Θεσσαλονίκη

Εγκρίθηκε και η κανονιστική για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

Εν μέσω διαφωνιών από στελέχη της διοικούσας παράταξης και της αντιπολίτευσης εγκρίθηκαν -κατά πλειοψηφία- από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης η κανονιστική απόφαση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον άξονα του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας

Κύα Τζήμου
εγκρίθηκε-και-η-κανονιστική-για-τον-πε-212890
Κύα Τζήμου

Εν μέσω διαφωνιών από στελέχη της διοικούσας παράταξης και της αντιπολίτευσης εγκρίθηκαν -κατά πλειοψηφία- από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης η κανονιστική απόφαση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον άξονα του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας και η αξιοποίηση των γυάλινων περιπτέρων – αναψυκτηρίων στη Νέα Παραλία. Προσωπικά όσον αφορά στην κανονιστική της Αγίας Σοφίας δεν κατάλαβα γιατί δεν εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση αφού επανήλθε χωρίς καμιά διαφοροποίηση.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο άξονας της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να κρατήσει έναν αμιγώς εμπορικό χαρακτήρα κρατώντας την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στους κάθετους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου. Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα  πεζόδρομο στο ιστορικό κέντρο στο μοντέλο των εμπορικών πεζοδρόμων της Ευρώπης όπου ο κόσμος περπατά απρόσκοπτα μπαινοβγαίνοντας στα μαγαζιά. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και εκεί τραπεζοκαθίσματα.

Έχει γένει ολοφάνερο όμως πλέον ότι η γραμμή της διοίκησης Μπουτάρη είναι τραπεζοκαθίσματα παντού στο όνομα μιας ανάπτυξης που εννοείται ότι είναι εικονική, λες και δεν είναι στο χέρι του δημάρχου να ορίσει την αισθητική μιας πόλης και τον χαρακτήρα της. Βαρεθήκαμε πια να ακούμε τη φράση: “ο κόσμος θέλει να κάθεται να πίνει και έναν καφέ”. Ξεχνάμε ότι ο κόσμος και έξω κάθεται. Στον δημόσιο χώρο. Στη Νέα Υόρκη ας πούμε ο δήμος επιτρέπει ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα ιδιωτικά, αλλά διαθέτει ελεύθερες καρέκλες και τραπεζάκια σε πλατείες και πάρκα όπου ο κόσμος μπορεί να πάρει τον καφέ του, το σνακ, το νερό του και να καθήσει ελεύθερα όση ώρα επιθυμεί να ξαποστάσει χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει ένα ποσό που ίσως δεν διαθέτει, ενώ τα καταστήματα εστίασης περιορίζονται στον εσωτερικό τους χώρο και ο δημόσιος χώρος διαφυλάσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Εκεί ναι ο δημόσιος χώρος ανήκει στον πολίτη όχι στον επιχειρηματία. Αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται αστική παιδεία και αυτό δεν το διαθέτουμε αλλά και ούτε επιθυμεί η Δημοτική Αρχή να το καλλιεργήσει ακολουθώντας την εύκολο οδό του μπάχαλου που έχει αποδείξει εδώ και 7 χρόνια ότι δεν μπορεί να ελέγξει αλλά ούτε και θέλει.

Άλλωστε το είπε και ο κύριος Κιοσέογλου υποστηρίζοντας την έγκριση της κανονιστικής, κλείνοντας την επιχειρηματολογία του που αναλώθηκε στο εξής ωραίο: “Καλύτερα μια κακή κανονιστική παρά καθόλου κανονιστική.. ας την ψηφίσουμε και μετά μπορούμε να την τροποποιήσουμε… ας μην κρατάμε ομήρους τους επιχειρηματίες …οι επιχειρηματίες βγάζουν τους δημοτικούς συμβούλους”. Οι πολίτες τους βγάζουν κύριε Κιοσέογλου αλλά έτσι που έχουμε χάσει την μπάλα άντε να το εξηγήσουμε.

Κατά τη γνώμη μου δεν θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου ούτε θα χρεωκοπούσαν τα δυο καφέ που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο αν τα διατηρούσαν στους κάθετους πεζόδρομους μόνο, εφόσον και τα δυο είναι γωνιακά.

Αλλά ας γυρίσουμε σ’ αυτο που ξέρουμε. Ας νομιμοποιήσουμε λίγα, ας αφήσουμε περισσότερα κι ας μπούμε στη διαδικασία των προστίμων και των ελέγχων… Αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστεύομαστε.

Θα μου πείτε η πόλη δεν έχει άλλα προβλήματα με τα τραπεζοκαθίσματα θα ασχολιόμαστε; Φυσικά και έχει μεγαλύτερα προβλήματα αλλά η αντιμετώπιση του θέματος δείχνει μια νοοτροπία συνολική απέναντι στην αστική παιδεία που θέλουμε να καλλιεργηθεί σ΄αυτήν την πόλη. Και αυτό ελπίζαμε να κάνει αυτή η διοίκηση όταν την ψηφίζαμε και αυτό είναι κάτι που καταλάβαμε εδώ και καιρό ότι δεν θα γίνει ποτέ.

Η άποψη βέβαια του Δημάρχου έγινε και πάλι ξεκάθαρη από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου: «Ακούγονται διάφορα ότι είμαστε υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων, πως είμαστε “φραπεδούπολη” και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Η πλατεία Αριστοτέλους, μετά από χρόνια, είναι σε πολύ καλό επίπεδο» ήταν η απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στις όποιες διαφωνίες για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη.

Συγκεκριμένα για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφία και τους κάθετους προς αυτήν πεζοδρόμους της Γεωργίου Σταύρου και της Αγίας Θεοδώρας, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, πως «η κανονιστική απόφαση είναι απαραίτητη -ακόμη και εάν δεν είναι πλήρης- για να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους καταστηματάρχες. Για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να βγάλουν άδειες».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς υπεραμύνθηκε της κανονιστικής υποστηρίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί» και πως «στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας τα τραπεζοκαθίσματα είναι ελαχιστότατα».

«Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος ήταν η προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα όσα έγιναν με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας αποδεικνύουν το πόσο αποτυχημένη είναι η διοίκηση και στο θέμα αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

Από την ελάσσονα αντιπολίτευση η Ρία Καλφακάκου είπε: «Είναι ευκαιρία, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας να αποτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το πώς θέλουμε να φτιαχτεί το ιστορικό κέντρο». Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης υποστήριξε πως η κανονιστική απόφαση «δεν εγγυάται την αρμονική λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή διαχείριση του δημόσιου χώρου».

Κατά την ψήφιση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ζήτησε την εξαίρεση δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης λόγω «συγγένειας έως δευτέρου βαθμού με κάποιον που έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την απόφαση», ενώ ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμη Έτσι δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων της Αγίας Σοφίας

Το θέμα εγκρίθηκε με δεκαεννέα ψήφους υπέρ, έντεκα κατά και εφτά λευκά, αρκετά εκ των οποίων προήλθαν από στελέχη της διοικούσας παράταξης. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα