Θεσσαλονίκη

Thessaloniki Food Festival: Οι συνταγές των γιαγιάδων διαγωνίζονται

Thessaloniki Food Festival 2016: Στα χέρια των ηλικιωμένων γίνονται γκουρμέ θαύματα!

Parallaxi
thessaloniki-food-festival-οι-συνταγές-των-γιαγιάδων-διαγων-145540
Parallaxi

Διαγωνισμό μαγειρικής για την 3η ηλικία, διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 6ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2016. To έπαθλο συμβολικό αλλά η διαδικασία της συμμετοχής ανεκτίμητη γιατί η μαγειρική σε αυτή την πόλη δεν ήταν ποτέ απλά “φαγητό”.

3η ηλικία 6

Από την μία η κλασική φιγούρα της γιαγιάς που είναι ταυτισμένη στο μυαλό μας με γεύσεις, αρώματα, ήχους από κουτάλες και καπάκια κατσαρόλας που χοροπηδάνε στον ατμό. Από μυστικές συνταγές που μόνο εκείνες γνωρίζουν και από την καταστρατήγηση της “δοσολογίας” από το “μάτι”.

Από την άλλη όλοι εκείνοι, που μεγαλώνοντας δυσκολεύονται να βρουν άλλο “μάτι” που να φτιάχνει καλύτερα το φαγητό από αυτό της γιαγιάς τους. Και πιο εκεί το “μαγείρεμα”, πέραν του φαγητού.

Το μαγείρεμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι μία διαδικασία που κουβαλάει μαζί της πολιτισμούς, προδίδει κουλτούρες, έχει την δύναμη να ικανοποιεί όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις ταυτόχρονα και την ευλογία να συγκεντρώνει γύρω της ανθρώπους.

3η ηλικία 1

Στην Θεσσαλονίκη, αυτό το γνωρίζουμε καλά. Η γαστρονομία, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκφάνσεις ζωής στην πόλη. Φτάνοντας σήμερα να μιλάμε για την “κουζίνα” της Θεσσαλονίκης, τον ρόλο του έπαιξε το γεγονός πως η πόλη, ως melting pot, συγκέντρωσε ανά τα χρόνια διαφορετικούς λαούς, άρα διαφορετικούς πολιτισμούς, άρα διαφορετικά λαχανικά, μυρωδικά και τεχνικές.

Από τον τραχανά μέχρι τις χυλοπίτες και τα πισία και από τα ντολμαδάκια έως την μπουγάτσα και το κουλούρι Θεσσαλονίκης που αποκτούν γκουρμέ θέσεις στους καταλόγους εστιατορίων, το Thessaloniki Food Festival για άλλη μία χρονιά βάζει τα δυνατά του να αναδείξει τις βαθιές συνιστώσες στην σχέση της πόλης και της κουλτούρας της με την μαγειρική και το φαγητό. 

Η μαγειρική λοιπόν στην πόλη, δεν είναι απλά φαγητό. Είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες του κόσμου, που μετέφεραν τους τόπους τους εδώ, μέσα σε μια κατσαρόλα, μέσα από τα προϊόντα των πατρίδων τους, μέσα από το “μάτι” τους.

3η ηλικία 2

Μπορεί να θεωρούμε πως δεν απομένουν πολλοί φαντεζί και επιδραστικοί τίτλοι στην 3η ηλικία, αλλά η μαγειρική είναι σίγουρα ένα κομμάτι της, που το κρατάει γερά με περηφάνια και με άνεση. Όχι γιατί η 3η ηλικία μας ταΐζει καλά, αλλά για όλους τους παραπάνω λόγους. Γιατί η 3η ηλικία μέσω της μαγειρικής μας δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε άλλους κόσμους, σε άλλους χρόνους, σε άλλα “μάτια”.

ff

Αυτό επιδιώκει εν μέρει να γιορτάσει, να τιμήσει αν θέλετε και να αναδείξει, ο διαγωνισμός μαγειρικής που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 6ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL.

Σκοπός των δράσεων, στις οποίες θα πρωταγωνιστήσουν οι συνταγές των γιαγιάδων, είναι η διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης στις νεότερες γενιές.

Εικόνα από προηγούμενη διοργανώση του Thessaloniki Food Festival
Εικόνα: παρασκευή μπουγάτσας, από προηγούμενη διοργάνωση του Thessaloniki Food Festival

Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες των ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές συμμετέχοντας στο διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival για την καλύτερη συνταγή.

ff2

Η σεφ, Κική Εμμανουηλίδου, θα δοκιμάσει τα πιάτα και επιλέγοντας την καλύτερη συνταγή, θα δωρίσει στη νικήτρια το βιβλίο της με παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής. Όλοι όμως οι διαγωνιζόμενοι θα παραλάβουν τον Oδηγό Γαστρονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, “Food Stories-Πιάτα με Ιστορία” (μπορείτε να δείτε τον οδηγό όπως παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2014 εδώ).

Εικόνα: παρασκευή κουλουριού Θεσσαλονίκης με γέμιση, Thessaloniki Food Festival
Εικόνα: παρασκευή κουλουριού Θεσσαλονίκης με γέμιση, από προηγούμενη διοργάνωση του Thessaloniki Food Festival

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του διαγωνισμού: • Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016,στις 11.00, στο 5ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27) • Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 11.00, στο  3ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Χαρ. Μούσκου 9) • Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 17.00, στο 2ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Λαγκαδά 35)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα