Featured

35 χρόνια μηνιαίο πανελλαδικό περιοδικό – Πώς;

Ένα περιοδικό στη Θεσσαλονίκη γράφει αρχιτεκτονική ιστορία 35 χρόνια

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
35-χρόνια-μηνιαίο-πανελλαδικό-περιοδικ-712914
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

35 χρόνια ζωής. Τόσα έχουν περάσει από το 1986, τη στιγμή που το ΚΤΙΡΙΟ, το πρώτο ελληνικό μηνιαίο περιοδικό για τις κατασκευές και την αρχιτεκτονική κυκλοφόρησε και μέχρι σήμερα καταφέρνει να παρέχει μέσα από τις σελίδες του, τεχνική ενημέρωση με άρθρα για νέες τεχνολογίες, υλικά, λειτουργώντας ως ένα επιμορφωτικό, θα μπορούσε να πει κανείς, μέσο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ποιοτικό έργο και ποιοτικές υπηρεσίες.

Με μεράκι και όρεξη για δουλειά το μηνιαίο Τεχνικό και Αρχιτεκτονικό περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή  του χώρου των Κατασκευών και της Αρχιτεκτονικής όλης της Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία διακίνησης στην Αθήνα.

Ο Πέτρος Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχανικός, εκδότης και ιδρυτής της Εκδοτικής Εταιρείας που εκδίδει το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, μιλάει στην Parallaxi κάνοντας ένα «ταξίδι» στις στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του, την μετάβαση του στη ψηφιακή εποχή, τα επόμενα βήματα, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η όλη αυτή προσπάθεια των τελευταίων 35 ετών έβαλε το δικό της «λιθαράκι» στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο χώρο της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που το ΚΤΙΡΙΟ, μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, καταφέρνει να σημειώνει μία μακρόχρονη επιτυχία σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα απευθυνόμενο σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό; Ο κ. Παπαϊωάννου, εξηγεί:

«Όσοι εργάζονται και ενδιαφέρονται για την ποιότητα των κατασκευών στην Ελλάδα, οι αρχιτέκτονες οι μηχανικοί και οι εταιρείες υλικών των κτιρίων στους οποίους επιλέξαμε να απευθυνθούμε είναι αναγνώστες υψηλών απαιτήσεων, διότι η νοοτροπία τους και η ίδια η δουλειά τους απαιτεί να στοχεύουν στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ, που εύκολα λέγεται δύσκολα όμως εφαρμόζεται.

Το ΚΤΙΡΙΟ κέρδισε την εκτίμηση αυτού του χώρου, προωθώντας και εφαρμόζοντας αυτή την έννοια, με βασικά χαρακτηριστικά την ΟΡΓΑΝΩΣΗ, τη ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ και τη ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ, αλλά και με συνεχείς προσπάθειες των συνεργατών του για μείωση των λαθών και βελτίωση της αισθητικής και του περιεχομένου του.

Τελικά το ΚΤΙΡΙΟ ταυτίστηκε με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ποιοτικό έργο, ποιοτικές υπηρεσίες και ποιοτικά υλικά».

Ποια ήταν η «σπίθα» που άναψε τη «φλόγα» για τη δημιουργία του περιοδικού;

«Στο εκδοτικό του 1ου τεύχους τον Σεπτέμβριο του 1986, που κυκλοφόρησε στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, είναι καταγραμμένος ο στόχος του περιοδικού και η πρωτοποριακή ιδέα που θα εφαρμόζαμε για την υλοποίησής του.

Με την επιστημονική, κατασκευαστική και επιχειρηματική πρότερη εμπειρία μας, αντιληφθήκαμε τα προβλήματα που δημιουργούσε η μη ενεργή τότε συμμετοχή του αρχιτέκτονα και του μηχανικού στις κατασκευές, όπως επίσης και την ανάγκη της κοινωνίας μας για καλύτερη ποιότητα στα κτίρια.

Παρά την απόλυτη άγνοιάς μας στο χώρο των εκδόσεων και της επικοινωνίας, όπως και την απόλυτη έλλειψη τότε στη Θεσσαλονίκη των κατάλληλων συνεργατών και προμηθευτών, πήρα την πρωτοβουλία να συμβάλλω στην βελτίωση της ποιότητας των κτιρίων στην Ελλάδα και μαζί με την σύζυγό μου αρχιτέκτονα μηχανικό, δημιουργήσαμε το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ.

Ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια με «εργαλείο» την προώθηση της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας και των σύγχρονων υλικών, όπως και τη δημοσίευση ποιοτικών κτιρίων που κτίζονταν τότε, αναδεικνύοντας παράλληλα τους ταλαντούχους αρχιτέκτονες εκείνης της εποχής.

Με τη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και την ενεργοποίηση της κοινωνίας να ζητά ΠΟΙΟΤΗΤΑ στα κτίρια, δημιουργήθηκε η ζήτηση να εμπλακούν οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες στο χώρο των κατασκευών, με τη συμμετοχή των οποίων εκσυγχρονίστηκε και ο κλάδος των κατασκευών.

Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, μας απασχολούσε μόνο η επιτυχία της και δεν σκεφτόμασταν το θέμα της μακρόχρονης πορείας του περιοδικού, αλλά πιστεύω η αντοχή του προέκυψε από τα βασικά χαρακτηριστικά που προανέφερα της εκδοτικής μας εταιρείας που το εκδίδει.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά το ΚΤΙΡΙΟ προωθεί στον αναγνώστη του, έγκυρη και έγκαιρη τεχνική και αρχιτεκτονική ενημέρωση και τον διευκολύνει στην επικοινωνία με άξιους επαγγελματίες και ποιοτικές εταιρείες υλικών, για τις ανάγκες των κτιριακών κατασκευών».

Από την καχυποψία στην αναγνώριση

Όπως κάθε τι νέο στην Ελλάδα, έτσι και οι πρώτες στιγμές «ζωής» του περιοδικού αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία, κλίμα που φυσικά με το πέρασμα των ετών αντιστράφηκε, όπως σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου:

«Τα πρώτα τεύχη που κυκλοφόρησαν αντιμετώπισαν την συνήθη καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας και την αδιαφορία των επαγγελματιών και των ιθυνόντων του κλάδου. Με τον χρόνο όμως γίνονταν κατανοητή η χρησιμότητα και οι προθέσεις του και σταδιακά άρχισε να κερδίζει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους, με αποτέλεσμα πριν την οικονομική κρίση του 2009-2010 να φτάσει να έχει το κάθε τεύχος μηνιαίως 5.500 συνδρομητές σε επαγγελματικούς χώρους και άλλες 1.000 ελεύθερες πωλήσεις στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία».

Οργανισμός τεχνικής και αρχιτεκτονικής ενημέρωσης

Τι είναι λοιπόν αυτά, που θα βρει κάποιος ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του ΚΤΙΡΙΟΥ;

«Τελικά έγινε κατανοητό, ότι το ουσιαστικό ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ αυτής της προσπάθειας, με εξειδικευμένους συνεργάτες και με τη συνεργασία καθηγητών Πολυτεχνείων, διαμόρφωσε έναν οργανισμό τεχνικής και αρχιτεκτονικής ενημέρωσης, ώστε ο επαγγελματίας που είναι αναγνώστης του περιοδικού να είναι σωστά ενημερωμένος και να βελτιώνει το επίπεδο των υπηρεσιών του, ενώ ο ιδιώτης αναγνώστης να διευκολύνεται στις προσπάθειές του να διαθέτει μία ποιοτική κατοικία».

Πρωτοπόρο από το ξεκίνημα του

Στην πορεία των χρόνων το περιοδικό όχι μόνο απλώς συμβάδιζε με τις αλλαγές που σημειώνονται στο χώρο της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών στην Ελλάδα, αλλά από τα πρώτα του τεύχη προωθούσε πρωτοπόρες ιδέες και όσα συζητιούνται σήμερα στον κλάδο.

Ο Π. Παπαϊωάννου αναφέρει σχετικά:

«Κάνοντας ένα απολογισμό αυτών των 35 χρόνων στο κλάδο των κατασκευών, θα εντυπωσιαστούμε από τις αλλαγές που προέκυψαν στον χώρο και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου. Το 1986 ο κόσμος ενδιαφέρονταν μόνο για το μέγεθος των κτιρίων, ενώ σήμερα ενδιαφέρεται για τα ποιοτικά κτίρια και την αρχιτεκτονική τους, για την θερμομόνωση και την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Το ΚΤΙΡΙΟ από τα πρώτα τεύχη του προωθούσε αυτά τα θέματα.

Σήμερα οι κατασκευαστές είναι κυρίως μηχανικοί και αρχιτέκτονες, τα σύγχρονα ποιοτικά υλικά πολλαπλασιάστηκαν δίνοντας πολλές επιλογές στη αρχιτεκτονική των κτιρίων και η χώρα αντιμετωπίζει πιο οργανωμένα τα χωροταξικά σχέδια, την πολεοδόμηση των περιοχών και την «υγιή» ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών.

Ως ιδρυτές του περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ νιώθουμε δικαιωμένοι για τις επιλογές μας, γιατί πιστεύουμε ότι κι εμείς συμβάλλαμε συνειδητά σε αυτές τις αλλαγές στον κλάδο».

Δεν σταματάει να εξελίσσεται

Με το βλέμμα στο μέλλον το ΚΤΙΡΙΟ ετοιμάζει τα επόμενα βήματα εξέλιξης του, παραμένοντας όμως πάντα πιστό στην παραδοσιακή έντυπη ενημέρωση προς το αναγνωστικό του κοινό.

Ο κ. Παπαϊωάννου δίνει το στίγμα:

«Σχεδιάζοντας την επόμενη 35ετία του περιοδικού, λαμβάνουμε υπόψη τις σημερινές συνθήκες που φαίνονται να μην ευνοούν τις έντυπες εκδόσεις γιατί ο αριθμός περιπτέρων και τεχνικών βιβλιοπωλείων μειώθηκαν εντυπωσιακά. Παράλληλα αυξάνεται το ενδιαφέρον για ηλεκτρονική ενημέρωση, την οποία ήδη αξιοποιήσαμε και εμείς εμπλουτίζοντας το site μας www.ktirio.gr με χρήσιμες πληροφορίες.

Το ΚΤΙΡΙΟ όμως είναι συνδρομητικό κυρίως περιοδικό, προσφέρει λύσεις σε προβλήματα, ιδέες σύγχρονης αρχιτεκτονικής και σύγχρονα υλικά, τα οποία στο ηλεκτρονικό περιβάλλον πιστεύουμε ότι «χάνουν» την δύναμη αποτύπωσης και την αξιοπιστία τους. Αξιοποιούμε βέβαια την ηλεκτρονική επικοινωνία, αλλά θα συνεχίσουμε την έντυπη ενημέρωση με το περιοδικό γιατί πιστεύουμε ότι η χρήσιμη πληροφορία που προσφέρει, με προσθετική μάλιστα στρατηγική, ενεργοποιεί σωστά και διευκολύνει καλύτερα τους αναγνώστες του».

Μάθετε περισσότερα για το ΚΤΙΡΙΟ:

website: https://ktirio.gr/el/

Facebook: KTIRIO Τεχνικό Περιοδικό

Instagram: ktirio_editions

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα