60 χρόνια Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.: Μελλοντικοί μηχανικοί εν δράσει…
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, με τις δράσεις τους, στους συμμετέχοντες και στο κοινό, το παρόν αλλά και το μέλλον του μηχανικού!
Λέξεις: Ευθύμιος Γεωργίου, Έρικα Παπαντωνίου, φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Α.Π.Θ Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για τα 60 χρόνια Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του λιμανιού-Αποθήκη Γ-στη Θεσσαλονίκη.
Σε εορταστικό κλίμα, τα επτά Τμήματα της Πολυτεχνικής παρουσίασαν τις σπουδές και το έργο τους, αναδεικνύοντας έτσι το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης ως ένα πεδίο θετικής παρέμβασης και δημιουργικής δράσης. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις των Εργαστηρίων και των φοιτητικών ομάδων με διαδραστικό τρόπο Παράλληλα, στοχευμένες θεματικές ομιλίες εστιάστηκαν σε τεχνολογικές λύσεις και στα καθημερινά προβλήματα .
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, με τις δράσεις τους, στους συμμετέχοντες και στο κοινό, το παρόν αλλά και το μέλλον του μηχανικού.
Οι μελλοντικοί μηχανικοί, υποδέχτηκαν και παρουσίασαν στους επισκέπτες τις δράσεις τους εξηγώντας τους πως, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, σε κλίμα συνεργατικού διαλόγου, ελεύθερης αναζήτησης παραγωγής και μετάδοσης γνώσης, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους δημιούργησαν καινοτόμες ιδέες με γνώμονα την κοινωνία, την ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου
Με δημιουργικότητα, επιστημονική κατάρτιση και αρτιότητα, ως ενεργοί πολίτες οι νέοι μηχανικοί του ΑΠΘ με μεράκι και χαρά εργάστηκαν μεθοδικά και παρουσίασαν, τις εργασίες τους, έτοιμοι να ασχοληθούν με τις πραγματικές δυσκολίες της κοινωνίας και του επαγγέλματος τους, προσαρμοζόμενοι στις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και αλλαγές.
«Δώρο – Αντίδωρο,ΕΥ – ΖΕΙΝ».
Σημαντική είναι η προσπάθεια ομάδας φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής, του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, που με την επίβλεψη της καθηγήτριας Ε. Παπαδοπούλου συμμετείχανε στην εκδήλωση με την δράση «Δώρο – Αντίδωρο, ΕΥ – ΖΕΙΝ».
Η συλλογική δράση των φοιτητών με συντονιστή τον Γιώργο Γιαπλέ φοιτητή του τμήματος διαπνέεται από τη διάθεση της ομάδας να αποτυπώσει, μέσω της διαμόρφωσης ενός νευραλγικού σημείου του χώρου και να αποδώσει στο ΑΠΘ και την πόλη της Θεσσαλονίκης, το «Ευ Ζειν» που εκείνη εισπράττει στο ΑΠΘ, ως πνευματική ελίτ της ελληνικής νεολαίας.
Η ιδέα της πρότασης διατρέχεται από τρεις τροχιές – στόχους:
- Την ποιότητα ζωής μέσω της εκπαίδευσης
- Την προστασία ανάδειξη της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος
- Την οικονομική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων
Το όραμα της παρέμβασης της Δράσης «ΔΩΡΟ – ΑΝΤΙ ΔΩΡΟ ΕΥ ΖΕΙΝ » στο χώρο της ΒΔ πλευράς της Πολυτεχνικής Σχολής και συγκεκριμένα στο δασύλλιο επί της συμβολής των δρόμων που ενώνει τις οδούς Εγνατία και Αγίου Δημητρίου και διέρχεται μπροστά από το ΑΧΕΠΑ και τον κάθετο δρόμο επ΄αυτού μεταξύ της – Πολυτεχνικής Σχολής και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ προκύπτει από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, που πραγματοποιήθηκε και συνοψίζεται στο εξής:
Το δασύλλιο του Πολυτεχνείου επιδιώκεται να μετατραπεί σε ένα ελκυστικό και προσπελάσιμο για τους φοιτητές και τους επισκέπτες χώρο, διαχρονικά και οικονομικά βιώσιμο όπως επίσης περιβαλλοντικά και κοινωνικά προστατευμένο που θα προβάλλει την ποιότητα ζωής στον ακαδημαϊκό χώρο, μέσω της εκπαίδευσης σε φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές και συνήθειες .
Η δράση, στοχεύει:
Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην εκμετάλλευση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη και προστασία του χώρου πρασίνου και της βλάστησης, στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και συνοχής, υπό το πρίσμα των αρχών της βιώσιμης και αειφόρου προοπτικής.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ε.Ε ειδικά σε περιοχές του κέντρου, ως εκ τούτου δυσχεραίνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση που είναι ήδη αυξημένη από την χρήση Ι.Χ. Συγκεκριμένα η διαμόρφωση του προαύλιου χώρου στην Πολυτεχνική Σχολή, μεταξύ άλλων έχουν ως στόχο να συμβάλλει στην διαπλάτυνση του πεζοδρομίου που εξασφαλίζουν την προσπελασιμότητα με μπάρες Αμεα, στην αξιοποίηση του πρασίνου, στην κατασκευή βραχόκηπου και στην λειτουργία περιπτέρου βιολογικών προϊόντων υγιεινής και θρεπτικής διατροφής κ.α
Για την υλοποίηση του project και την προοπτική αναζήτησης των σχετικών πόρων, η ομάδα παρουσίασε το Σχέδιο της παρέμβασης στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής, στη Πρυτανεία του ΑΠΘ, ενώ βρήκε χορηγίες από φορείς όπως το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η ΑΚΤΩΡ κά.