Αυτό, δεν είναι αυτό που φαίνεται
Οι Marakaibo της Θεσσαλονίκης.
Παίζουν μουσική με αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και με αυτά αφηγούνται ιστορίες, αναπαράγουν γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, όπως η «Μυσιρλού» ή πραγματοποιούν αυτοσχέδιες συνθέσεις, που τις παρουσιάζουν σε μαθητές σχολείων.
Οι Marakaibo είναι μια μπάντα κρουστών από τη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε το 2010 από φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ειδικεύονται στα κρουστά, ελληνικά παραδοσιακά και της Μέσης Ανατολής, κλασικά, βραζιλιάνικα και drum set.
Απόφοιτοι πλέον, τα βασικά μέλη της (Στέφανος Εφρεμίδης, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου και Νίκος Βαρελάς) συνεχίζουν να δίνουν παραστάσεις σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ και έχουν δημιουργήσει ένα ενθουσιώδες κοινό, που απολαμβάνει να ακούει τη μουσική τους, κυρίως γιατί βλέπει την ικανότητά τους να αυτοσχεδιάζουν μουσικά, με οποιαδήποτε υλικά βρίσκονται δίπλα τους: ποτήρια άδεια και γεμάτα, μαχαιροπίρουνα, ταψιά, παλέτες ζωγραφικής, κουβαδάκια, ξύλα, πλαστικά μπουκάλια, μαρκαδόρους, σταχτοδοχεία κ.α.
«Η ιδέα της μουσικής μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά προέκυψε από τον παγκόσμιο διαγωνισμό αυτοσχέδιων κρουστών, που έγινε το 2011 στο Ρίο, όπου συμμετείχαμε ως ομάδα φοιτητών. Έτσι προέκυψε αυτό το μουσικό σχήμα, το οποίο είχε συνέχεια, καθώς δοκιμάζαμε μουσική από διάφορα αντικείμενα και στο σπίτι μας, ως παρέα, που θέλει να συναντιέται και να παίζει μαζί πιο συχνά. Από αυτό το ενδιαφέρον προέκυψαν και κάποιες συνεργασίες στο μέλλον με διάφορους guest» δήλωσε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο Νίκος Βαρελάς.
Μια τέτοια συνεργασία ήταν με την αφηγήτρια, Κατερίνα Αναγνώστου, πάνω στο δικό της παραμύθι με θέμα την ανακύκλωση «Ο Ορφέας, η καστανιά και οι ανακυκλώσιμοι μουσικοί», το οποίο συνοδεύονταν από μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Η ενασχόληση με τα παιδιά έγινε στο πλαίσιο πρακτικής τους άσκησης σε σχολεία, και μετέπειτα σε βιβλιοθήκες της βόρειας Ελλάδας (Marakaibo – κρουστά με παιδιά), που είχε στόχο τη γνωριμία των μαθητών με παραδοσιακά κρουστά όργανα και τη βιωματική μάθηση στον ρυθμό.
Ως τρίο παραδοσιακών κρουστών δηλώνουν λάτρεις των Stomp αν και αποφεύγουν την σύγκριση, καθώς τους ενδιαφέρει περισσότερο η δημιουργία μουσικής, τόσο με συμβατικά όσο και με αυτοσχέδια όργανα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ