5 λόγοι για να ανεβείτε την οδό Λαγκαδά αυτό το Σαββατοκύριακο!
Η σημαντικότερη έκθεση της χρονιάς, μια βόλτα στο υπό διαμόρφωση Μητροπολιτικό πάρκο, μια υπέροχη συναυλία, εξαιρετικό και ποτέ σε μια ωραία αυλή στη Σταυρούπολη.
Το δεύτερο σαββατοκύριακο του καλοκαιριού έφτασε και εμείς επιλέγουμε να κάνουμε μία εξόρμηση προς τα δυτικά της πόλης.
Μια περιήγηση που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές, γαστρονομικές και ψυχαγωγικές εκπλήξεις, οι οποίες θα σε κάνουν να επισκεφτείς την περιοχή ξανά και ξανά.
Τι θα έλεγες λοιπόν για μία επίσκεψη στο χώρο που φιλοξενεί τη πιο σημαντική στιγμή για την τέχνη στην πόλη τη φετινή χρονιά, για μια βραδιά με αγαπημένα τραγούδια, μια βόλτα σε έναν χώρο που σε λίγο καιρό δε θα θυμίζει τίποτα το πώς είναι σήμερα, αλλά και μια στάση για φαγητό και ποτό με φίλους.
1. Επίσκεψη στη συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)
«50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» σε μια νέα έκθεση στη Μονή Λαζαριστών Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες.
Τί θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου;
Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.
Στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή: οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τα ταξίδια, οι προσωπικές ιστορίες με τις εκρηκτικές αντιπαραθέσεις και τις βαθιές φιλίες, η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και οι ευρηματικοί πειραματισμοί, ο κοινωνικός, καλλιτεχνικός, φιλοσοφικός, επιστημονικός και λογοτεχνικός αναβρασμός. Παράλληλα, ιστορίες αφηγούνται την ίδρυση εικαστικών σχολών, μελέτες για την εκ βάθρων ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή μνημείων που δεν έγιναν ποτέ· περιγράφουν στολές εργασίας που θα άλλαζαν τις ζωές αυτών που τις φορούσαν· διηγούνται επεισόδια σκληρής λογοκρισίας συχνά με τραγικό τέλος για τους δημιουργούς, ακολουθούν εσωτερικές αναζητήσεις και ταξίδια του μυαλού με δύσκολο τέλος, και πολλά άλλα.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένες ιστορίες αυτής της εποχής που έμεινε στην ιστορία της τέχνης ως Ρωσική Πρωτοπορία, μιας εποχής που δεν υπήρξε ποτέ εξάλλου μονοδιάστατο ή ενιαίο κίνημα και που διέσωσε -κυριολεκτικά και καθόλου μεταφορικά- από τη λήθη ο Γιώργος Κωστάκης. Αντίθετα, η έκθεση αποκαλύπτει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές αυτής της περιόδου, επιδιώκοντας να αποτελέσει σταθμό στη διαχείριση, μελέτη, προσέγγιση και προβολή της συλλογής Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.
Στην έκθεση εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αι. σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων, μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη που λειτουργούν συνδετικά. Καλλιτέχνες: Νατάλια Γκοντσαρόβα, Έλενα Γκουρό, Μπορίς Έντερ, Αλεξάνδρα Έξτερ, Ιβάν Κλιούν, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κουντριασόφ, Αλεξέι Κρουτσόνιχ, Μιχαήλ Λαριόνοφ, Αρίσταρχ Λεντούλοφ, Ελ Λισίτσκι, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Μιχαήλ Ματιούσιν, Αλεξέι Μοργκουνόφ, Βασίλι Μπομπρόφ, Βαρβάρα Μπουμπνόβα, Σολομών Νικρίτιν, Αλεξάντρ Ντρέβιν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Κλίμεντ Ρέντκo, Όλγα Ρόζανοβα, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Βασίλι Τσεκρίγκιν, Πάβελ Φιλόνοφ.
Επιμέλεια έκθεσης : Αγγελική Χαριστού, ιστορικός τέχνης, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Επιστημονική συνεργασία : Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 56430 Θεσσαλονίκη.
2. Μια συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά
Μετά από τη συναρπαστική παρουσίαση του «ΑΝΙΜΕ», της τελευταίας σειράς τραγουδιών του, σε μία σειρά sold out παραστάσεων κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταφέρει αυτό το καλοκαίρι τη νέα του παράσταση σε επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Με την «φωτεινή δέσμη» Νεφέλη Φασούλη, το γενναίο πλήρωμα των φίλων (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto) και με την εκλεκτή συμμετοχή του παραγωγού της «Καλλιθέας» Χρήστου Λαϊνά, έρχονται από το παράλληλο σύμπαν της πραγματικότητας στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών για να βρουν ό,τι δεν φαίνεται, ό,τι ήταν πάντα δίπλα μας, ό,τι δε σταμάτησε ποτέ.
Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε όλη την τραγουδοποιία του Φοίβου από τα 16 του έως σήμερα, με ηλεκτρισμό και συγκίνηση, με τον αρχαίο θησαυρό στο σεντούκι και τον καθρέφτη σπασμένο διά παντός.
Tο Σάββατο 10 Ιουνίου οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης οδηγούν στη Μονή Λαζαριστών.
Συντελεστές:
Νεφέλη Φασούλη – Τραγούδι
Κωστής Χριστοδούλου – Πλήκτρα
Σωτήρης Ντούβας – Τύμπανα
Κώστας Παντέλης – Κιθάρες
Yoel Soto – Μπάσο
Χρήστος Λαϊνάς – Κιθάρες, synth
Ηχολήπτης: Γιάννης Πετρόλιας
Stage ηχολήπτης: Νίκος Κόλλιας
Σάββατο 10 Ιουνίου | Προσέλευση στις 20:00 – Έναρξη στις 21:00 | Φυσικά σημεία προπώλησης: PUBLIC, MEDIA MARKT, NOVA, MY MARKET, Και στα Ταμείο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, στο Σάρωθρον, Ηλιοτρόπιο, Διώροφον & στο viva.gr
3. Μία βόλτα στο «Παύλου Μελά» πριν περάσει στη νέα του εποχή
Στα τέλη του 2021, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που αποτελεί την μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία του απλώνεται σε τρεις αιώνες
Το γνωστό επίμηκες κτίριο στρατωνισμού Α2 που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, παράλληλα με την οδό Λαγκαδά, θεωρείται το εμβληματικότερο όλων των κτισμάτων, ένα σημαντικό κατάλοιπο της ιστορικής μας κληρονομιάς που χτίστηκε την περίοδο 1895-1905 και η ιστορία του απλώνεται σε τρεις αιώνες.
Τα κελύφη του Α2 και του Α3 που είναι κάθετο στη Λαγκαδά, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία, ενώ ο τόπος που φιλοξενεί τα δύο κτίρια χαρακτηρίστηκε το 2003 ως ιστορικός τόπος, με βάση την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και την επακόλουθη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο συγκεκριμένος τόπος, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι μίας ιστορίας γεμάτη πολέμους, συγκρούσεις, προσφυγιά, διωγμούς, εκτελέσεις μαζί και με τις παλαιότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την ιστορία του Γ’ Σώματος Στρατού, την Οθωμανική περίοδο, την περίοδο της Στρατιάς της Ανατολής, τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, την περίοδο του εμφυλίου και της δικτατορίας, έως και τις λιγότερο ταραγμένες περιόδους του.
Το υπό επανάχρηση κτίριο Α2 έχει συνολική επιφάνεια 3.353 τ.μ., οι βασικές του διαστάσεις είναι 150,5 (μήκος), 11,15 (πλάτος), 14,5 (ύψος), βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο σύνδεσης των ΔΕ Σταυρούπολης και Πολίχνης, ενώ έχει επαφή με το όριο της ΔΕ Νεάπολης του δήμου Νεάπολης-Συκεών και βρίσκεται σε σημειακή επαφή με το όριο της ΔΕ Αμπελοκήπων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Με το πνεύμα του «Χάρτη της Βενετίας»
Οι επεμβάσεις στο κτήριο Α2 εμφορούνται από το πνεύμα του Χάρτη της Βενετίας (1964), που αποτελεί το διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο αρχών, στις οποίες κωδικοποιείται η δεοντολογία της αποκατάστασης των μνημείων, σύμφωνα µε την οποία η διαδικασία θα πρέπει να έχει ως στόχο να διατηρήσει και να αποκαλύψει τις ιστορικές αξίες του μνημείου, βασιζόµενη στον σεβασμό προς την αρχική του υπόσταση και τα αυθεντικά του στοιχεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο των μελετητών, στο υπό επανάχρηση κτίριο, διατηρητέο στοιχείο αποτελεί µόνο το κέλυφος, αφού το εσωτερικό του έχει αλλοιωθεί σε μεταγενέστερη εποχή από τον ελληνικό στρατό.
Οι βασικές επιλογές της αποκατάστασης είναι σε μέγιστο βαθμό η αποκατάσταση του κελύφους και η δημιουργία ενός ξύλινου σκελετού στα χνάρια του αρχικού, που σέβεται πλήρως την κατασκευαστική λογική του κτιρίου και την αρχική του τυπολογία. Απομακρύνεται ο φορέας σκυροδέματος και κατασκευάζεται νέος ξύλινος φορέας με διπλή κιονοστοιχία.
Η συντήρηση – αποκατάσταση του κτίσματος είναι προσανατολισμένη στην ενεργειακή αναβάθμιση του Α2 και αφορά οικοδομικές εργασίες, αντικατάσταση κουφωμάτων και λοιπών διακοσμητικών στοιχείων όψης, επικαλύψεις – επενδύσεις και λοιπές διαμορφώσεις εσωτερικού χώρου, ύδρευσης και αποχέτευσης, πυροπροστασίας και φωτισμού.
Τον Ιούνιο στη Μονή Λαζαριστών
Λίγες μέρες μετά εάν σου άρεσε η βόλτα σου και θες να την επαναλάβεις, μία ξεχωριστή έκθεση με επίκεντρο το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά ξεκινά. Η έκθεση θα πραγματοποποιηθεί το διάστημα από 14 έως 23 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όλες τις αρχιτεκτονικές μελέτες που έκαναν τα αρχιτεκτονικά γραφεία για τους τρεις διακριτούς χώρους μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο, τη Μνήμη, τη Δράση και την Περιπέτεια.
Επίσης, την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα γίνει η παρουσίαση των βραβευμένων προτάσεων.