ΑΓΝΟ: «Όμηροι» επί μια δεκαετία οι πρώην εργαζόμενοι

Σε απόγνωση περιμένοντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και βλέποντας το κράτος να μπαίνει απέναντι τους

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αγνο-όμηροι-επί-μια-δεκαετία-οι-πρώη-920069
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η είδηση της επιστροφής των προϊόντων της ΑΓΝΟ στα ψυγεία στο τέλος του 2022, αρχές του 2023, σίγουρα σκορπάει χαμόγελα και ξυπνάει αναμνήσεις του παρελθόντος από μια εταιρεία που συνέδεσε το όνομα της με τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα.

Την ίδια ώρα όμως, οι πρώην εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας επί μια δεκαετία ζουν το δικό τους Γολγοθά αφού έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο το κράτος και μια τράπεζα που πλέον δεν υπάρχει, για να μη χάσουν όχι απλά τις αποζημιώσεις τους, αλλά ακόμα και τα δεδουλευμένα τους, χρήματα που δηλαδή δικαιούνται να πάρουν.

Το 2003 η ΚΟΛΙΟΣ εξαγοράζει την ΑΓΝΟ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Εννιά χρόνια αργότερα, τα προβλήματα ξεκινάνε για τους εργαζόμενους της επιχείρησης καθώς αρχίζουν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.

Το κλείσιμο της επιχειρήσεις, όπως σημειώνουν οι πρώην εργαζόμενοι, ήταν ξαφνικό και μη νόμιμο, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην πάρουν ούτε τα απαραίτητα χαρτιά, αλλά και να αντιμετωπίσουν θέμα με τα ένσημά τους.

Το 2014 με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων η εταιρεία κηρύσσει πτώχευση.

Πριν από λίγους μήνες, τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» με 7,73 εκατ. ευρώ απέκτησαν την ΑΓΝΟ και το σύνολο των εμπορικών σημάτων που συνδέονται με αυτήν.

Για άλλους το ποσό αυτό θεωρείται το μισό από την αρχική τιμή εκκίνησης, ενώ για κάποιους το τίμημα μπορεί και να κριθεί ικανοποιητικό εάν κρίνουμε ότι μιλάμε για μια παροπλισμένη επιχείρηση τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την νομοθεσία (αφού η πτώχευση έγινε πριν το 2015), σε περίπτωση που η επιχείρηση πωλούνταν θα έπρεπε πρώτα να αποζημιωθούν οι (πρώην) εργαζόμενοι και στη συνέχεια το κράτος, η Αγροτική Τράπεζα, κτλ.

«Οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ την “πατήσαμε” τρεις φορές. Μια φορά που έκλεισε το εργοστάσιο, μια που πήγαμε τη “μαμά” εταιρεία στα δικαστήρια και εν συνεχεία όταν το Εφετείο έφερε “τούμπα” την πρωτόδικη απόφαση που μας δικαίωνε» αναφέρει στην parallaxi το πρώην μέλος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ, κ. Γιώργος Κουγιούνης.

Το δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας εξυπηρετούνταν μέχρι ένα σημείο. Ωστόσο, η Αγροτική Τράπεζα που παραχωρούσε τα δάνεια είχε φροντίσει να κάνει τη λεγόμενη πρωτοπραξία. Δηλαδή, σε κάθε πτώχευση να είναι διασφαλισμένη ότι θα πάρει πρώτη εκείνη τα χρήματα.

Από τη στιγμή όμως που η Αγροτική Τράπεζα δεν υπάρχει πλέον (το «καλό» της κομμάτι πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς) το «κακό» της κομμάτι πέρασε στο κράτος το οποίο σήμερα είναι αυτό που μπαίνει πρώτο στη λίστα των αποζημιώσεων και επί της ουσίας βάζει απέναντί του, τους πρώην εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια περιμένουν τα χρήματα τους.

Και μάλιστα, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις πρώην εργαζομένων που δούλευαν στην επιχείρηση επί 30 χρόνια, και περιμένουν να πάρουν χιλιάδες ευρώ.

Μπορεί η επιχείρηση να πωλήθηκε έναντι 7,73 εκατ. ευρώ, όμως για τους πρώην εργαζόμενους δεν μένει τίποτα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα.

«Οι ελπίδες των εργαζομένων εκμηδενίστηκαν. Το αίτημα τους είναι να πάνε πιο πίσω το κράτος και η “κακή” Αγροτική Τράπεζα και να πάρουν πρώτα οι 300 και πλέον οικογένειες τα χρήματα που δούλεψαν. Γιατί να μη βάλει πλάτη το κράτος;» σημειώνει στην parallaxi ο Χρήστος Πέννου, γιος πρώην εργαζόμενου της ΑΓΝΟ.

«Αναρωτιούνται πώς ζούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με τα χρήματα που τους οφείλονταν; Κάθισαν στο τραπέζι και τους είπαν “περιμένετε την πώληση και βλέπουμε…” συμπληρώνει ο κ. Πέννου.

Η τελευταία ελπίδα των πρώην εργαζόμενων της ΑΓΝΟ είναι πλέον το «ραντεβού» που υπάρχει στον Άρειο Πάγο τον Φεβρουάριο του 2023.

Εκεί θα εκδικαστεί η υπόθεση του δανείου που είχε λάβει η ΑΓΝΟ-Κολιός με αντίδικο την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Εφόσον η ΑΓΝΟ-ΚΟΛΙΟΣ δικαιωθεί, οι πρώην εργαζόμενοι ευελπιστούν ότι θα μείνει ένα ποσό και για εκείνους.

Δε θα σταματήσουν βέβαια να αναρωτιούνται πώς γίνεται να είναι οι αδικημένοι της όλης υπόθεσης, απέναντι σε μια τράπεζα που πλέον δεν υπάρχει, αλλά και στο ίδιο το κράτος από το οποίο δεν περίμεναν τέτοια αντιμετώπιση.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα οι πρώην εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφές και με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου για να τους ενημερώσουν για το Γολγοθά των τελευταίων ετών και να τους ενημερώσουν για τα όσα έχουν συμβεί, ενόψει και της συνέχειας της νομικής διαδικασίας στον Άρειο Πάγο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα