Επικαιρότητα

Αφόρητη η κατάσταση στα camps για πρόσφυγες και υγειονομικούς

Το προσωπικό ωθείται σε παραίτηση και ο προσφυγικός πληθυσμός στην εγκατάλειψη καταγγέλλει το «Σωματείο εργαζομένων στον ΕΟΔΥ»

Ιωάννα Κακούρη
αφόρητη-η-κατάσταση-στα-camps-για-πρόσφυγε-907647
Ιωάννα Κακούρη

Την παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καταγγέλλει το «Σωματείο εργαζομένων στον ΕΟΔΥ» κηρύσσοντας τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα 19/9 έως και σήμερα Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των προσφυγικών δομών κήρυξαν τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα. 

Παράλληλα ζητούν την απόσυρση του άρθρου 162 στο νόμο που προβλέπει τη νομιμοποίηση της περικοπής κατά 45% των αποδοχών τους.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΕΟΔΥ Ελένη Μπέλλα, οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές ενημερώθηκαν πριν από εννέα μήνες μέσω email από την εργοδοσία του ΕΟΔΥ ότι οι αποδοχές που λάμβαναν μέχρι και τότε θα μειώνονταν, εξαιτίας ενός προσωρινού, διαδικαστικού κωλύματος. 

Η εργοδοσία του ΕΟΔΥ ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τους εργαζομένους για την προσωρινή ταλαιπωρία, υποσχόμενη τη σύντομη επίλυση του προβλήματος.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η κ. Μπέλλα, αντί διευθέτησης του ζητήματος, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει την ξαφνική και αδικαιολόγητη περικοπή των αποδοχών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των προσφυγικών δομών. 

Σημειώνεται, επίσης, πως οι συγκεκριμένες επιπλέον αποδοχές είχαν ψηφιστεί από το Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2019, ως ένα κίνητρο στη διαδικασία στελέχωσης των δομών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων σε δομές του προσφυγικού Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι των δομών βιώνουν συστηματική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, μη τήρηση και σεβασμό του προβλεπόμενου ωραρίου τους, ενώ βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε επίσημες ανακοινώσεις και εκθέσεις σχετικά με την πορεία του προσφυγικού.

Η κ. Μπέλλα σημειώνει πως το ζήτημα των αποδοχών είναι αμιγώς πολιτικό και όχι οικονομικό. «Εξαναγκάζουν ολόκληρο κλάδο σε παραίτηση και αδιαφορούν πλήρως για τον προσφυγικό πληθυσμό» αναφέρει.

Απελπιστική η κατάσταση στις δομές προσφύγων

Όπως αναφέρει ο κ. Τριαφυλλίδης, τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση στις προσφυγικές δομές είναι αφόρητη. «Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καλείται να κάνει τη δουλειά του μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία πρόβλεψη για υλικοτεχνικές υποδομές. Τα κονδύλια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη φύλαξη των camps, για κάμερες, security και τουρνικέ, ενώ δεν έχουμε δει την παραμικρή βελτίωση σε εξοπλισμό ή στις συνθήκες εργασίας γιατρών και νοσηλευτών.

Η κ. Μπέλλα σημειώνει επίσης πως οι γιατροί επωμίζονται επιπλέον έξοδα, όπως αγορές φαρμάκων και αναλώσιμων γραφείων, ακόμη και το κόστος των δεκάδων τηλεφωνημάτων που πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση. «Στο camp δεν υπάρχει ούτε ένα σταθερό τηλέφωνο. Δε συζητάμε καν για άλλον εξοπλισμό, τα έγγραφα τα εκτυπώνουμε από στικάκια, τρέχοντας σε διάφορα καταστήματα».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εργοδοσία και την κυβέρνηση για εκμετάλλευση της προθυμίας των εργαζομένων λόγω της ιδιαίτερης φύσης της δουλειάς τους, όσο και για συναισθηματικό εκβιασμό με πάτημα τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννέλης, νοσηλευτής σε προσφυγικές δομές από το 2016, αναφέρει σχετικά: «Ευτυχώς λόγω των μειωμένων προσφυγικών ροών, δεν αντιμετωπίζουμε επείγουσες περιπτώσεις, αλλά περισσότερο τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων των προσφύγων. Σε άλλη περίπτωση, δε θα είχαμε ούτε τα βασικά για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όσο για την ένταξη των προσφύγων, δεν ξέρω αν μπορούμε να συζητάμε για κάτι τέτοιο όταν έχεις ανθρώπους αποκλεισμένους και δεν φροντίζει κανείς ούτε καν να μάθουν ελληνικά».

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως η διεκδίκηση της εργασιακής αξιοπρέπειας για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν στις προσφυγικές δομές. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα