7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης: Τελευταίο τριήμερο με εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και ελεύθερη είσοδο

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Parallaxi
7η-μπιενάλε-σύγχρονης-τέχνης-τελευταί-549442
Parallaxi

Τέσσερις μήνες, 50 και πλέον καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 11 επιμελητές, έξι χώροι στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-ΜΟΜus. Με μια λέξη: «ΣΤΑΣΗ».

Ο λόγος για την 7 η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία πλέον ολοκληρώνεται στις 16 Φεβρουαρίου 2020. Και για να αποχαιρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες της, αλλά και εκείνους που θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή προγραμματίζει το τελευταίο τριήμερο μια σειρά δράσεων. Παράλληλα 15 και 16 Φεβρουαρίου η πρόσβαση σε όλους τους χώρους που φιλοξενούνται οι εκθέσεις της 7 ης Μπιενάλε θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικότερα:

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 ǀ 19:00,Παρουσίαση βιβλίου: «Αντώνης Λιάκος: Ο ελληνικός εικοστός αιώνας» (εκδόσεις Πόλις)

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αμφιθέατρο ‘Ξανθίππη Χόιπελ’. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συναντά το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου «Ο ελληνικός εικοστός αιώνας» (εκδόσεις Πόλις). «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη τέχνη με ιστορικό βλέμμα; Γιατί χρειαζόμαστε το βλέμμα της ιστορίας στο παρόν; Και ποιας ιστορίας;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του ΜOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Ερωτήματα που συνάδουν με το πνεύμα της διοργάνωσης και το θέμα της «ΣΤΑΣΗ» μέσω του οποίου προτείνεται ένα πεδίο αναστοχασμού και κριτικής θεώρησης όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του θεαματικού και του επίκαιρου, αλλά εντάσσοντας το σήμερα στη μεγάλη εικόνα των συνεχειών και των ρήξεων ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Με τον Αντώνη Λιάκο, θα συζητήσουν η Συραγώ Τσιάρα, η Ματούλα Σκαλτσά, η Ρίκα Μπενβενίστε, ο Μήτσος Μπιλάλης, ο Δημήτρης Σταματόπουλος και οι αναγνώστες του βιβλίου.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 ǀ 18:00-20:00, ΣΤΑΣΗ #4: «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή – Joice Loch – Biennale: Άγνωστες Στάσεις Ζωής και Τέχνης»

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αμφιθέατρο ‘Ξανθίππη Χόιπελ’ Πώς μπορεί να συνδεθεί η παράδοση με τη σημερινή εποχή, και πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σήμερα; Είναι το παρελθόν αυτό που μας καθορίζει πολιτισμικά και πώς μπορούμε να δούμε την ανθρώπινη δημιουργία ως ένα χωνευτήρι πολιτισμικών πρακτικών;

Με αφορμή την παρουσία μέρους του αρχείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε εγγενή διάλογο με το έργο του καλλιτεχνικού διδύμου Kalos & Klio και με τον γενικό τίτλο «Επί Τάπητος–Υφάνσεις Δημοκρατίας», θα παρουσιαστούν στην ημερίδα με τίτλο «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή – Joice Loch – Biennale: Άγνωστες Στάσεις

Ζωής και Τέχνης» πτυχές της καλλιτεχνικής έρευνας, της επιμελητικής πρακτικής και της διαχείρισης του αρχειακού υλικού. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν άγνωστες ιστορίες με σημείο εκκίνησης την Ουρανούπολη Χαλκιδικής και με πυρήνα το ζευγάρι ανθρωπιστών Joice και Sydney Loch, οι οποίοι συνδέονται με την ιστορία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Σκοπός της ημερίδας είναι να διαφανούν τα ρευστά όρια μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών και να φέρει στην επιφάνεια τη χρησιμότητα και τις διαφορετικές αναγνώσεις της παραδοσιακής πρακτικής και τέχνης. Φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπα σχέδια, επιστολές και επίσημα έγγραφα, εκονογραφικά μοτίβα και αρκετό ακόμα αρχειακό υλικό θα παρουσιαστεί στην ημερίδα, σε μία προσπάθεια να καταγραφεί η πορεία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, η σχέση της με την τοπική κοινωνία, με την παράδοση και με τη σύγχρονη τέχνη, ειδωμένα μέσα από τις διαπολιτισμικές συσχετίσεις που προκύπτουν διαχρονικά στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Χαιρετισμοί: Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός Τέχνης, αν. Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Δρ. Παναγιώτης Κανέλλης, πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής & Perrotis College

Ομιλίες: Δαμιάνα Κουτσομίχα, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή»: «Αμερικανική Γεωργική Σχολή και Joice NanKivell Loch: Μια Ιστορία Βαθιά Ριζωμένη στην Ελληνική Γη» Kalos & Klio, Καλλιτεχνικό δίδυμο: «Επί Τάπητος-Υφάνσεις Δημοκρατίας: Από το Τοπικό στο Παγκόσμιο» Παναγής Κουτσοκώστας, Ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος. Συνεπιμελητής 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «Υβριδισμοί: Από την Παράδοση στο Μέλλον»

Τοποθέτηση: Ελένη Βουκλουτζή, Φυσικός, καθηγήτρια Γυμνασίου «Χασιώτη»: «Η ΑμερικανικήΓεωργική Σχολή και ο Αργαλειός στην Εκπαίδευση Σήμερα».

Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 Ξεναγήσεις και δωρεάν είσοδος στους χώρους της Μπιενάλε & Έκπτωση 50% στον κατάλογο. Το τελευταίο διήμερο της 7 ης Μπιενάλε, 15 & 16 Φεβρουαρίου, όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τα έργα που φιλοξενήθηκαν στη φετινή διοργάνωση με δωρεάν είσοδο και έκπτωση 50% στην απόκτηση του καταλόγου.

Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, χωρίς προεγγραφή. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου στις 12:00

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη.

Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93, Θεσσαλονίκη.

ΜOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (και στη 13.00), Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα.

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου στις 12:00

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου, Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη.

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα.

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου στη 13:00

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα.

Χωρίς ξεναγήσεις:

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή κλειστά*

*Ωράριο λειτουργίας του Μ1, όπου εκτίθεται έργο του Aljosa. Το έργο του Aljosa στο Μ1 το βλέπει κανείς τις ώρες που υπάρχει παράσταση στη αίθουσα. Το έργο των Νικόλα Κοζάκη & Raoul Vaneigem εκτίθεται στον ενδιάμεσο χώρο των δύο κτιρίων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα