Παρέμβαση με σπρέι και τρικάκια στο ΕΒΕΘ

Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το κοσμίσαμε με συνθήματα σήμερα το βράδυ λόγω της δωρεάς που έκανε στο δήμο για την οργάνωση του χριστουγεννιάτικου τσίρκου

Parallaxi
παρέμβαση-με-σπρέι-και-τρικάκια-στο-εβ-555995
Parallaxi

Παρέμβαση αντεξουσιαστών χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με σπρέι και τρικάκια.

Η ανοκοίνωση που έστειλαν στα Μέσα:

Κείμενο παρέμβασης Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης 19/2 στο εμπορικό – βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Εξευγενισμός ή βαρβαρότητα?

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία ακόμη πόλη, από τα πολλά παραδείγματα, όπου στα σχέδια ανάπλασης προωθείται ο εξευγενισμός και η δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας. Μιας πόλης που παρουσιάζεται ως ένας προορισμός ιδανικός για μία τουριστική εμπειρία. Στα σχέδια αυτά επικρατεί το αναπτυξιακό πρόσημο με την οικονομική σφαίρα να υπερισχύει. Ζητούμενο είναι το κέρδος και επομένως ο καταναλωτισμός είναι αυτός που καθορίζει τις χρήσεις γης. Το κράτος επεμβαίνει νομοθετικά, με πολεοδομικές διατάξεις κ.α., ώστε να εκπληρωθούν τα σχέδια του οικοδομικού και κτηματομεσιτικού κεφαλαίου και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των παραγωγικών φορέων.

Μέσα στη σύγχρονη ρευστότητα των αναπτυξιακών διαδικασιών και την επιβολή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας ο πολεοδομημένος δημόσιος χώρος ελέγχεται αυστηρά από το κράτος με πολλαπλά μηνύματα. Η αύξηση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας στους δημόσιους χώρους έχουν ως στόχο να εκδιώξουν τους «ακατάλληλους χρήστες», αυτούς που περισσεύουν, τους φτωχούς, τους μετανάστες, τους τοξικοεξαρτημένους. Επιπλέον, επικοινωνείται και ένα μήνυμα τρομοκρατίας σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται τους δημόσιους χώρους ως ένα πεδίο ριζοσπαστικοποίησης και κοινωνικού μετασχηματισμού. Και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, τη Χιλή, τα κίτρινα γιλέκα μέχρι και τις οικολογικές αντιστάσεις ανέδειξαν τις πλατείες και τους δρόμους ως πεδίο συγκρούσεων ενάντια στο εμπόρευμα και τον καταναλωτισμό.

Στη πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα για την ανάπλαση του κέντρου με το δήμο και τα επιμελητήρια να κλείνουν το μάτι σε σχέδια που βάζουν το εμπόρευμα πάνω από τις ανάγκες των κατοίκων. Στη Θεσσαλονίκη δεν λείπουν ούτε καφετέριες, ούτε εμπορικά πάρκα, ούτε μουσειακό κτηριακό κεφάλαιο. Οι ελεύθεροι, δημόσιοι και κοινωνικοί χώροι στην πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελούν βασική ανάγκη. Πλατείες, πάρκα, δρόμοι, κτήρια που θα έχουμε την δυνατότητα να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να διεκδικούμε, να γελάμε, να σπάμε την απομόνωση, να αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας που ακυρώνουν στην πράξη τον απόλυτο τεμαχισμό του ατόμου και την απόσυρσή του στην ιδιώτευση.

Σε αυτά τα σχέδια δε θα λείπουμε, δεν θα εκδιωχθούμε, δεν θα περισσεύουμε. Ενάντια στην “τακτοποιημένη” και “κανονική” εμπορική χρήση των δημόσιων χώρων.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

 ΥΓ: Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το κοσμίσαμε με συνθήματα σήμερα το βράδυ λόγω της δωρεάς που έκανε στο δήμο για την οργάνωση του χριστουγεννιάτικου τσίρκου στην πλατεία Δικαστηρίων πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Μια κατάσταση, που από ότι μαθαίνουμε, η δημοτική αρχή θέλει να μονιμοποιήσει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα