20 ατάκες από τα χείλη των φοιτητών για τις χθεσινές εκλογές

Περπατήσαμε μέσα στα Πανεπιστήμια και μιλήσαμε μαζί τους.

Ανδρέας Μιχελάκης
20-ατάκες-από-τα-χείλη-των-φοιτητών-για-τ-323847
Ανδρέας Μιχελάκης

Εικόνες: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Με τη συμμετοχή να διατηρείται στα περσινά χαμηλά επίπεδα, πραγματοποιήθηκαν χθες στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται κάθε χρόνο. Με τη διάθεση να κάνουμε ένα «οδοιπορικό» στα δύο Πανεπιστήμια της πόλης, στο ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ, αλλά και στο ΤΕΙ της Σίνδου, ξεκινήσαμε από νωρίς το πρωί να περπατάμε μέσα στα φουαγιέ και να μιλάμε με τους φοιτητές και μελλοντικούς επιστήμονες της χώρας.

Διαβάστε σχετικά: Ποιος κέρδισε στις φοιτητικές εκλογές

Η κύρια ερώτηση ήταν η εξής: μπορούν να αλλάξουν οι φοιτητικές εκλογές τα πράγματα; Οι απαντήσεις που πήραμε από 20 διαφορετικούς σπουδαστές ποικίλουν, ο καθένας έχει τη δική του οπτική πάνω στην υπάρχουσα κατάσταση και τους ακούσαμε όλους με προσοχή.

Διαβάστε σχετικά: Η ατάκα της ημέρας κρέμεται σε παρτέρι στη Θεσσαλονίκη

Είναι κοινή παραδοχή, ωστόσο, ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό, τι αφορά τις εγκαταστάσεις τους, την καθαριότητα, το προσωπικό αλλά και την ασφάλεια, μιας και οι φοιτητές γνωρίζουν και σημειώνουν ότι δεν συστήνεται από κανέναν να κυκλοφορούν νύχτα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ και στην ευρύτερη περιοχή, κομμάτι της Θεσσαλονίκης που αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της. 

Ας δούμε πώς 20 ατάκες από τα χείλη των φοιτητών σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ Σίνδου περιγράφουν συνοπτικά το κλίμα των χθεσινών εκλογών:

#1 Περιμένω να βγει μια παράταξη η οποία θα κάνει πράγματα για το πανεπιστήμιο και θα βοηθήσει τους φοιτητές. Μαρία 20, δευτεροετής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ.

#2 Οι εκλογές από μόνες τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Απαιτείται συλλογική δράση από όλους τους φοιτητές. Νίκος 19, πρωτοετής στο τμήμα Εφαρμοσμένης πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.

#3 Θα ήθελα να βγει μια φορά και κάτι άλλο πέρα από τη ΔΑΠ, για να δω πώς θα είναι και αυτό το άλλο. Γιώργος 21, τριτοετής στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.

#4 Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεινάμε για να είμαστε αριστεροί. Ιουλία 21, τριτοετής στο τμήμα Οικονομικών του ΠΑΜΑΚ.

#5 Οι συνελεύσεις που γίνονταν κάποτε με 1000 άτομα, πλέον δε γίνονται. Δε βγαίνει καν απαρτία. Μάρκος, 23 φοιτητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του ΠΑΜΑΚ.

#6 Πάντα η ΔΑΠ βγαίνει. Αυτό δύσκολα αλλάζει. Όμως και πάλι όποια παράταξη και να έβγαινε δε νομίζω να βλέπαμε μεγάλη διαφορά. Νικολέτα 22, τεταρτοετής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

#7 Δεν ψηφίζω εγώ ποτέ. Θεοδόσης 21, τριτοετής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

#8 Θα πρέπει να έχουμε ένα πανεπιστήμιο χωρίς πολιτικές επιρροές γενικότερα. Χριστίνα, 20, δευτεροετής στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

#9 Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας σύλλογος φοιτητών ο οποίος δε θα κατευθύνεται από πολιτικά συμφέροντα και θα έχει ως αποκλειστικό στόχο το πώς θα κάνει το πανεπιστήμιο καλύτερο για τον φοιτητή. Μερόπη 21, δευτεροετής στο τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ.

#10 Πιστεύω πως όλους πρέπει να μας ενδιαφέρει να ακούσουμε και να καταλάβουμε τι ακριβώς παίζει μέσα στο πανεπιστήμιο. Κωνσταντίνος 20, δευτεροετής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

#11 Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι έτσι είναι η πραγματικότητα και θα πρέπει μέσα από αυτή την κατάσταση να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα. Εύα 20, δευτεροετής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. 

#12 Αφίσες παντού. Οικολογική συνείδηση μηδέν. Δήλωσε η ίδια φοιτήτρια, Εύα.

#13 Οι φοιτητικές εκλογές έχουν καταντήσει παρακμιακές ενώ δε θα έπρεπε να είναι. Χριστίνα, 21, τριτοετής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

#14 Ο φοιτητικός σύλλογος δε λειτουργεί όπως πρέπει. Οι ίδιοι οι φοιτητές δεν ενημερώνονται ότι θα πρέπει να είναι μέλη του φοιτητικού συλλόγου.  Νίκος 22, τεταρτοετής στο τμήμα Μουσικής του ΠΑΜΑΚ

#15 “-Τι περιμένεις από τις φοιτητικές εκλογές;” Απάντηση: “Τίποτα.” Γιώργος, 21 τριτοετής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

#16 Εγώ θέλω να σταματήσει να υπάρχει αυτή η σαπίλα με την κομματικοποίηση μέσα στο πανεπιστήμιο. Κλεοπάτρα 21, τριτοετής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

#17 Πιστεύω ότι η φωνή των νέων και των φοιτητών μέσα σε μια σχολή ακούγεται, απλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν οι εκλογές να επέμβουν και να κάνουν δραστικές αλλαγές. Σίγουρα κάποιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν. Στέλλα 20, δευτεροετής στο τμήμα φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

#18 Κάθε χρόνο ψηφίζουν όλο και λιγότεροι φοιτητές. Σταύρος 22, τεταρτοετής στο τμήμα φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

#19 Υπάρχει υποχρηματοδότηση και τα λεφτά δεν πάνε εκεί που θα έπρεπε να πάνε. Σπύρος 20, δευτεροετής του τμήματος  Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. 

#20 Σίγουρα οι φοιτητικές εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για την καλύτερη λειτουργία του φοιτητικού συλλόγου. Νικολέτα 21, τριτοετής του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ρωτήσαμε μερικούς από τους φοιτητές τι σημαίνουν για αυτούς οι φοιτητικές εκλογές με μια λέξη και οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες, και διαφορετικές μεταξύ τους:

Ελπίδα

Απάτη

Δημοκρατία

Χαμένος χρόνος

Ανατροπή

Συμμετοχή

Αλλαγή

Πανηγύρι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια πρωτοτυπία στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα