Αυτά είναι τα 11 μνημεία της πόλης που θα αποκτήσουν φως τη νύχτα
Βρίσκονται στον άξονα της οδού Εγνατίας.
Μέσω ειδικού φωτισμού θα επιχειρήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να αναδείξει έντεκα σημαντικά μνημεία της πόλης, πολλά από οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της UNESCO και εντοπίζονται στον άξονα της οδού Εγνατία.
Πρόκειται για μνημεία που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, είναι μοναδικής αξίας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο για τους χιλιάδες τουρίστες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης.
Μετά από συνεργασία της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, τα μνημεία που σχεδιάζεται να φωτιστούν είναι τα εξής:
Τείχη (τμήμα ανατολικών τειχών, πεζόδρομος Μελενίκου)
Ροτόντα
Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος
Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου
Ι.Ν. Παναγίας Χαλκέων
Άγιοι Απόστολοι
Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού
Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα)
Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου
Μπέη Χαμάμ
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θεωρείται σημαντική η ανάδειξη των παραπάνω μνημείων μέσω ειδικού φωτισμού, ώστε να προβάλλονται και τις νυχτερινές ώρες, με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί προστασίας των μνημείων. Ο σημερινός φωτισμός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσωρινός ή ανεπαρκής και δεν αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μνημείου.
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ηλεκτρολογικά καλώδια και φωτιστικά σώματα, τα οποία τοποθετήθηκαν αυθαίρετα πάνω στο σώμα των μνημείων, προκαλώντας φθορές.
Το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με το Σώμα να καλείται να εγκρίνει την ανάθεση της “Μελέτης για τον φωτισμό ανάδειξης των μνημείων πλησίον του άξονα της Εγνατίας οδού” με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, με την ανοιχτή διαδικασία ανάθεσης και συνοπτικό διαγωνισμό.
Με βάση την εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης συμφώνησε και αποδέχτηκε τον φωτισμό ανάδειξης των μνημείων UNESCO και παράλληλα πρότεινε να μελετηθούν και άλλα μνημεία με ιδιαίτερη αξία. Σε όλα τα στάδια της μελέτης είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία του μελετητή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ