Πύργου.

Η τελετή εγκαινίων

Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Ιουλίου και ώρα 21:00 στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.

φεστιβάλ βιβλίου 4

Ποιοι το διοργανώνουν;

Ο φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, ενώ συνδιοργανώνεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα