40 Εκκλησιές: Στις πόσες επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών αλλάζει κάτι;

Ένα ακόμη περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή - Τι λέει η γυναίκα που δέχτηκε την επίθεση

Ιωάννα Κακούρη
40-εκκλησιές-στις-πόσες-επιθέσεις-αδέσπ-920514
Ιωάννα Κακούρη

Το ζήτημα των αδέσποτων σκυλιών, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής των 40 Εκκλησιών στη Θεσσαλονίκη.

Τα ζώα έχουν σχηματίσει αγέλες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν χαρακτηριστικά επιθετικής συμπεριφοράς και να κυνηγούν ανθρώπους που κινούνται έντονα, κάνοντας τζόκινγκ ή ποδήλατο.

Αυτό συνέβη και το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου, όταν αγέλη σκυλιών επιτέθηκε σε ποδηλάτισσα που κινούταν επί της οδού Αγαθουπόλεως, σε κατοικημένη δηλαδή περιοχή στις 40 Εκκλησιές. 

Η Δ. μιλάει στην Parallaxi για το περιστατικό:

«Κατέβαινα την Αγαθουπόλεως γύρω στις 23.30 το βράδυ και η περιοχή είχε αρκετό κόσμο. Τα σκυλιά ήταν ξαπλωμένα στην κατηφόρα και δεν φαίνονταν, ώστε να προλάβω να τα δω και να σταματήσω. Ήταν εφτά ή οχτώ σκυλιά. Ένα από αυτά άρχισε να με κυνηγάει, σε σημείο που πρόλαβε και ακούμπησε το πόδι μου. 

Κατευθείαν ακολούθησαν και τα υπόλοιπα, αλαφιασμένα. Εγώ, λόγω της κατηφόρας, δεν μπορούσα να σταματήσω και άρχισα να αναπτύσσω πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Από καθαρή τύχη δεν καρφώθηκα κάπου με το ποδήλατο. Ευτυχώς λίγο πιο κάτω βρέθηκαν δύο γυναίκες και με βοήθησαν, μου έδωσαν νερό για να ηρεμήσω, γιατί βρισκόμουν σε κατάσταση πανικού».

Φαίνεται όμως πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. «Οι κάτοικοι που κατέβηκαν για να με βοηθήσουν μου είπαν ότι αυτό το πράγμα γίνεται συνέχεια. Μάλιστα, έναν ένοικο της πολυκατοικίας, στην οποία κατέφυγα για βοήθεια, τα σκυλιά τον έσερναν για δέκα μέτρα στον δρόμο και ευτυχώς τη γλίτωσε με μώλωπες και γδαρσίματα. 

Σ’ ένα παρόμοιο περιστατικό, στον ίδιο δρόμο, πριν από τέσσερα χρόνια, ένας άλλος άνθρωπος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων. Μια γυναίκα που κατέβηκε να με βοηθήσει, μου είπε ότι παρόλο που το παιδί της είναι μεγάλο πλέον, φοβάται να το στέλνει μόνο του στο σχολείο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο».

Η Δ. απευθύνθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από το περιστατικό.

 «Έκανα καταγγελία στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά από μεγάλη αναμονή, μου είπαν πως η περισυλλογή αδέσποτων ζώων γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με τον δήμο και μόνο στο διάστημα 7:00-15:00, ώρες δηλαδή που τα σκυλιά δεν βρίσκονται στη γειτονιά λόγω ζέστης, αλλά ψάχνουν σκίαση μέσα στο άλσος».

294069644-5379977282048310-3573599197640140481-n-pwq1j.jpg

Τον Σεπτέμβριο του 2021 σημειώθηκαν μεθοδευμένες εγκληματικές ενέργειες κατά των αδέσποτων σκύλων στις 40 Εκκλησιές , με πολλούς φιλόζωους περιοίκους να εκφράζουν –δικαίως- την οργή τους. 

Βάσει της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, ο φόνος ενός ζώου αποτελεί κακούργημα για το οποίο επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, αναλόγως το περιστατικό.

Μπορεί τα αδέσποτα σκυλιά που υπάρχουν στην περιοχή να έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια από ασυνείδητους πρώην ιδιοκτήτες, η μέριμνα, όμως, και η αποτελεσματικότητα της Πολιτείας φαίνεται πως δεν είναι επαρκείς.

Για αρκετούς δήμους της Θεσσαλονίκης το ζήτημα των αδέσποτων παραμένει βραχνάς και ένας δύσκολος προς επίλυση γρίφος.

Ακόμα και το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» που πέρασε από τη Βουλή πριν λίγους μήνες, δε φαίνεται να δίνει ουσιαστικές λύσεις στο ζήτημα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμα και η δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να δημιουργήσουν καταφύγια για αδέσποτα με χρηματοδότηση του ΥΠ.ΕΣ, δεν προβλέπει το πώς θα συντηρηθούν στη συνέχεια, αλλά και το πώς θα καλυφθεί το κόστος λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν ούτε σαφείς απαντήσεις για το πώς θα στελεχωθεί ένα τέτοιο καταφύγιο εάν ιδρυθεί από κάποιον δήμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα