Παραίτηση της Ελένης Χοντολίδου
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Α΄ δημοτικής κοινότητας η Ελένη Χοντολίδου
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Α΄ δημοτικής κοινότητας η Ελένη Χοντολίδου λόγω φόρτου εργασίας όπως εξηγεί η ίδια σε ανάρτησή της στο facebook. Να θυμίσουμε ότι η Ελένη Χοντολίδου διδάσκει στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών από το 1981 και είναι από τα πρώτα στελέχη της Πρωτοβουλίας.
Παρακάτω η ανακοίνωσή της
“Λίγες μέρες πριν υπέβαλα στον δήμαρχο την παραίτησή μου από τη θέση μου της Προέδρου της Α΄ Κοινότητας. Οι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας στο Πανεπιστήμιο ο οποίος λειτουργεί ανασταλτικά στην εκτέλεση των καθηκόντων μου στη Κοινότητα. Παραμένω, βεβαίως, κοινοτική σύμβουλος και είμαι πρόθυμη να αναλάβω –όπως πάντοτε εξάλλου– όσα και όποια καθήκοντα μου αναθέσει ο Πρόεδρος και ο δήμαρχος. Από το 2006 έως σήμερα θεωρώ την Πρωτοβουλία το «σπίτι» μου και παραμένω αφοσιωμένη στις αρχές και τα οράματά της.
Στην υπόθεση αυτή είμαστε εθελοντές και έχουμε όλες και όλοι τις δουλειές μας από τις οποίες ζούμε. Πέντε χρόνια είναι πολλά. Τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει ο Πέτρος Δημητρακόπουλος (έμπειρος και από την προηγούμενη θητεία μας). Ούτως ή άλλως η διοίκηση στην Α΄ Κοινότητα είναι συλλογική και θα συνεχίσει να είναι. Ευχαριστώ θερμά την προϊσταμένη της Α΄ Κοινότητας κ. Αλέκα Μπελεσιώτη που ήταν «φύλακας άγγελος» πάνω και πίσω και πλάι μου προκειμένου να μη γίνουν λάθη, να μην σφάλλουμε (πράγμα όχι δύσκολο με την απειρία μου στα διοικητικά). Ευχαριστώ, επίσης, την γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου, κ. Λευκή Βασιλάκη με την οποία η συνεργασία μας υπήρξε άψογη. Η καλή συνεργασία και με τις δύο φάνηκε από τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου και από την αξιοπιστία των εισηγήσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους κοινοτικούς με τους οποίους είχαμε ένα κλίμα συναδελφικότητας σε όλες τις συνεδριάσεις χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμούς. Οι πολιτικές μας διαφωνίες εκφράζονταν πάντοτε με ευπρέπεια και ευγένεια. Απόδειξη ότι συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις μαζί.
Κάθε άνθρωπος –και κάθε Πρόεδρος εν προκειμένω– αφήνει το στίγμα του σ’ αυτά που κάνει. Οι καιροί απαιτούν να στρέψουμε την προσοχή και τη φροντίδα μας στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκες. Kαλέσαμε τρεις φορές στην Κοινότητα τους πωλητές του περιοδικού του δρόμου «σχεδία» σε μία σεμνή (χωρίς διαφήμιση) γιορτή με βασιλόπιτα, τσουρέκια, δώρα και ρούχα της δομής αλληλεγγύης που διαλέξαμε ειδικά γι αυτούς. Την περίοδο των Χριστουγέννων έγιναν για τρίτη χρονιά οι φιλανθρωπικές ξεναγήσεις σε Μουσεία της πόλης τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν υπέρ του Παιδικού Χωριού SOS. Συμμετείχαν τα μουσεία: Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λαογραφικό Μουσείο & Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Και από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διευθυντές και τις διευθύντριες των μουσείων. Από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2015 εγκαινιάσαμε τη δομή αλληλεγγύης «Χέρι με Χέρι», η οποία υποστηρίχθηκε από δύο υπαλλήλους της Κοινότητας εναλλάξ. Κατασκευάστηκε στο ισόγειο ανεξάρτητος χώρος (πρώην λεβητοστάσιο) και εξοπλίστηκε κατάλληλα (με δωρεές από δημότες και αιρετούς [ντέξιον, stands για τα ρούχα]) για να φιλοξενήσει ρουχισμό, λευκά είδη, παπούτσια, βιβλία για ενήλικες και παιδιά, παιχνίδια και οικιακά είδη. Λειτούργησε κάθε Τετάρτη, 5-7, με εθελόντριες και μία κοινοτική υπάλληλο και μοίραζε τα είδη αυτά σε όσους τα είχαν ανάγκη. Στη λειτουργία της δομής αυτής σημαντική υπήρξε η στήριξη δημοτών (διαφημιστής, γραφίστας) καθώς και της κοινοτικής συμβούλου κ. Στέλλας Δούκα που εξασφάλισε την εκτύπωση της αφίσας της δομής. Η δομή λειτούργησε ανελλιπώς επί ένα χρόνο, με διακοπές τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (δύο εβδομάδες) και το καλοκαίρι (1,5 μήνα). Εξυπηρετήθηκαν πολλοί δημότες μας και αρκετοί πρόσφυγες. Θα θέλαμε να τονίσουμε την άριστη συνεργασία μας με τη διεύθυνση κατασκευών του Δήμου και τον αντιδήμαρχο κ. Θανάση Παππά.
Την περίοδο έξαρσης του προσφυγικού η δομή αυτή βοήθησε πολύ στη συλλογή υγειονομικού υλικού, ρούχων, υποδημάτων και τροφίμων για τους πρόσφυγες που προωθήθηκαν στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών. Η Α΄ Κοινότητα στέγασε πολλές φορές συναντήσεις των εθελοντικών ομάδων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά των προσφύγων και οργάνωσε ταξινόμηση και αποστολή υλικού και τροφίμων στα Διαβατά. Γίναμε αποδέκτες δωρεάς σακιδίων για τα προσφυγόπουλα από το Γερμανικό Σχολείο τα οποία και διοχετεύσαμε στους καταυλισμούς, όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη. Για όσο διάστημα φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες στο λιμάνι συντονίζαμε δραστηριότητες για τα παιδιά των προσφύγων. Συνεργαστήκαμε για τον σκοπό αυτόν με μουσεία της πόλης (ΚΜΣΤ, Μουσείο Φωτογραφίας, Λαογραφικό Μουσείο Φιλοσοφικής, Αρχαιολογικό Μουσείο), καθώς και με τους Φίλους της Παραλίας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Σε πολλές εκδηλώσεις της 1ης Κοινότητας (δομή αλληλεγγύης, γιορτές για το περιοδικό «σχεδία»), η συμμετοχή εθελοντριών ήταν αξιοσημείωτη. Ιδίως θέλω να εξάρω τη συμμετοχή των κκ. Μαρίνας Χεκίμογλου, Ελένης Δημάκου, Σουζάνας Τζιμογιάννη, Αναστασίας Κεφαλά, Φανής Καλότση, Λυδίας Αλβανού, Λαμπρινής Κουφάκη, Μαρίας Καμπουρίδου, Μυρτώς Γιουμουρτατζή. Χωρίς αυτές τίποτε δεν θα είχαμε κάνει και, προσωπικά, θα ήμουν φτωχότερη. Θα είμαι κατά το δυνατόν παρούσα σε όλα όσα συναντιόμασταν τόσα χρόνια. Δεν υπήρξα ούτε υποδειγματική ούτε καν καλή πρόεδρος. Έπραξα το κατά δύναμιν. Ελένη Χοντολίδου Κοινοτική Σύμβουλος Α΄ Κοινότητας Θεσσαλονίκης