Σκέψεις και συναισθήματα από το χθεσινό TEDx Θεσσαλονίκη
Τι άφησε σε τι ενέπνευσε και ως προς τι προέτρεψε το TEDxThess2016. Όσα μας εντυπωσίασαν.
Εικόνες :ΤEDxThess
Η 7η διοργάνωση του TEDx Θεσσαλονίκης είναι ήδη παρελθόν και αν ψάχνεις μία λέξη για κίνητρο, θα αδικήσεις τις υπόλοιπες που ακούστηκαν, συγκίνησαν, προβλημάτισαν και ενέπνευσαν να σταθούμε ετοιμότεροι ανταποκρινόμενοι στην αέναη κίνηση του σύγχρονου κόσμου. Δικαιοσύνη, εκπαίδευση, τεχνολογία, αρχιτεκτονική, ρομποτική, οικονομία, social media, αστικό περιβάλλον, περιβάλλον -σκέτο-, τέχνη, σύμπαν και προσφυγικό. Με αυτά ερχόμαστε σε επαφή σχεδόν κάθε λεπτό της ημέρας σε ένα κόσμο που κινείται. Ωστόσο αν έμεινε αποκλειστικά ένα συμπερασματικό αποφθευματικό τρίπτυχο τότε σίγουρα ποντάρουμε στο Καινοτομία-Τόλμη-Εκπαίδευση.
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταλήξουμε ποτέ σε ασφαλή συμπεράσματα γύρω από το αναπάντητο ερώτημα του «αν αλλάζουν οι άνθρωποι» το σίγουρο είναι ότι αλλάζουν οι κοινωνίες και οι συνθήκες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η οικοδέσποινα της ημέρας, Άννα Μπουσδούκου.
Ο κόσμος βρίσκεται σε κίνηση και η μεγαλύτερη ικανότητα του σύγχρονου εκπροσώπου του, είναι να ισορροπεί πάνω της και να ορίζει το προς τα πού πηγαίνει η κίνηση αυτή, μαθαίνοντας και παρατηρώντας τις αλλαγές, ζώντας και εξελίσσοντάς τες. Αυτά τα διαφορετικά ερεθίσματα και τις οπτικές όπως και άπλετη τροφή για σκέψη και κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή, έδωσε η Θεσσαλονίκη μέσω της διοργάνωσης του TEDxΤhess για το 2016.
Τρία sessions ως είθισται, ιδιαίτερες παράλληλες δράσεις και μία γεμάτη TEDx εμπειρία μπροστά από την θάλασσα του Θερμαϊκού.
Όλοι κάτι κυνηγάμε καθημερινά, ταυτόχρονα με τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε κίνηση είτε χωρίς εμάς είτε εξαιτίας μας. Από τα κοινωνικά δίκτυα και την σύγχρονη αστική αρχιτεκτονική μέχρι τη θεωρία της σχετικότητας και την ρομποτική, την δικαιοσύνη και την σχέση της με την τόλμη, τα γλυπτά του Παρθενώνα και τον σασμό της Κρήτης, τον Αριστοτέλη τον Σωκράτη και την κοινωνική εξέλιξη, το περιβάλλον την οικονομία, το σύμπαν, τα κοινωνικά δίκτυα και το προσφυγικό.
To νόημα όλων αυτών, το κεντρικό ίσως σύνθημα στον απόηχο του μοτο της φετινής διοργάνωσης, θα το βρεις στην φράση που επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο άνθρωπος που κατάφερε με την ομάδα του, ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, χωρίς ακαδημαϊκές γνώσεις, να είναι παρόν την στιγμή που «το σύμπαν δημιουργούσε», από μία ταράτσα της Θεσσαλονίκης. Ακριβώς! Σε μία ταράτσα της πόλης βρίσκεται η μεγαλύτερη απόδειξη πως «Γεννιόμαστε για να είμαστε ερευνητές ταξιδιώτες και πρωτοπόροι και όλα αυτά σε ένα κόσμο σε κίνηση».
Η οικονομική κρίση και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δικαιολογία. Όχι τουλάχιστον ως προς την καινοτομία που αποζητάει διψασμένα αυτός ο κόσμος σε κίνηση. Η καινοτομία δεν παράγεται μόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αυτό αποδεικνύει η ιστορία του Mηνά Λιαροκαπη ο οποίος δημιούργησε στην ουσία την OpenBionics, παρέα με έναν άνθρωπο που απλά θέλησε να κάνει πράξη αυτό που σκεφτόταν. Αυτή την στιγμή μιλάμε για τον σχεδιασμό ενός λειτουργικού ρομποτικού χεριού σε χαμηλό κόστος που έχει βραβευθεί και προγραμματίζεται ήδη η χρηματοδότησή του για κλινικές δοκιμές και εμπορευματοποίηση του προϊόντος. «Ο καθένας μας μπορεί να είναι πηγή καινοτομίας. Βρείτε την.»
Τρεις ενότητες, πολλοί εθελοντές, λεπτομέρειες μέχρι και στα σακίδια της διοργάνωσης, αρκετές ομιλίες στην αγγλική ακόμα και όταν αυτό φαινομενικά θα μπορούσε σε καταφανείς περιπτώσεις να αποφευχθεί, χωρίς tablet ανά χείρας -αμήχανα εντυπωσιακό- , ιδιαίτερες παράλληλες δράσεις με μουσική και περφόρμερς «νέας γεννιάς», διαδράσεις μεταξύ ομιλητών και TEDxters στα διαλείμματα, μία διοργάνωση με highlights, συν- πλην και MVΤS (most valuable tedx’ers).
Aναμφισβήτητα πρώτος σε δυναμική ο Mιχάλης Αγάθος, o οποίος εντυπωσίασε ξεκάθαρα το κοινό. Κατάφερε να μυήσει και τον πιο θεωρητικό άνθρωπο της αίθουσας στην φυσική, στήνοντας την πιο ζωντανή, έξυπνη και διασκεδαστική ομιλία της φετινής διοργάνωσης. Εξηγώντας απλά και κατανοητά το μέγεθος της ανακάλυψης των βαρυτικών κυμάτων, δικαιώνοντας τον Αϊνστάιν αιώνες μετά και προμηνύοντας αφοπλιστικά βραβεία Νομπέλ.
H Ione Wells, με το γράμμα προς τον άνθρωπο που της επιτέθηκε –το οποίο έγινε viral παγκοσμίως- , το hash tag #ΝοtGuilty που βοήθησε ολοένα και περισσότερα θύματα να μιλήσουν για την ιστορία τους, μα κυρίως με το οικείο της ιδιοσυγκρασίας και το άμεσο του λόγου της κατάφερε να συγκινήσει περνώντας δυνατά μηνύματα τόσο για την διφορούμενη δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πολύ περισσότερο για τα απανταχού θύματα βίας παγκοσμίως.
“We need a more considered approach in the way that we use social media to respond to injustice. Sometimes not reacting instantly is the best course of action we can take. Let us not forget to think before we speak, even when we have a screen in front of us.” Ione Wells
«Παρούσα», τρόπο τινά, και η σπουδαία αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ η οποία έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Ανεβαίνοντας στην σκηνή του TEDx το δίδυμο των Ερμή Χαλβατζή και Νατάσσας Λιανού, Ελλήνων αρχιτεκτόνων, αφιέρωσαν την ομιλία τους στην μέντορα και συνάδελφό τους, αποκαλύπτοντας μικρές πτυχές της κοινής τους ιστορίας. Όπως μετέφεραν μεταξύ άλλων η Χαντίντ είχε για μότο το γνωστό «Who dares wins» (όποιος τολμάει νικάει) και σχετικά με την Ελλάδα είχε αναφέρει πως «οι Έλληνες είναι οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο, γιατί ζουν σε αυτό τον τόπο. Αξίζει να του φερόμαστε καλύτερα». Το δίδυμο έδωσε και μία ενδιαφέρουσα οπτική στην σχέση των αστικών περιβαλλόντων με την διαμόρφωση της προσωπικότητας μας αλλά και το κέρδος που επιστρέφει στην κοινωνία όταν υποστηρίζουμε τα αστικά μας κέντρα.
«By improving our urban spaces we gain new perspective»Ερμής Χαλβατζής/Νατάσσα Λιανού
Ενδιαφέροντα αντιφατικά στοιχεία για την κατάσταση στην χώρα αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία μας τελικά, έδωσε ο Michael Green. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, είδαμε ότι οι περισσότερες από τις περιοχές της Ελλάδα αποδίδουν κοντά στο μέσο όρο και κατά την ανάλυση στις ελληνικές περιφέρειες, ο καλύτερα εξελισσόμενος κοινωνικά τόπος είναι η Κρήτη, ακολουθώντας το Βόρειο Αιγαίο και τρίτη η Κεντρική Μακεδονία. Σε τελικό βαθμό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σύμφωνα με τον δείκτη από ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αλλά χαμηλότερα από την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία. Από την άλλη η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας, έχοντας ωστόσο αντιφατικά τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα τα πάει καλά στην πτυχή που αφορά στην πρόσβαση σε προηγμένες γνώσεις και στην εκπαίδευση.
«Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται απαραίτητα από την οικονομία μας. Ο κόσμος είναι σε κίνηση. Ας βεβαιωθούμε ότι θα τον πάμε σε καλύτερο επίπεδο, όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να ευδοκιμήσει!» Michael Green
Μία μετανάστρια αυτοπροσώπως και σε πρώτο πρόσωπο, μία γυναίκα που βίωσε την σημασία του πολέμου στην Βοσνία, μοιράστηκε μία διαφορετική οπτική επάνω στο ζήτημα προσέγγισης του προσφυγικού από τα Mέσα τα οποία δημιουργούν πολλές φορές ένα καθεστώς το οποίο οδηγεί τους αυτόχθονες να θεωρούν μετανάστες και πρόσφυγες ως την πηγή του κακού. Αν κρατήσαμε σίγουρα κάτι μεταξύ των όσων είπε είναι το εξής :
«Δεν είναι ρατσισμός το να μιλάμε για τη μετανάστευση. Είναι το πώς μιλάμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κάνει τη διαφορά. Η πρόσκλησή μου προς εσάς είναι να δούμε τους εαυτούς μας ως πολίτες που έχουν την εξουσία και το δικαίωμα να προστατεύουμε και να υποδεχόμαστε τους ανθρώπους αυτούς. Πρόσκλησή μου προς εσάς είναι όχι μόνο να δούμε τα γεγονότα, αλλά να δούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως ανθρώπινα όντα σε κίνηση.» Zrinka Bralo
*Όλες οι ομιλίες του TEDxThess16, θα ανέβουν σύντομα στο επίσημο site τόσο του ΤΕDx όσο και του TEDxThess