6 βιβλιοπωλεία που δεν υπάρχουν πια στη Θεσσαλονίκη
...αλλά θα τα θυμόμαστε για πάντα.
Τα βιβλιοπωλεία είναι τόποι που μας αγκαλιάζουν, από παιδιά ακόμη, και μας ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά, μέσα από τις σελίδες των μυθιστορημάτων που μας συστήνουν. Όσοι θυμούνται από παλιά τη Θεσσαλονίκη και τους τόπους αυτούς, τη μυρωδιά τους, τους ανθρώπους τους, είναι πολύ πιθανό να θυμούνται τα παρακάτω έξι βιβλιοπωλεία που σημάδεψαν τις αναγνωστικές μας εμπειρίες.
O Μόλχο
Το ιστορικό εβραϊκό βιβλιοπωλείο Μόλχο ήταν το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της πόλης και ως εκ τούτου αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Στέγαστηκε στο ισόγειο του Μεγάρου Κόφφα, δεξιά της εισόδου του κτηρίου. Ήταν το μοναδικό βιβλιοπωλείο εκείνη την εποχή που διέθετε ξένα βιβλία και περιοδικά. Το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε την πορεία του το 1888, όταν άνοιξε από τον Ισαάκ Μόλχο σε κτίριο της οδού Σαμπρή Πασά (σημερινή Βενιζέλου).
Το κτίριο καταστράφηκε στην φωτιά του 1917 και μετά από κάποια χρόνια το Μόλχο μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Κόφφα. Ωστόσο, το βιβλιοπωλείο που επιβίωσε από την πυρκαγιά του ’17, το ναζιστικό διωγµό των Εβραίων της πόλης, το σεισµό του ’78, έπεσε θύµα της οικονοµικής κρίσης και έκλεισε το Μάιο του 2008, µετά από µια παράξενη και ατυχή σύµπραξη µε τον Παρατηρητή.| Διαβάστε περισσότερα: Η ιστορία του μεγάρου που στέγασε δύο ιστορικά στέκια της πόλης
O Προμηθέας
Στην Ισαύρων υπήρξε για δεκαετίες το πιο σοβαρό ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Όσοι ταξίδευαν στο εξωτερικό και αναζητούσαν ταξιδιωτικούς οδηγούς, όσοι έκαναν έρευνες και χρειάζονταν πηγές, όσοι αγαπούσαν την ξενόγλωσση λογοτεχνία κατέφευγαν στα φιλόξενα ράφια του.
Ο Παρατηρητής
Στην οδό Κορομηλά αποτέλεσε το πιο ζωντανό φιλολογικό στέκι της πόλης. Ο χώρος που καθιέρωσε τις βιβλιοπαρουσιάσεις και τις συζητήσεις με λογοτέχνες, φιλοξενούσε συχνά εκπομπές του Ράδιο-Παρατηρητής και εκδηλώσεις με μουσική.
Το Κατώι του βιβλίου
Υπήρξε αναμφισβήτητα το πιο καλτ βιβλιοπωλείο της πόλης. Πίσω από το γραφείο απέναντι από την πόρτα ο Μανώλης Μπαρμπουνάκης με τους παπαγάλους του, κυρίως τον Κάρλος και τις γάτες του, σε υποδέχονταν σε μια υπέροχη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα στο υπόγειο της Αριστοτέλους. Τόνοι βιβλίων σε δεκάδες χώρους και οι άνθρωποι του πάντα να γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται τι, που εσύ ήταν αδύνατον να βρεις μόνος. Άνοιξε το 1981 και ο ιδρυτής του έφυγε το 2010. Στους τοίχους πολλές φώτο με σταρ, πολιτικούς και κυρίως τη Μελίνα!
Ο Ραγιάς
Η επί της Ερμού συνέχεια του πρώτου βιβλιοπωλείου που άνοιξε το 1960 στην Τσιμισκή, με χιλιάδες τίτλους και εκδόσεις ιστορικών βιβλίων που πωλούσε για πέντε συνολικά δεκαετίες.
Από το 1960 ώς το 1993 στην Τσιμισκή 41 και από τότε μέχρι σήμερα στην Ερμού 44, δύο υπόγεια.
Ο Λοξίας
Το δημιούργημα του Γιώργου Κυπριανίδη στα μέσα του 80, στην Ισαύρων, λειτούργησε ως τόπος συνεύρεσης με σπάνιους τίτλους βιβλίων και περιοδικών. Με ατμόσφαιρα φιλολογικού καφενείου, συγκέντρωσε όλο τον πνευματικό κόσμο της πόλης.