Featured

8+1 ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει να μάθεις για την «αρχαία» Θέρμη

Μέσα από την πρόσφατη ημερίδα.

Βασιλική Αναγνώστου
81-ενδιαφέροντα-πράγματα-που-αξίζει-να-518441
Βασιλική Αναγνώστου

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης άνοιξε τις πόρτες του και φιλοξένησε την ημερίδα με τίτλο «Θέρμη η εν τω Θερμαίω κόλπω οικημένη».

Στόχος της εκδήλωσης, που συνδιοργανώθηκε  από το δήμο Θέρμης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΕΘ), ήταν οι κάτοικοι και όλοι όσοι ενδιαφέρονται, να λάβουν μία σύντομη, αλλά περιεκτική γνώση όλου του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής.

Παρακολουθήσαμε την ημερίδα και κρατήσαμε 8+1 ενδιαφέροντα πράγματα για το παρελθόν της Θέρμης και της ευρύτερης περιοχής.

#1 Στην κοιλάδα του Ανθεμούντα  έχει ανακαλυφθεί εντυπωσιακός αριθμός οικισμών από το 8.000 π.Χ. μέχρι και το 3.000 π.Χ. Οι «τούμπες» (λόφοι) στις οποίες αναπτύχθηκαν οι οικισμοί είναι αμέτρητες, με κάποιες να είναι γνωστές μέχρι και σήμερα, όπως η Τούμπα Θέρμης.

#2 Η περιοχή της Θέρμης αναπτύχθηκε πάρα πολύ και σε όλες τις εποχές. Από το 5.000 π.Χ. που βρέθηκαν ίχνη οικισμού, μέχρι και την εποχή της Τουρκοκρατίας που οι Οθωμανοί έχτισαν ένα Τζαμί που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

#3 Δύο οικισμοί της περιοχής έχουν περάσει στη διεθνή βιβλιογραφία και είναι αναγνωρισμένοι από τα αρχαία χρόνια. Συγκεκριμένα, ξεχωρίζουν ο οικισμός της Θέρμης  και ο οικισμός Κυπαρίσσι Βασιλικών, με τον δεύτερο να είναι «μοναδικός στον ελλαδικό χώρο».

#4 Από την αρχαιότητα  η Θέρμη θεωρείτο προνομιούχος τόπος, είχε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, όχι μόνο για την Μακεδονία αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εισαγωγές προϊόντων.

#5 Η νομισματική «μαρτυρία» παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης. Η Θέρμη δεν φαίνεται να «έκοψε» δικό της νόμισμα, αλλά έχει αναπτύξει πλούσια νομισματική εικόνα, αφού έχουν βρεθεί 359 διαφορετικά νομίσματα. Ένα χρυσό, 5 αργυρά και τα υπόλοιπα 353 χάλκινα. Από αυτά, τα 208 έχουν μελετηθεί ενδελεχώς.

#6 Κατά την αρχαϊκή εποχή, βρέθηκαν πολλά χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα, κυρίως σε γυναικείους τάφους. Τα κοσμήματα ήταν για την εποχή σύμβολα πλούτου και θεωρούνταν και φυλακτά. Σε αυτή την χρονική περίοδο, επικρατούσε συντηρητισμός στον σχεδιασμό των κοσμημάτων. Στην Θέρμη και την Αγία Παρασκευή βρέθηκαν σκουλαρίκια τύπου «Ω» με καταγωγή από την Ρόδο, που άλλαξαν σχηματικά από την επιρροή τους στον βορρά, αλλά και περιδέραια, περίαπτα αλλά και κοσμήματα που ήταν διακοσμητικά για τους τάφους.

#7 Στην θέση «Μικρή Τούμπα» της Αγίας Παρασκευής έχει βρεθεί ένας Μακεδονικός Τάφος που είναι εξαιρετικά επιμελημένος από αρχιτεκτονική άποψη. Αν και ήταν συλημένος ήδη από την αρχαιότητα, στο εσωτερικό του αποκαλύφθηκαν αρκετά ευρήματα, που συνηγορούν υπέρ της χρονολόγησής του στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Ο τάφος ήρθε στο φως το 1983.

#8 Οποιαδήποτε αναζήτηση στο διαδίκτυο για την Θέρμη εμφανίζει και την λέξη «Σέδες». Αυτό συμβαίνει διότι στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους η Θέρμη ονομαζόταν Σέδες. Από την λατινική γλώσσα, το «Σέδες» έχει ερμηνευτεί ως έδρα, κάθισμα  ή και χωριό.

#9 Στην «Τούμπα» της Αγίας Παρασκευής βρέθηκε ένα μικρό τμήμα νεκροταφείου. Εκεί, οι  αρχαιολόγοι βρήκαν έναν τάφο, άθικτο, στον οποίο φαίνεται να ήταν θαμμένα τρία άτομα. Το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται σπάνιο για την Βόρεια Ελλάδα, αφού ενώ έχουν βρεθεί αρκετοί τάφοι όπως προαναφέρθηκε, μάλλον δεν είχε βρεθεί μέχρι την ανακάλυψή του κάποιος αντίστοιχος «οικογενειακός» τάφος.

Όπως φαίνεται η ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, έχει μεγάλο και ιστορικό παρελθόν. Βέβαια, δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται ακόμη και σήμερα, αφού εκτός από τον πληθυσμό της περιοχής ο οποίος αυξάνεται, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν φέρει την έδρα ή τις εγκαταστάσεις τους εκεί, δίνοντας έτσι άνοδο και στην οικονομία της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένας παράδεισος της Θεσσαλονίκης σε απόλυτη εγκατάλειψη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα