Η πιο διαφορετική φωνή του δημοτικού συμβουλίου
Μια κουβέντα με ένα σχήμα που έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει στο δημοτικό συμβούλιο.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντής Σεβρής, μας λύνει απορίες για τους Μένουμε Θεσσαλονίκη.
-Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον δήμο;
-Η όλη σύλληψη ήταν συγκεκριμένη. Πως βλέπουμε κάποιοι άνθρωποι στον τόπο τους να κάνουνε ένα χωράφι και να να φέρουν κάτι νέο, έτσι είπαμε και μεις ότι υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο η νέα γενιά μπορεί να εμπλακεί και έτσι φτιάξαμε τη δημοτική ομάδα να δραστηριοποιηθούμε στον τόπο μας, με κεντρικό άξονα να σταματήσει η φυγή των νέων. Μέσο όρο ηλικίας είχαμε τα 35, η ατζέντα ήταν ιδεολογική και σε κατευθύνσεις και συν το χρόνο εξελίχθηκε. Νέοι άνθρωποι στον τόπο τους που παλεύουν το τέρας της μεταπολίτευσης στην τοπική αυτοδιοίκησης.
-Πόσοι άνθρωποι το ξεκινήσατε;
-Καμιά εικοσαριά άνθρωποι μικροί και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς προχωρούσαμε ερχόταν κόσμος. Με πιο δύσκολο κομμάτι το οικονομικό, διότι επειδή δεν είχαμε χορηγούς και τίποτε άλλο εκείνη την περίοδο στεγνώσαμε από χαρτζιλίκι. Άλλοι βάζαν το voucher άλλοι το μεροκάματο σε μπαράκια και έτσι βγήκαν τα χρήματα για την υποψηφιότητα. Εμείς πανηγυρίσαμε όχι τη μέρα που βγήκαμε αλλά όταν μας ενέκρινε το Πρωτοδικείο ότι μπορούμε να συμμετέχουμε. Δεν είχαμε μηχανισμό ή λεφτά. Το στοίχημα ήταν να καταφέρουμε να κατέβουμε. Αν δεν έχεις κομματική παράδοση είναι ασύλληπτα δύσκολο. Όταν κατεβήκαμε ξέραμε ότι πάμε μια ατζέντα στην πόλη και διαμορφώνουμε πια μια ομάδα που θα βάλει θέματα για κυκλοφοριακό, καθαριότητα ή ότι άλλο. Σήμερα αυτό το πράγμα προχώρησε. Δεν καθίσαμε να κάνουμε τους μάγους. Βρήκαμε παραδείγματα αλλού. Π.χ στο δήμο Συκεών τα τηγανόλαδα που μαζέψαν για τα σχολεία. Τους φέραμε και το παρουσίασαν σε όλους. Το αγκαλιάσαμε και γίνεται. Για το κυκλοφοριακό ημερίδες με καθηγητές από το ΑΠΘ που είχαν μελέτες έτοιμες. Σαφήνεια με λύσεις που έχουν βιωσιμότητα. Είναι γλυκός ο πειρασμός να πεις κάτι όμορφο και να το υποστηρίξεις όμως το θέμα είναι να γίνεται.
-Έξω μελετάτε παραδείγματα;
Πολλές φορές και συχνά δημοσιοποιούμε πράγματα που δεν βρίσκεις εύκολα. Μεταφράζουμε παραδείγματα. Από ασανσέρ για ποδήλατα στη Νορβηγία μέχρι την Ασία. Διεκδικήσαμε μια επαφή με μια ομάδα στη Βαρκελώνη, έχουμε επαφές στις Βρυξέλες. Δεν αναγόμαστε σε κάποιο δίκτυο. Ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας μας πάει στο να κατοχυρώσουμε ένα σοβαρό ρόλο στην πόλη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που υπάρχουν εδώ για να εμπλακούν άνθρωποι στην κοινωνία που ζουν. Το ΑΠΘ είναι στο κέντρο της πόλης και δεν έχει εμπλοκή, όπως και οι φορείς. Πρέπει να έρθουν κοντά με τα προβλήματα της πόλης. Οι πολίτες εκτίθενται στην πρόκληση του νέου.
-Πως είναι η εμπειρία του δημοτικού συμβουλίου;
-Είχαμε στην αρχή μεγάλο άγχος. Πιστεύοντας ότι θα φαντάζαμε σαν φτωχός συγγενής. Τρία χρόνια μετά καταλάβαμε πως αν μελετάς συστηματικά και έχεις κάτι να πεις πραγματικά μπορείς να είσαι και βοηθητικός και να διαμορφώνεις ατζέντα και να κινητοποιείς δημότες. Καταφέραμε πράγματα και ατζέντα. Θετική εμπειρία και επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος.
-Αισθανθήκατε καθόλου εξωγήινοι;
-Όχι γιατί ξέρουμε την πραγματικότητα. Πολιτικά σκεπτόμασταν και εκφραζόμασταν πάντα. Οι άλλοι μπορεί να μας αντιμετωπίζουν έτσι. Η πόλη δεν έχασε πάντως και μπήκαν και βάσεις με ένα συνδυασμό χωρίς κομματικής ταύτισης.
-Καμιά δυσάρεστη εμπειρία;
-Η περίοδος που κουβεντιάστηκαν τα δάνεια. Που μας παρουσιάστηκαν σαν πωλητές ότι είναι δώρο. Σε μια κουβέντα που δέσμευε τσέπες γενεών. Επιζήμιο για μας να μην καταφέρνουμε να το σταματήσουμε. Η συζήτηση για την Παραλία είχε για μας επίσης κόστος με ανθρώπους έξω από δομές να αγκαλιάζουν με πάθος μια δομή και από την άλλη το ΤΑΙΠΕΔ, τα σχέδια επιχειρηματιών και να καταλήγεις να πετιούνται έξω οι ενεργοί δημότες για ένα λόμπι συμφερόντων. Περιμένεις συχνά από τις άλλες δυνάμεις να κινητοποιηθούν και ξαφνικά νοιώθεις ότι μόνο εσύ το βλέπεις.
-Μερικές φορές ο δήμαρχος αναφέρεται λίγο απαξιωτικά σε σας, τύπου τι μας λένε τα παιδάκια…
-Δεν μας προσβάλει αυτό. Αν ο δήμαρχος είχε τη διάθεση να ακούει θα άκουγε και τα παιδάκια και τους πάντες. Αυτή την περίοδο δεν έχει διάθεση να ακούει, άρα δεν σε απασχολεί το πως σε αντιμετωπίζει. Και μεις αναδιπλωνόμαστε και λέμε από υποχρέωση πέντε πράγματα στο δήμαρχο αλλά εν τέλει μιλάμε με την κοινωνία. Δεν θα απαντήσουμε έτσι. Αν δεν έχει διάθεση να μας ακούσει…
-Αν τις συνεδριάσεις δεν τις έδειχνε η τηλεόραση κάποια πράγματα θα λέγονταν αλλιώς;
-Θεωρώ ότι η τηλεόραση είναι καλό που υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι που με αυτό τον τρόπο έρχονται σε επαφή με τα ζητήματα αυτά. Το θέμα είναι να λέμε πρακτικά πράγματα. Η τηλεόραση αναβαθμίζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το δήμο. Το πλεονέκτημα και πρόβλημα του δήμου είναι ότι έχουμε ένα δήμαρχο εθνικής εμβέλειας που μιλά με τον Πρωθυπουργό αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και τον πήχη και διαμορφώνει ένα τοπικού κοινοβούλιου κλίμα.
-Λες ότι η πόλη δεν πάει καλά.
-Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι φαίνεται στους δημογραφικούς δείκτες. Η Θεσσαλονίκη γερνάει. Νοιώθουμε ότι είναι νεανική πόλη επειδή έχουμε εισαγόμενους φοιτητές αλλά η καρδιά της πόλης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι. Και κει το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο. Και το δεύτερο είναι ότι δεν πάει καλά με εξαίρεση ανθρώπους ορισμένους που κρατάνε Θερμοπύλες στην πραγματικότητα εμφανίζουμε μια παρακμή. Το βελινενές του Χριστιανόπουλου δεν το ξαναβρίσκεις.
-Η καθημερινότητα της πόλης επίσης χειροτερεύει.
-Γίναμε από το όλη η πόλη μια παρέα, όλη η πόλη μια ταβέρνα. Υπάρχει και παιδαγωγική διάσταση. Αν μια πόλη πέντε χρόνια ξεσαλώσει στο δημόσιο χώρο για να το αναδιατάξεις θέλεις δέκα. Είναι και ο πολίτης αλλά είναι και η πολιτεία…Μια πόλη που έχασε το παραγωγικό της στίγμα δεν έχει αυτοπεποίθηση. Από Θεσσαλονίκη γίνεσαι Χανιώτη. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο εμπνευστής για όλη την πόλη. Αν βάλουμε αγροτικά ζητήματα ο δήμαρχος μας λέει που κολάν αυτά; Η ατζέντα που έχεις εδώ μέσα πάει προς τα έξω. Έχεις κεντρικές ευθύνες προς όλη την πόλη. Μια πόλη δεν μπορεί να αναπτυχθεί έτσι. Οι προκλήσεις της πόλης είναι πολλές.
-Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο δήμο είναι όλοι παραγωγικοί; Κάνατε καμιά επιτόπια έρευνα;
-Προσπαθούμε να μην είμαστε επιθετικοί προς τους δημοτικούς υπαλλήλους. Θέλουμε να ακούσουμε το σύνολο των προβλημάτων τους. Π.χ στην καθαριότητα τι τους λείπει. Αν πάμε επί τόπου μοιάζει επιθετικό. Έχουμε εικόνα του τι συμβαίνει.
-Σας περίμενα πιο διερευνητικούς.
-Πιστεύομε ότι πρώτα πρέπει να εντοπίσεις τη λύση στο πρόβλημα και μετά να απευθυνθείς στους ανθρώπους και το πως αλλάζει. Έχουμε εικόνα. Αλλά ας πούμε στις τεχνικές υπηρεσίες, ποιον πάμε να κρίνουμε αυτόν που πάει να κλείσει; Διότι όταν σε όλα τα κομμάτια ανάγονται σε γραφειοκρατία και εργολαβία σε ποιον κάνεις έλεγχο σε αυτόν που εκβιάζεται να σταματήσει το έργο του; Εικόνα έχουμε για το τι γίνεται.
-Πως στέκεστε μπροστά σε διαφαινόμενα σκάνδαλα;
-Αναμένουμε πάντοτε την απόφαση τη νομική. Από κει και πέρα ο προβληματισμός μας είναι συγκεκριμένος. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει συνήθως φωτιά. Η απόδοση της ευθύνης είναι πρώτα δικαστική και μετά πολιτική.
-Πως προχωράτε από δω και μπρος; Ιδεολογικά εκσυχρονίζεστε καθόλου;
Η διάθεση μας είναι να δημιουργήσουμε πια ομάδες δουλειάς στις δημοτικές κοινότητες. Ενεργούς δημότες. Θα κατέβουμε ξανά με πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Η πόλη στον 21ο αιώνα. Προσπαθούμε να εκφράζεται η συμφωνία και η σύνθεση όλων μας. Δεν θα πούμε μια ιδεολογική παλαβομάρα μόνο για να τη πούμε. Έχουμε το νου μας να έχουμε μια επαφή με την κοινωνία.