12 βήματα γειτονιάς στην Άνω Ηλιούπολη

Μεγαλώνοντας στη γειτονιά της Άνω Ηλιούπολης, στα δυτικά.

Κωνσταντίνα Θεοφάνους
12-βήματα-γειτονιάς-στην-άνω-ηλιούπολη-455562
Κωνσταντίνα Θεοφάνους

Οι ντόπιοι την αποκαλούν Sun City. Κάποιοι Θεσσαλονικείς δεν την ξέρουν καν, και όταν την μάθουν είναι απλά για αυτούς η περιοχή κάτω από τον Εύοσμο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, όμως, θα άκουγες και κάποιους να λένε “Πού; Εκεί που είναι η Κόμφορτ;”. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

15 βήματα γύρω από την Πλατεία Αντιγονιδών

17 βήματα στη γειτονιά πίσω από το Θεαγένειο

Μιλάμε, λοιπόν,για την Ηλιούπολη. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Κόμφορτ ήταν το μαγαζί ορόσημο της περιοχής. Χρόνια περίμενες να μεγαλώσεις κι εσύ και σαν έφηβος για να μπορέσεις να πας στο μαγαζί όπου πηγαίνανε τα λυκειόπαιδα, αλλά και οι πιο κουλ τύποι του γυμνασίου. Και φυσικά, όταν έφτανε η ώρα να περάσεις το κατώφλι για πρώτη φορά, έτρεμαν τα πόδια σου από την αγωνία.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πάμε να εξερευνήσουμε την Ηλιούπολη σήμερα. Σημειώνω πως θα μιλήσω κυρίως για την Άνω Ηλιούπολη, όπου γεννήθηκα και έζησα μέχρι τα 22 μου χρόνια. Ναι, ναι, καλά καταλάβατε, υπάρχει και η Κάτω!

#1 Πλατεία Ελευθερίας: Ε, μιας και αναφέραμε την Κόμφορτ, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε από την πλατεία που τη φιλοξενούσε, δεκαετίες ολόκληρες. Γνωστή και ως «η πλατεία με την πίστα», επειδή μέχρι πριν λίγα χρόνια που και αναδομήθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της καταλάμβανε μια σιδερένια εξέδρα. Πλέον έχει αφαιρεθεί και πολλοί από εμάς το φέρουμε βαρέως, αλλά το καινούριο ήρθε να ξαναζωντανέψει την πλατεία, που τα τελευταία χρόνια είχε ξεπέσει. Θα μπορούσε να γίνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για αυτήν την πλατεία και τις ιστορίες που έχουν οι Ηλιουπολίτες για εκείνη. Περιμετρικά λειτουργούν ακόμα πολλά μαγαζιά, για όλες τις ηλικίες και όλους του σκοπούς, καφέ, φαγητό κλπ.

#2 Τριγωνικό ή Κόκκινο Πάρκο: Βγαίνοντας από την πλατεία, περνώντας τη Μακρυγιάννη, από τις πιο μεγάλες οδούς της περιοχής που καταλήγει στον περιφερειακό, και μπαίνοντας στο απέναντι στενό, θα βγεις στο τριγωνικό ή κόκκινο πάρκο, όπως το ξέρουν όλοι. Ένα μεγάλο πάρκο με χτιστές εξέδρες,δρομάκια και παγκάκια και μια περιφραγμένη παιδική χαρά στην άκρη του. Ο χώρος χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Φέτος η Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, διοργανώνει αυτές τις μέρες προβολές ταινιών μέσα στο συγκεκριμένο πάρκο.

#3 Βοτανικός Κήπος: Βγαίνοντας από το Κόκκινο Πάρκο και αφού περάσεις την παιδική χαρά, θα πέσεις πάνω στην πύλη του βοτανικού κήπου. Μικρός αλλά πανέμορφος, όταν βέβαια είναι περιποιημένος. Κοσμεί την περιοχή καμιά εικοσαριά χρόνια, και χρησιμοποιείται και για φωτογραφήσεις γάμου.

#4 Το πάρκο με τις πέτρες: Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείς πολύ για να βρεις το  επόμενο πάρκο και να κάνεις μια στάση στα δροσερά παγκάκια του. Αν βέβαια είσαι τυχερός και δεν μοιάζει με τον Αμαζόνιο. Πολλή βλάστηση και κάποιες φορές ανεξέλεγκτη! Το καλοκαίρι, συνήθως είναι φροντισμένο. Το πάρκο αυτό ήταν και ο προθάλαμος της Κόμφορτ. Στέκι για όσους δεν το είχαν τολμήσει ακόμη…

#5 Μπασκέτες: Γήπεδο μπάσκετ μέσα στην περιοχή, απόλυτα προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους. Κάποτε έκανε και προπονήσεις η ομάδα μπάσκετ του ΑΟΣ, με τα παιδικά της τμήματα. Όποιος περνούσε πρωινά σαββατοκύριακου, σίγουρα θυμάται την κ. Μπέτυ να φωνάζει. Για κάποια χρόνια ήταν παρατημένο, από άποψη συντήρησης. Τώρα θα έλεγε κανείς ότι είναι σε καλό επίπεδο.

#6 Το πάρκο με τις κούνιες: Κατά μήκος της Περικλέους, στην οποία βρισκόμαστε σε όλη αυτή τη διαδρομή από το κόκκινο πάρκο και έπειτα, υπάρχει και ένα τελευταίο: το πάρκο με τις κούνιες, που έχει μεγάλη έκταση και πολλή σκιά. Γνωστό στέκι μαθητών των γύρω σχολείων, που μετά το σχόλασμα δεν θέλουν να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον αμέσως, οπότε κάνουν καμιά ωρίτσα υπερωρία στα παγκάκια του.

#7 Ο Λυκίσκος: Είχε χρόνια να εμφανιστεί στην Ηλιούπολη καφετέρια, που θα καταφέρει να γίνει στέκι ηλικιών 20 με 35. Επί χρόνια και μετά την πτώση της πλατείας, στα υπόλοιπα καφέ πηγαίνουν μόνο σχολιαρόπαιδα ή μετατρέπονται σε κάτι σαν καφενείο με ηλικιακό μέσο όρο τα 65. Ο Λυκίσκος το κατάφερε και σκίζει. Φτιαγμένο από παιδιά αυτής της γενιάς, κατάφεραν να κρατήσουν αυτές τις ηλικίες για έναν καφέ στη γειτονιά.

#8 Ο κυρ Χάρης: Καιρός να ανέβουμε προς τα πάνω. Σε άλλες γειτονιές. Εκεί στην Αριστοτέλους όπου το ψιλικατζίδικο του κυρ Χάρη, σε περιμένει για να σου πουλήσει ό,τι ακριβώς σου λείπει. Αποκλείεται να ρωτήσεις αν έχει κάτι και να σου πει όχι. Σοβαρολογώ, έχει τα πάντα. Ξέμεινες από απορρυπαντικό; Αδιαθέτησες, είναι Κυριακή και είναι η τελευταία σου ελπίδα; Προέκυψε επίσκεψη και δεν θες να πας με άδεια χέρια; Κάηκε η ασφάλεια; Μπορώ να συνεχίσω για ώρες…. Τέλος πάντων, πάνε στον Κυρ Χάρη και θα σε βολέψει!

#9 Γήπεδο  Ποδοσφαίρου: Έτσι όπως είσαι φορτωμένος από τον κυρ Χάρη, από αυτά που είπαμε, τα αφήνεις στο αμάξι και πάμε για αθλητισμό. Με το που βγεις από την Αριστοτέλους στρίψε αριστερά και θα βρεις το γήπεδο της ομάδας της περιοχής, Γ.Σ.Ηλιούπολης. Τις Κυριακές πολλοί Ηλιουπολίτες το επισκέπτονται, καθώς όλο και κάποιος γνωστός τους θα παίζει.

#10 Κολυμβητήριο: Συνεχίζουμε τον αθλητισμό με κολύμπι. Δημοτικό κολυμβητήριο, με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Μας σκάσανε, αλλά μας το δώσανε! Για χρόνια είχαν σταματήσει οι εργασίες. Μετά από πιέσεις καταφέραμε να παραδοθεί και ομολογουμένως να συντηρείται άψογα. Με μια μικρή συνδρομή μπορεί ο καθένας να εγγραφεί και τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υγεία και ασφάλεια των συνδρομητών. Στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει κλειστό γήπεδο βόλεϊ και μπάσκετ καθώς και τένις.

#11 Εν Ελλάδι: Φεύγοντας από την Ηλιούπολη, αν πας να βγεις περιφερειακό από Μακρυγιάννη και είναι πρωί, επειγόντως στάση στη μπουγάτσα Εν Ελλάδι. Πάρε καφεδάκι και κυρίως πιτάκια. Ιδιαίτερη ζύμη, πεντανόστιμη και ελαφριά! Με τυρί, λουκάνικο και ζαμπόν – κασέρι. Προτεινόμενη δόση: δύο από το καθένα (τουλάχιστον)!

#12 Οι ψαροταβέρνες και το κρέας: Η Ψαροταβέρνα «Ηλίας», μια κολώνια που κρατάει χρόνια και το «Στη Λαδόκολλα» για κρεατικά με μεγάλη ποσότητα γλυκού στο τέλος. Τα στέκια των Ηλιουπολιτών.

Μια περιοχή που παλιότερα έσφυζε από ζωή η Άνω Ηλιούπολη, για χρόνια πέρασε στην αφάνεια και δυστυχώς, πολλές επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, την εμφάνισή τους έκαναν καινούρια και φρέσκα μαγαζιά, που αντιπροσωπεύουν το σήμερα. Ίσως σε λίγο καιρό να επιστρέψει δριμύτερη…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα