14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ναι στην πρόληψη, ναι στη ζωή!
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησαν την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη το 1991
Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη IDF, περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο η οποία εξαπλώνεται με εκρηκτικό ρυθμό.
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των συνανθρώπων μας για την αυξανόμενη απειλή που προκαλεί ο διαβήτης στην υγεία και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Κοινωνική Δομή «Παιδική Ομπρέλα» του Δήμου Παύλου Μελά και ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησαν την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη το 1991 και το θέμα της φετινής Ημέρας είναι «Νοσηλευτικό προσωπικό και διαβήτης». Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές στην υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη. Καθώς ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς, ο ρόλος των νοσηλευτών αλλά και του λοιπού προσωπικού επαγγελματικής υγείας γίνεται όλο και πιο σημαντικός για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επηρεάζονται από Διαβήτη, να αποφύγουν πιθανές σοβαρές επιπλοκές που αλλάζουν τη ζωή τους, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, απώλεια όρασης, νεφροπάθεια και ακρωτηριασμός των άκρων.
«Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στον Διαβήτη, προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη διαφορά» αναφέρει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στο δικό της μήνυμα και ο ρόλος του εκπαιδευμένου νοσηλευτή είναι καθοριστικός καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ γιατρού και ασθενή. Είναι αυτός που εκπαιδεύει τον ασθενή στην αυτοδιαχείρισή της νόσου και στον σωστό τρόπο εφαρμογής της θεραπείας, προσφέροντάς του, ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη.
Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο όρος σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε κλινικό σύνδρομο διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη υπεργλυκαιμίας (αυξημένο σάκχαρο αίματος) οφειλόμενης σε απόλυτη έλλειψη της ινσουλίνης ή σε ανεπάρκεια βιολογικής δραστικότητας αυτής ή και στα δύο. Ο προληπτικός έλεγχος συνίσταται γενικά σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, μπορεί όμως να ξεκινά και σε μικρότερη ηλικία εάν υφίστανται προδιαθεσικοί παράγοντες όπως παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αρτηριακή υπέρταση κ.α. Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι σημαντική δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας, προϋπάρχει πρώιμο ασυμπτωματικό στάδιο και η έναρξη της κατάλληλης αγωγής βελτιώνει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προλάβει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα με την διατροφή θα πρέπει να υπάρχει και φυσική δραστηριότητα και σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα επιβάλλεται η απώλεια βάρους.
Γενικότερα, στο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υπάρχει πάντα εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία από εξειδικευμένο διαιτολόγο ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται και διατροφική εκπαίδευση που να αφορά τις ιδιαιτερότητες της ασθένειας και την κινητοποίηση του ασθενή.
Δημήτρης Δεμουρτζίδης – Δήμαρχος Παύλου Μελά: Απαραίτητος ένας άλλος τρόπος ζωής
«Η 14 η Νοεμβρίου, επίσημη Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, έγκυρης διαφώτισης από τους ειδικούς επιστήμονες και πρόληψης για μια νόσο που αφορά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, αυτούς που νοσούν, το οικογενειακό τους περιβάλλον, με τη σημαντική ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση αλλά και όλη την κοινωνία.
Γι αυτό είναι απόλυτα αναγκαία η καλή ποιότητα ζωής για να προληφθεί ο διαβήτης.
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Παύλου Μελά, στεκόμαστε δίπλα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και συμμετέχουμε στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την αντιμετώπιση της ασθένειας, στην κατεύθυνση της ρύθμισης του επιπέδου σακχάρου με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με την ενδεδειγμένη διατροφή, καθημερινή σωματική άσκηση, έλεγχο του βάρους. Και μην ξεχνάμε: Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πάνω από όλα ένας άλλος τρόπος ζωής για όσους πάσχουν από αυτόν και έτσι θα τα καταφέρουν».
Χαρά Αμανατίδου – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών θεμάτων: Ναι στην πρόληψη, ναι στη ζωή!
«Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας υπενθυμίζει ότι η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνεται ραγδαία. Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα και με αριθμούς:
➢ Τα 60 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως τη δεκαετία του 80, σήμερα έγιναν 460 και προβλέπεται με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) να γίνουν στα επόμενα 10 -15 χρόνια 600 εκατομμύρια! ➢ Μόνο το 2019 σημειώθηκαν 4,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω του διαβήτη! ➢ Και για να έρθουμε στις ημέρες κορωνοϊού, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή ομοσπονδία διαβήτη, το 50% από αυτούς που νοσούν με covid-19 πάσχουν από διαβήτη και μάλιστα οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 4πλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας!
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που στηρίζουν τους διαβητικούς στη δύσκολη καθημερινότητα και δυστυχώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη, ιδιαίτερα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Στον Δήμο Παύλου Μελά πιστεύουμε ότι και στην περίπτωση του διαβήτη η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ας κάνουμε πράξη το σύνθημα: Ναι στην πρόληψη, ναι στη ζωή! »