Θεσσαλονίκη

Αυτές οι Θεσσαλονικιές στέκουν φύλακες άγγελοι στα πρόωρα μωρά

Γνωρίστε καλύτερα μια ομάδα με γυναίκες της διπλανής πόρτας που κάνουν κάτι ξεχωριστό.

Δέσποινα Αθανασιάδη
αυτές-οι-θεσσαλονικιές-στέκουν-φύλακ-383273
Δέσποινα Αθανασιάδη

«Ο πατέρας μου έλεγε ότι υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που δίνουν και αυτοί που παίρνουν. Αυτοί που παίρνουν τρώνε καλύτερα, αλλά αυτοί που δίνουν κοιμούνται καλύτερα» / Marlo Thomas, Αμερικανίδα ηθοποιός και φεμινίστρια.

***

Στις μέρες μας, οι φιλανθρωπικές και αφιλοκερδείς ομάδες, επιφανειακά μπορεί είναι αρκετές αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο, λίγες είναι αυτές που κάνουν πραγματικά εντύπωση και ξεχωρίζουν. Στη Θεσσαλονίκη, το πνεύμα αλληλεγγύης, είτε βρισκόμαστε κοντά στα Χριστούγεννα είτε όχι, ζωντανεύει και ξεθαρρεύει μακρύτερα από τα βασικά δεδομένα, προχωράει ένα βήμα μπροστά και τρέχει με άλλους ρυθμούς για να προλάβει τα γεγονότα. Την επικαιρότητα. Την αγάπη. Την συγκίνηση. Τρέχει για να πραγματοποιήσει ευχές και να μοιράσει χαμόγελα.

Αυτό προσπαθεί να κάνει εδώ και δύο χρόνια η ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο κόπο και να χρειάζεται. 25 γυναίκες που βλέπουν την αλληλεγγύη και τη βοήθεια σαν μία γυναίκα που πρέπει να σωθεί από τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Το πρόσφατο επίτευγμά τους και η αφορμή για να τις συναντήσουμε; Τα μικρά πλεκτά χταποδάκια που δώρισαν πριν μερικές μέρες στη Β’ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Β΄ΜΕΝΝ) της Νεογνολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. 

«Η ιδέα προήλθε από τη Δανία όπου ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά που αγκαλιάζονται με τα πλεκτά χταποδάκια στις θερμοκοιτίδες τους, ήταν πιο ήρεμα, με καλύτερη αναπνοή», εξηγούσε τότε η προϊσταμένη της Β’ ΜΕΝΝ, νοσηλεύτρια, Γεωργία Κυριακέλη. | Διαβάστε σχετικά: Πλεκτά χταποδάκια συντροφεύουν τα πρόωρα νεογνά στη θερμοκοιτίδα τους στο Παπαγεωργίου

Η αρχή και η εξέλιξη της ομάδας των γυναικών

Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια, όταν η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου άρχισε να πραγματοποιεί μαθήματα για εκμάθηση πλεκτικής. Γύρω στις 100 γυναίκες συμμετείχαν για να μάθουν να πλέκουν με βελόνα και βελονάκι κι έπειτα ορισμένες από αυτές δέθηκαν μεταξύ τους, πήγαιναν για καφέ και έβγαιναν βόλτες.

«Κάποιες δεθήκαμε με έναν περίεργο τρόπο και σκεφτήκαμε μιας που το κάνουμε αυτό, να κάνουμε κάτι το οποίο να πιάσει τόπο, είχαμε δηλαδή μία προδιάθεση προσφοράς», αναφέρει στην Parallaxi η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, μία από τις 25 γυναίκες που αποτελούν σήμερα την ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής.

Ουσιαστικά, είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση που πλέκει και δίνει διάφορα είδη ένδυσης αλλά και «ιδιαίτερα» αντικείμενα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και σε ιδρύματα. Όλα αυτά πλεγμένα στο χέρι, με πολύ μεράκι.

Αυτά τα δύο χρόνια που ασχολούνται με το αντικείμενο, έχουν μετρήσει πάνω από 14 δράσεις. Η πρώτη τους φιλανθρωπική επαφή ήταν ο ξενώνας Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ. Και έπειτα ακολούθησαν πολλά και σπουδαία πράγματα. Καμαρώνουν για όλες τους τις επιτυχίες. Και όλες αξίζουν να αναφερθούν μία προς μία. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα είναι απόλυτα χρηστικό. Που δεν θα περιορίζεται νούμερα και μεγέθη έτσι ώστε να χωράνε και να κουμπώνουν σε όλους.

Τα χταποδάκια για τα πρόωρα νεογνά είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε πέρυσι, εξαρχής με παραλήπτη το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Φέτος, τους ζητήθηκε εκ νέου από το νοσοκομείο να πλέξουν τα μικρά, πολύχρωμα ζωάκια και η απάντησή τους ήταν θετική. Για μία ακόμη φορά, η δράση αυτή αγαπήθηκε πολύ και συνοδεύτηκε από πλήθος συγχαρητηρίων.

Μία ακόμη δράση που αξίζει να σημειωθεί είναι οι πλεκτοί μαστοί που είχαν αναλάβει να φτιάξουν για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης. Ειδικότερα, οι γυναίκες της ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου  έπλεξαν μαστούς που θα χρησίμευαν στις γυναίκες που είχαν προβεί σε μαστεκτομή ώστε να τους τοποθετούν μέσα από το στηθόδεσμο. Δημιούργησαν μικρά και μεγάλα μεγέθη, με αντιαλλεργικό νήμα, που μπορούσαν να μπουν στο πλυντήριο ανά πάσα στιγμή. Έχουν πλέξει επίσης για γηροκομείο, για γυναίκες που πάσχουν από Αλτσχάιμερ κ.α.

Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούν σχεδόν κάθε μήνα δράσεις και πολλές φορές διπλές. «Μας ενδιαφέρει να δραστηριοποιούμαστε στη Θεσσαλονίκη γιατί είμαστε και από εδώ αλλά και γιατί βρισκόμαστε και μακριά από την Αθήνα. Αν όμως δεν υπάρχει κάποια επικαιρότητα ασχολούμαστε και με άλλες περιοχές», συμπληρώνει η κυρία Μαργαρίτα.

Αυτή την περίοδο φτιάχνουν σκουφάκια και κασκόλ για το Λύρειο Ίδρυμα στο Μάτι, που καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού. Αν τα πράγματα πάνε καλά, έχουν στα άμεσα σχέδια τους να κάνουν κάτι αντίστοιχο και για τα παιδιά της ΑΡΣΙΣ.

«Συγκινητικό είναι το πώς δραστηριοποιούνται άνθρωποι που δεν μας ξέρουν. Για παράδειγμα, όταν αναρτούμε κάτι στην ομάδα στο facebook, για μία δράση που σκοπεύουμε να κάνουμε μας στέλνουν 10 – 20 πλεκτά ή μαλλί», λένε τα μέλη της ομάδας στην Parallaxi. Ο κόσμος τους έχει δείξει αγάπη από την πρώτη στιγμή και όλο αυτό αποδεικνύεται από τα δέματα που στέλνουν από κάθε άκρη της Ελλάδας για να τις βοηθήσουν.

Αλλά και εκείνες έχουν δείξει συνέπεια και τους έχουν κερδίσει με την συμπεριφορά τους. Όπως τονίζουν, ποτέ δεν έχουν ακυρώσει κάποια αποστολή, ποτέ δεν την έχουν καθυστερήσει.

Πρόκειται γενικώς για μία καθημερινή τους συνήθεια. Το βράδυ, αντί να καταπιαστούν με οτιδήποτε άλλο, πιάνουν το μαλλί και πλέκουν, ακούγοντας παράλληλα μουσική ή χαζεύοντας στην τηλεόραση. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως, πέρα από την ομάδα που τους ενώνει, είναι και μία κεφάτη παρέα. «Εμείς το ξεκινήσαμε παρεΐστικο αλλά έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένη που συνεργάζομαι με τα κορίτσια, δίνουν τον εαυτό τους, είναι ικανές και τέλειες όλες», λέει η Μαργαρίτα.

Φυσικά, αν θες να συμμετέχεις και εσύ στην παρέα τους, μπορείς! Αρκεί να ξέρεις να πλέκεις και να έχεις διάθεση να δημιουργήσεις και να προσφέρεις…

*Ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου, για περισσότερες πληροφορίες βρες το facebook page της ομάδας ΕΔΩ ή στείλε mail στο marg.papad@yahoo.gr. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα