70.000 χαρταετοί «γεννήθηκαν» σε βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης
Μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες πανελλαδικά με κάθετη παραγωγή.
Περισσότεροι από 70.000 χαρταετοί, που «γεννήθηκαν» σε βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης, μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες πανελλαδικά με κάθετη παραγωγή, θα πετάξουν την Καθαρά Δευτέρα σε όλη τη χώρα, χρωματίζοντας τους αιθέρες.
Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν φέτος οι παραγγελίες για χαρταετούς στην οικογενειακή επιχείρηση του Κωστή Καρανικόλα, που αριθμεί 38 χρόνια ζωής στις Συκιές Θεσσαλονίκης. «Αρχίσαμε να λέμε “όχι” σε παραγγελίες μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού βλέπαμε ότι ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε και να προλάβουμε τις προθεσμίες», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 37χρονος γιος της οικογένειας Νίκος Καρανικόλας, ο οποίος έχει αναλάβει την επιχείρηση.
«Μετά την οικονομική κρίση», συνεχίζει, «βελτιώσαμε την παραγωγή μας σε σχέδια, κατασκευή και συσκευασία και βάλαμε ακόμη και οδηγίες χρήσης και βίντεο για το σωστό πέταγμα του αετού και την επιλογή της τοποθεσίας που θα πρέπει να είναι σε ανοιχτωσιά και φυσικά, να φυσάει… αεράκι».
Αν και η δουλειά τους, όπως τονίζει ο κ. Καρανικόλας, ξεκινά και πάλι την Καθαρά… Τρίτη, εντούτοις φέτος και με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι παραγγελίες ξεπέρασαν τον αρχικό τους σχεδιασμό και κάθε προηγούμενο, αναγκάζοντάς τους πολλές φορές, να αρνούνται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
«Αν είχαμε προβλέψει τη ζήτηση και μπορούσαμε να ανταποκριθούμε, υπολογίζω ότι θα ξεπερνούσαμε την παραγωγή 80.000 χαρταετών. Επειδή, όμως, είμαστε μόνο 8 άτομα που εργαζόμαστε στη βιοτεχνία, έχω ήδη κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό για το επόμενο έτος προκειμένου να αυξήσουμε την ποσότητα των χαρταετών», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρανικόλας.
Σημειώνεται ότι στο εργαστήριο της επιχείρησης στις Συκιές, η δουλειά ξεκινάει από τα πολύ αρχικά στάδια, από την ξυλεία δηλαδή και τα πηχάκια. Στη συνέχεια συναρμολογείται ο σκελετός, γίνεται η συρραφή με κόλλα του πλαστικού σχεδίου και στο τέλος μπαίνουν τα ζύγια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου / Βίντεο (2017) ΕΡΤ / Youtube