20 χρόνια… φαγούρας – Ένα κτίριο «διαμάντι» που αφέθηκε στη μοίρα του στην Περαία

Δικαστικές διαμάχες, ένας θάνατος, οι κληρονόμοι που είναι άφαντοι και το χρονικό μιας (ακόμη) χαμένης ευκαιρίας για την πόλη

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
20-χρόνια-φαγούρας-ένα-κτίριο-διαμά-1005727
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στο προσκήνιο ήρθε ξανά τις τελευταίες ημέρες η τύχη του κτιρίου που σχεδιάστηκε για να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο της Περαίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ρημάζει και παραμένει αναξιοποίητο.

Μια ιστορία που ξεκινάει από το 2004 και παρά το γεγονός ότι κοντεύουν να περάσουν 20 χρόνια, οι όποιες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί στους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού συνεχώς… σκοντάφτουν σε κάθε πιθανό ή απίθανο εμπόδιο.

Ένα ακόμα κτίριο στην πόλη, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, αλλά έχει αφεθεί στη μοίρα του, παραμένει κουφάρι και έχει μετατραπεί σε υπαίθριο πάρκινγκ.

Μια εικόνα εγκατάλειψης που συμπληρώνεται από βανδαλισμούς, καταστροφές, σπασμένα τζάμια, σκουπίδια, γκράφιτι στους τοίχους, ακόμα και ακαθαρσίες, όπως σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος.

Το κτήριο, έχει έκταση 1.440 τ.μ. Το υπόγειό του, 490 τ.μ, περιλαμβάνει αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.

Στο ισόγειο, εμβαδού 490 τ.μ, βρίσκονται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το θέατρο και οι χώροι αναμονής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών και στον 1ο όροφο, εμβαδού 460 τ.μ, θα λειτουργούσαν οι διοικητικές υπηρεσίες και κάλυπταν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και άλλες ανάγκες, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζέκος, δεν είχαν προβλεφθεί και θέσεις στάθμευσης.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή εμφανίζεται διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί το χώρο ώστε να παραδοθεί επιτέλους στους κατοίκους για τους λόγους που αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Και γιατί συμβαίνει το παραπάνω; Θα το δούμε παρακάτω μέσω του χρονικού που ξεκινάει από το… μακρινό 2004 και καταλήγει στο σήμερα και είναι σίγουρο ότι το «σήριαλ» θα έχει και άλλα επεισόδια στο μέλλον.

Σε έρευνα της η τοπική ιστοσελίδα e-thermaikos.gr, έβαλε στη σειρά τα κομμάτια του παζλ, παρουσιάζοντας τις ημερομηνίες «κλειδιά» της πορείας ενός εμβληματικού έργου, που σε αντίθεση με άλλα δεν έμεινε στα χαρτιά, ωστόσο παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε έχει μετατραπεί σε «φάντασμα».

  • 2004-2006: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου με το σύστημα της αντιπαροχής. Ο πρώτος ανάδοχος παραιτήθηκε μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου για την υπογραφή της σύμβασης και έτσι την αποπεράτωση του έργου ανέλαβε ο δεύτερος ανάδοχος που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Η υλοποίηση του έργου υπολογίζονταν στους 18 μήνες
  • 2ο1ο-2014: Τον Ιούλιο του 2010 ορίστηκε η έναρξη των εργασιών κατασκευής ώστε το έργο να περαιωθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2012. Τελικά, στις 20/1/2012 εγκρίθηκε η πρώτη παράταση κατά 9 μήνες μετά από εκπρόθεσμη αίτηση της αναδόχου εταιρίας. Στις 2/10/2012 κατατίθεται δεύτερη, αυτή τη φορά εμπρόθεσμη αίτηση, για νέα παράταση κατά 6 επιπλέον μήνες. Ακολούθησε και τρίτη και τέταρτη παράταση μέχρι την 3οη Απριλίου του 2014. Μετά από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, η υπόθεση παίρνει τη δικαστική οδό, με τον ανάδοχο τελικά να κρίνεται έκπτωτος. «Το ποσό της εγγύησης, ωστόσο, είχε ήδη πιστωθεί στο λογαριασμό του δεύτερου και ενώ η Ο. Ε. εισηγήθηκε τη διεκδίκηση του ποσού της εγγυητικής επιστολής, η πορεία του ποσού παραμένει άγνωστη. Έκτοτε, καμία προσπάθεια ανακατασκευής του έργου δεν απέδωσε καρπούς» αναφέρει η έρευνα της ιστοσελίδας e-thermaikos.gr.
  • 2018: Τον Ιούλιο του 2018 εγκρίθηκε η υλοποίηση της υπ’ αριθ. 98/2018 μελέτης, προϋπολογισμού δαπάνης 1.350.590,74 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ 24%) που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου: «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΑΙΑΣ».
  • 2019: «Έχει μείνει πίσω λόγο χρόνου» ανέφερε σε συνέντευξη του ο νυν δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Τσαμασλής, που έστρεφε τα βέλη του κατά της προηγούμενης διοίκησης -νυν αντιπολίτευσης- αφού θεωρεί ότι εκείνη είναι που δεν κάνει ενέργειες για να «ξεκολλήσει» το έργο.

Άλλα δύο «αγκάθια» που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια έχουν να κάνουν με το θάνατο του εργολάβου με αποτέλεσμα τα έργα να «παγώσουν» εδώ και μία δεκαετία, αλλά και του σοβαρότερου, που σχετίζεται με το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου, καθώς αφού το έργο δημοπρατήθηκε το έργο με το σύστημα της αντιπαροχής, θα πρέπει να βρεθούν οι κληρονόμοι, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί και θα επιχειρήσει να το κάνει ο Δήμος Θερμαϊκού μέσω της νομικής οδού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα