Θεσσαλονίκη

Αυτά που ζήσαμε δυνατά στο φετινό Street Mode Festival!

Επετειακό και αληθινό, το 10ο Φεστιβάλ μας αποχαιρέτισε για φέτος.

Μυρτώ Τούλα
αυτά-που-ζήσαμε-δυνατά-στο-φετινό-street-mode-festival-355922
Μυρτώ Τούλα
Εικόνα @Street Mode Festival/ Facebook Page

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την αρχή του, το Street Mode Festival χθες το βράδυ έκλεισε την αυλαία του δίνοντας ραντεβού για το 2019, αφήνοντας στους θαυμαστές του ένα κλίμα νοσταλγίας.

Φέτος, το φεστιβάλ της street κουλτούρας, όχι δηλαδή ένα τυπικό festival σαν όλα τ ‘άλλα, δυνατότερο από ποτέ με τους 40.000 φανς του, έκανε πλουσιότερες τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού και τις πρώτες του φθινοπώρου με happenings, τα οποία δύσκολα θα ξεχάσεις αν είχες την τύχη να βρεθείς εκεί. 10 χρόνια τώρα το festival καλύπτει κάθε πτυχή και τέχνη του δρόμου, από τραγούδι μέχρι parkour, και από graffiti μέχρι και χορό.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μπαίνοντας μέσα νιώθεις μια άλλη αύρα, πιο ”βρώμικη”, γυρνάς το κεφάλι σου δεξιά και αριστερά και σε κάθε γωνιά του ΦΙΞ, παρατηρείς κάτι άλλο. Στην είσοδο του φεστιβάλ, ήταν στημένοι οι καλλιτέχνες των graffitι, όπου στην διάρκεια των τεσσάρων ημερών θα ολοκλήρωναν τα έργα τους. Τα παρατηρούσες και σκεφτόσουν τι εικόνες μπορεί να κατακλύζουν το μυαλό τους.

Δίπλα ακριβώς, οι σκεϊτάδες, ασταμάτητοι πάνω στην σανίδα απολάμβαναν την πίστα και απέναντι οι παρκουρίστες, κάτι σχετικά καινούριο για όλους εμάς. Σταματούσες σε κάθε γωνία να γεμίσεις το μάτι σου και να πάρεις την ενέργεια όσων συμμετείχαν. Χορευτές από διάφορες ομάδες της Θεσσαλονίκης έμπαιναν στον ρυθμό της μουσικής των Dj και ανενόχλητοι διασκέδαζαν σε όλο τον χώρο του festival.

Εικόνα Street Mode Facebook Page

Στο κέντρο του είχαν στηθεί τα stages όπου γίνονταν τα lives: συνολικά 104 καλλιτέχνες κάλυψαν τις μουσικές σκηνές του Street Mode. Κάθε live είχε και μια διαφορετική εξέλιξη, σε άλλα οι θεατές χόρευαν στον ρυθμό των συγκροτημάτων, χωρίς να τους νοιάζει η κούραση και η ζέστη, ενώ στους rappers τα συναισθήματα και το κλίμα άλλαζαν αυτόματα. Είναι απίστευτο πως 40.000 άνθρωποι γνωρίζουν τόσους στίχους, και ”χώνουν” μαζί με τον εκτελεστή με τόσο πάθος. Όλοι φορούσαν μπλούζες από τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και το κλίμα μπορούσε να σε παρασύρει μέσα σε μια στιγμή.

Το Σάββατο, νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν και τα Dance Female Battles. 16 χορεύτριες, εκπροσωπώντας η κάθε μια ξεχωριστά το δικό της  dance street style, διεκδίκησαν τον τίτλο του street mode. Ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το Breakdance Male Battle, διαγωνισμός για b-boys, αφού το breakdance αποτελεί το πρώτο είδος χορού του δρόμου γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να λείπει.

Αν βρισκόσουν κι εσύ κάτω από την σκηνή θα ένιωθες το πάθος, τον ρυθμό και την αγωνία που είχαν οι διαγωνιζόμενοι. Ίσως να σου έμπαιναν ιδέες να ξεκινήσεις και χορό, αφού ένιωθες ότι είσαι κομπάρσος στο Step up.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Αυτές τις 4 μέρες είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα το parkour,  ένα άθλημα που δημιουργήθηκε πάνω σε φυσικά και μη εμπόδια. Εσύ το βλέπεις ως απλές τούμπες, κάτι νέο για σένα που πιστεύεις ότι είναι δύσκολο και το χαρακτηρίζεις ως μόδα της εποχής. Οι αθλητές του το ονομάζουν ως τέχνη διαφυγής. Έρχεσαι σε επαφή μαζί τους και ζεις την αδρεναλίνη τους στα άκρα.

Παντού γνωστά πρόσωπα, με μια μπίρα στο χέρι και μια τρέλα, χαμόγελα και ρυθμός είναι αυτά που κρατάμε κάθε χρόνο από αυτό το φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο που αυτή η αυλαία κλείνει, έχεις κρατήσει την δική σου στιγμή, το δικό σου τραγούδι που σου κόλλησε στο Street και θα συνεχίσεις να το ακούς για βδομάδες, το δικό σου φίλο που σου χαμογέλασε, την δική σου ιστορία και εμπειρία, τα δικά σου συναισθήματα για την «βρωμιά» και την κουλτούρα του δρόμου. Αν φέτος δεν είχες την ευκαιρία να δώσεις το παρών και να βραχνιάσεις, του χρόνου βάλ’το στο πρόγραμμα. Θα μας θυμηθείς!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χθες βράδυ στην έναρξη του μεγάλου 10ου Street Mode Festival

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα