Θεσσαλονίκη

Αγγελούδης: Φεβρουάριο δημοπρατείται η πλατεία Ελευθερίας με νέα παρκινγκ και αναπλάσεις στο κέντρο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις προγραμματικές του δηλώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Parallaxi
αγγελούδης-φεβρουάριο-δημοπρατείτα-1113019
Parallaxi

Η χρηματοδότηση του έργου της μετατροπής της πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης από το Πράσινο Ταμείο, με τη δημιουργία πάρκινγκ σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από την πλατεία, ώστε να μη χαθεί χώρος στάθμευσης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελουδής, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε πως μέσα στον Φεβρουάριο, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου, το οποίο όπως είπε “ο δήμος το οφείλει στην πόλη”.

Το επόμενα βήματα είναι να οριστούν οι διαδικασίες μετά από σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς ενώ για τους χώρους στάθμευσης, ανέφερε ότι πρόκειται για δύο χώρους που θα απέχουν από την πλατεία Ελευθερίας περίπου 350-400 μέτρα. Τόνισε δε πως το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν τοπόσημα για την πόλη, που θα υπηρετούν την ενίσχυση και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά τις αναπλάσεις που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι καταρτίζεται ένα ευρύ σχέδιο για την ανάπλαση της δυτικής εισόδου και προωθείται άμεσα ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της Άνω Πόλης. Επίσης από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης στους πεζόδρομους της Δημητρίου Γούναρη και της Αριστοτέλους, αλλά και σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης, ενώ θα υπάρξει και αποκατάσταση στους κυβόλιθους της οδού Ε. Ζωγράφου ώστε να μειωθεί αισθητά το πρόβλημα της όχλησης. Ανέφερε δε πως η υπόσχεση του για συνεχείς δενδροφυτεύσεις έχει ξεκινήσει και υλοποιείται.

Το βασικό πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων

Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης παρουσίασε το βασικό περίγραμμα και πλαίσιο του προγράμματος που σκοπεύει να υλοποιήσει. Συγκεκριμένα είπε:

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού το βράδυ της Δευτέρας αποτελεί ένα σημείο τομής, όπως δεσμεύτηκα ενώπιον σας δεν πρόκειται από εδώ και πέρα να συνεχίσω έναν αδιάφορο για τους πολίτες διάλογο με το παρελθόν.

Πλέον είμαστε προσηλωμένοι στην επόμενη ημέρα, στην υλοποίηση του ολιστικού, ρεαλιστικού και κοστολογημένου προγράμματος που  είχαμε καταθέσει προεκλογικά στην κρίση των πολιτών. Είναι αληθές πως, όπως αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας καλούμαστε να λειτουργήσουμε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.Έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα που ορίζουν και το πλαίσιο των δράσεων που μπορούμε να προωθήσουμε. Οι προγραμματικές μας θέσεις διέπονται από ορισμένες θεμελιώδεις αρχές: ρεαλισμό, ειλικρίνεια, διαφάνεια, διαρκή λογοδοσία, αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα.

Θα ακούσετε στη συνέχεια αναλυτικά τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την Καθαριότητα, το Κυκλοφοριακό, το δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αστικές αναπλάσεις, το Περιβάλλον και το Πράσινο, την κοινωνική πολιτική, την προσβασιμότητα, τα αδέσποτα ζώα, την εκπαίδευση και τη σχολική στέγη, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την «έξυπνη» Θεσσαλονίκη, την εξωστρέφεια και τον Τουρισμό, την ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη κάθε γειτονιάς, το νέο μοντέλο Διοίκησης αλλά και τις πρωτοβουλίες μας αναφορικά με τα μεγάλα έργα που δίνουν ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

Κοιτάμε μπροστά με τόλμη και αισιοδοξία. Δεν αναζητούμε δικαιολογίες, προτάσσουμε την ανάγκη να είμαστε χρήσιμοι, να φανούμε αντάξιοι των αυξημένων προσδοκιών των πολιτών.

Επιζητούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνηςμεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών. Τα προβλήματα δεν περνούν από μόνα τους, πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ανθρώπους που παράγουν λύσεις θέλουν οι συμπολίτες μας, όχι διαχειριστές της εξουσίας και παρατηρητές των εξελίξεων.

Θα κάνω μια σύντομη αναφορά σε μερικές από τις πρώτες παρεμβάσεις μας.

Στο επίπεδο των μεγάλων, λεγόμενων, έργων έγινε δυνατή, όπως ανακοίνωσα και προ ημερών, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση ενός εμβληματικού έργου, τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στην νέα πλατεία Ελευθερίας.

Το Πάρκο Μνήμης μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης αλλά και την ανάδειξη της Αλήθειας του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα εργαζόμαστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπλασης της δυτικής εισόδου της πόλης. Οφείλουμε να  κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης για μιαδιαχρονικά αδικημένηπεριοχή.

Κυρίες και κύριοι,

Στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις δίνουμε έμφαση στους τομείς εκείνους που σχετίζονται άμεσα με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.

Οι δημότες βλέπουν στην καθημερινότητα τους πως κάτι αρχίζει να αλλάζει, ιδιαίτερα στην Καθαριότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης.

  • Προσμετρώ στα θετικά, την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου στο αίτημα μας για μίσθωση μηχανημάτων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια μας για συστηματικό καθαρισμό δρόμων και κάδων. Βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα. Απαιτείται διαρκής προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια. Από όλους, τόσο τη δημοτική αρχή, όσο όμως και από τους πολίτες.
  • Το πράσινο απόθεμα της πόλης αναβαθμίζεται, έχουν ήδη ξεκινήσει δενδροφυτεύσεις που θα ενταθούν, με την πολύτιμη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.
  • Η δημόσια διαβούλευση για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου έχει ξεκινήσει. Η εικόνα της πόλης βελτιώνεται με παρεμβάσεις αποκατάστασης σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως είναι η Δημητρίου Γούναρη και η πλατεία Αριστοτέλους αλλά την ταχεία ολοκλήρωση έργων όπως στην οδό Αμφιτρύωνος, στην άνω πόλη.
  • Η προτεραιότητα στη συστηματική αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών κοινωνικής πρόνοιας και στη δημιουργία νέων, προωθείται με τη λειτουργία, στους επόμενους μήνες, τριών νέων δημοτικών ιατρείων.
  • Η δέσμευση που είχα αναλάβει προς τους πολίτες για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση τους από τις υπηρεσίες του δήμου εξυπηρετείται με την πιλοτική λειτουργία ενός ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου, όπου θα καταχωρούνται αιτήματα των πολιτών και θα προωθούνται προς επίλυση στις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Στο μείζον ζήτημα του παρεμπορίου, που αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας,αναλαμβάνουμε σειρά δράσεων με πιο πρόσφατη αυτή στην Ξηροκρήνη, δράσεις που θα ενταθούν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Κυρίες και κύριοι,

Χρωστάμε στην πόλη, δεν μας χρωστάει. Είμαστε έτοιμοι, οι συνάδελφοι μου στη δημοτική ομάδα και εγώ, να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας. Να βρεθούμε κοντά στους συνανθρώπους μας, στο δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Να παράξουμε έργο ουσίας για αυτούς. Και θέλουμε από τους πολίτες να αισθάνονται και να ενεργούν ως συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια.

Στόχος μας, μια Θεσσαλονίκη ζωντανή, λειτουργική, προσβάσιμη, ασφαλή. Μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφής, πιο «πράσινη», συμμετοχική και δημιουργική, μια Θεσσαλονίκη όπου θα κάνουμε όλοι μαζί πράξη τα όνειρα μας.

Αυτή είναι η δουλειά μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα