2ο Γυμνάσιο Ευόσμου: Μαθητική ταινία μικρούς μήκους βραβεύεται- Τι λέει η καθηγήτρια των παιδιών

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Parallaxi
2ο-γυμνάσιο-ευόσμου-μαθητική-ταινία-μι-1251597
Parallaxi

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, η βράβευση της κινηματογραφικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, που διακρίθηκε στον 14 ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών «Cinema… διάβασες;» χάρη σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα: μια ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους κατά τα πρότυπα του βωβού κινηματογράφου των αρχών του 20 ου αιώνα.

Πρόκειται για την ταινία «Η εορτή του πατρός μου», μια βουβή κωμωδία εποχής, μια φαρσοκωμωδία (αγγλιστί slapstick), που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Εμμανουήλ Ροΐδη, που διδάσκονται οι μαθητές στην Α΄ Γυμνασίου. Το εν λόγω διήγημα, το οποίο για πρώτη φορά μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, γράφτηκε το 1895 στην καθαρεύουσα και σατιρίζει την τυπικότητα και την προσποίηση που κυριαρχούσε στις οικογενειακές σχέσεις των αριστοκρατών του 19 ου αιώνα· ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει το ερέθισμα για γόνιμη συζήτηση γύρω από το πάντα επίκαιρο ζήτημα της σχέσης γονέων και παιδιών και μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο.

Η μαθητική αυτή δημιουργία εκπονήθηκε υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων Ράπτη Μάγδας και Φιλιππιδάκη Κατερίνας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διδασκαλία του μαθήματος, αλλά και μια καλή πρακτική που θα άξιζε να βρει μιμητές. Εκτός αυτού, η αξία της ταινίας έγκειται και στο γεγονός ότι συστήνει στους μαθητές και τις μαθήτριες το παραγνωρισμένο λογοτεχνικό είδος της ηθογραφίας, αλλά και έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της γενιάς του, τον οποίο είναι μάλλον δύσκολο να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω της καθαρεύουσας που χρησιμοποιεί. Πολύ σημαντική, βέβαια, είναι και η συμβολή του εγχειρήματος αυτού στη γνωριμία των νέων της εποχής μας με τον βωβό κινηματογράφο.

Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας για τα Γυμνάσια στον συγκεκριμένο μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώνει το ΕΚΟΜΕ μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘΑ και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο–Σπίτι της Κύπρου και μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να την παρακολουθήσει στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου:

Η ταινία:

Η Καθηγήτρια Μαγδαληνή Ράπτη, δήλωσε στην Parallaxi:

Η ιδέα προήλθε από λογοτεχνικό κείμενο που έκανε αναφορά στον βουβό κινηματογράφο. Στο πλαίσιο της έρευνας, τα παιδιά ανακάλυψαν το στοιχείο του slapstic. Καθώς προσπαθούσαμε να αναπαραστήσουμε και να δραματοποιήσουμε το κείμενο,  κάναμε τη σύνδεση με το slapstick. Ρώτησα τους μαθητές αν ενδιαφέρονταν και χάρηκαν πάρα πολύ με την πρόταση. Μας κατέφθηνε το βιβλίο. Ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για να διαβάζεται παράλληλα το κείμενο με το βιβλίο και να δούμε πώς μεταφέρεται η αφήγηση σε διάλογο.

Η χαρά μου είναι, πως εκτός από τα δικά μου τα παιδιά, ωφελούνται και τα παιδιά γυμνασίου όλης της χώρας, που το παρακολούθησαν. Το μεγάλο καμάρι μου είναι ότι κάποια παιδιά από αυτά ανακάλυψαν ότι θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο. Τα παιδιά είναι πια στο λύκειο και οι δύο από αυτούς ετοιμάζουν ήδη δική τους ταινία. Η ταινία προβλήθηκε στο Ολύμπιον και την είχαν προσεγγίσει από μια διαφημιστική εταιρεία. Μου είπαν ότι τους άλλαξε όλη τη σχολική του εμπειρία. Κι εμένα ήταν η πρώτη μου εμπειρία. Κουράστηκα πολύ αλλά ήταν πολύ δημιουργικό. Τα παιδιά ήταν αγαπημένα και γι’ αυτό έδεσε και το γλυκό. Ανταποκρίθηκαν τα παιδιά με πολύ επαγγελματισμό. Για βραβείο ούτε που το είχαμε ονειρευτεί. Συμμετέχουμε και στο φεστιβάλ Ολυμπίας. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν τα παιδιά στη βράβευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, δεν καλύπτονται τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής και παρ’ όλο που ρώτησα και τον Δήμο Ευόσμου, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση. Είναι σημαντικός ο έρωτας για τη δουλειά σου, ότι δεν θες να τα βλέπεις να βαριούνται. Ξεκινάει από την εκπαιδευτική διαδικασία και καταλήγει στην κινηματογραφική διαδικασία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα