Αφανείς ήρωες: Ιωάννης Ακαλίδης
Mια σειρά από μικρά πορτραίτα ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα μέσα στην καραντίνα για το κοινό καλό στη Θεσσαλονίκη.
Mια σειρά από μικρά πορτραίτα ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα μέσα στην καραντίνα για το κοινό καλό στη Θεσσαλονίκη. Άνθρωποι που δεν θα γίνουν ποτέ πρωτοσέλιδα, που θα προσφέρουν ώρες ατέλειωτες χωρίς πιθανά κανείς να τους το αναγνωρίσει.
Εικόνες: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Ιωάννης Ακαλίδης, Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου, ΕΚΑΒ
Μια τυπική βάρδια περιλάμβανε τον έλεγχο του οχήματος, τόσο εξωτερικά (σειρήνα, φάρους φώτα λάστιχα κλπ.) και την μηχανική του κατάσταση, όσο και εσωτερικά σε όλο του τον εξοπλισμό. Οι βάρδιες πλέον έχουν αυστηρότερο έλεγχο του ασθενοφόρου και των υλικών του, αλλά και των ειδικών υλικών μέσων προστασίας, καθώς και μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι μειώθηκαν αρκετά τα καρδιολογικά περιστατικά και τα τροχαία, καθώς και ασθενείς με άλλες ασθένειες, όπου καλούσαν ασθενοφόρο ενώ μπορούσαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με δικό τους όχημα ή ακόμα και με ταξί.
Επίσης, φοβούνται να μεταφερθούν με το ΕΚΑΒ, αλλά ακόμη και να επισκεφτούν το νοσοκομείο, καθώς μπορεί να προσβληθούν από τον ιό.
Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά ύποπτα περιστατικά που κατόπιν διαπιστώθηκε πως είχαν τον ιό. Συνήθως εμπύρετα και με δύσπνοια ήταν τα περισσότερα περιστατικά. Κάποια από αυτά ήταν αρνητικά στον ιό κάποια άλλα θετικά. Αρκετοί από εμάς μείναμε σε καραντίνα και κάποιοι κάναμε και το τεστ.
H μεγαλύτερη δυσκολία είναι η ψυχολογική διαχείριση, τόσο όσον αφορά τους ασθενείς αλλά και σε σχέση με το οικογενειακό μας περιβάλλον! Φυσικά είναι και ο φόβος των μελών των οικογενειών μας, καθώς για να μπορέσουμε να μάθουμε εάν έχουμε προσβληθεί από τον ιό πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 4 με 5 ημέρες πριν εκδηλώσουμε συμπτώματα και αυτό από μόνο του είναι πολύ αγχωτικό.
Η ψυχολογική μας πίεση είναι μεγάλη, ακόμα και από την αρχή της κλήσης (την διαβίβαση από τον συχνότητα του ασυρμάτου)… καθώς πρέπει να ντυθούμε με τα ΜΑΠ για τον COVID-19 αλλά και να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για το… πού θα πάμε και κατά πόσο είναι ασφαλές το περιβάλλον εκεί, πού θα βρίσκεται ο ασθενής, σε ποια κατάσταση και με ποια συμπτώματα (καθώς αρκετά από τα συμπτώματα που έχουν προτιμούν να τα κρύψουν), πόσοι και πώς θα είναι ψυχολογικά οι συγγενείς κλπ. Βέβαια, δεν ξεχνάμε πάντα ότι όσες προφυλάξεις και να πάρουμε, πάντα υπάρχει πιθανότητα να προσβληθούμε από τον ιό, ακόμα και μετα το πέρας του περιστατικού, όπου η απολύμανση του οχήματος, αλλά και η δική μας, γίνεται από ειδικές εταιρείες απολύμανσης.
Οι ασθενείς έχουν υπερβολικό φόβο, όπως και οι συγγενείς τους και καλούμαστε να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ακόμη και στο ψυχολογικό κομμάτι.
Συνήθως οι ασθενείς ρωτούν αν μπορούν να βλέπουν τους συγγενείς τους σε περίπτωση νοσηλείας τους!
Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως το ιατρονοσηλευτικό μας προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά και οι Διασώστες γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, είναι άριστοι επαγγελματίες και να έχουν στο νου τους σε περίπτωση συμπτωμάτων να ενημερώνουν τον γιατρό τους, τον ΕΟΔΥ και αν χρειαστεί το ΕΚΑΒ.
Οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, αλλά και να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς άμεσα και με όλες τις λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους.