Επιτέλους νοικιάστηκε ξανά ο Κέδρινος Λόφος
Με απόφασή του στις 4 Ιουνίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε επιτέλους την εκμετάλλευση του εγκαταλειμμένου χώρου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναδιαμόρφωση και επαναλειτουργία του.
Το αναψυκτήριο “Κέδρινος Λόφος” είναι ένα από τα κτίσματα της Θεσσαλονίκης με θεωρητικά άπειρες δυνατότητες που εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία έχει πέσει σε παρακμή, ρημάζοντας αναξιοποίητο, λόγω της αδυναμίας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσεις στην αξιοποίηση του. Οι εικόνες της parallaxi για την εικόνα που επικρατεί στο κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο μιλούν από μόνες τους.
Σήμερα επί τέλους στην επιτροπή δημοπρασιών το αναψυκτήριο νοικιάστηκε ξανά. Μετά από δύο άγονες δημοπρασίες που δεν εμφανίστηκε κανένας υποψήφιος ενοικιαστής, στην τρίτη τελικά διεξαγωγή εμφανίστηκαν δυο υποψήφιοι, εκ των οποίων αποχώρησε ο ένας και ο έτερος προσέφερε τίμημα 40.000 ευρώ ετησίως που ήταν και το ζητούμενο πλέον, σε σχέση με την αρχική τιμή και λόγω της απροθυμίας ενοικιάσεως και το αναψυκτήριο κατοχυρώθηκε σε κείνον.
Η απόφαση για την ενοικίαση του πάρθηκε πέρσι, στις 4 Ιουνίου 2018, όταν το δημοτικό συμβούλιο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε επιτέλους την εκμετάλλευση του εγκαταλειμμένου χώρου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναδιαμόρφωση και επαναλειτουργία του.
Το αναψυκτήριο, που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Αγίου Παύλου, στις παρυφές του Σέιχ Σου, σε ένα από τα σημεία με την ωραιότερη θέα στην πόλη που για χρόνια επισκέπτονταν οι Θεσσαλονικείς, παρέμενε κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια, ακολουθώντας μια μεγάλη και άτυχη πορεία.
Το κτίσμα που μάθαμε σαν αναψυκτήριο ήταν αρχικά το σπίτι του δασοφύλακα και το εμβαδόν του έφτανε στα περίπου 170 τ.μ. Από τότε που άρχισε να αξιοποιείται σαν αναψυκτήριο, στην δεκαετία του ’90, οι εκάστοτε μισθωτές του έκαναν χρόνο με τον χρόνο αυθαίρετες προσθήκες στον χώρο, μέχρι που το 2013, όποτε και έκλεισε, έφτασε να μετράει πια περίπου 250 τ.μ.
Όπως ανέφερε πέρσι στην parallaxi ο κ. Νίκος Βαρσάμης, που διατέλεσε Δήμαρχος Αγίου Παύλου σε κρίσιμη για το αναψυκτήριο χρονική περίοδο: “Ο λόγος που έκλεισε το αναψυκτήριο ήταν γιατί ο τελευταίος μισθωτής του υλοποιούσε στον χώρο το λεγόμενο Φεστιβάλ Κέδρινου Λόφου, με γνωστούς μουσικούς καλλιτέχνες, χωρίς να διαθέτει όμως άδεια μουσικών οργάνων. Η αστυνομία τον έγραψε τρεις φορές και καθώς δεν συμμορφώθηκε, ο Δήμος σφράγισε το αναψυκτήριο. Ο μισθωτής όμως ξεσφράγισε αυθαίρετα το κατάστημα, πράγμα που είχε ως συνέπεια την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Καθώς όμως ο μισθωτής είχε συμβόλαιο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και δεν ήταν νόμιμο να μεταφερθεί η άδεια σε άλλο πρόσωπο, το αναψυκτήριο παρέμεινε κλειστό.”
Συγκεκριμένα, το αναψυκτήριο ήταν μισθωμένο για έξι χρόνια, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την εκ νέου παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της χρήσης του αναψυκτηρίου, έναντι της οποίας η έως τότε ανάδοχος εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας, η οποία όμως εξακολουθούσε να κάνει χρήση του μισθίου υποχρεούμενη στην καταβολή προς τον Δήμο αποζημίωσης χρήσης.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, η εν λόγω εταιρεία έπαψε και επίσημα να έχει την χρήση του αναψυκτηρίου, κι έκτοτε ο χώρος παρέμεινε κενός. Τον Οκτώβριο του 2016, λόγω των αυθαίρετων, έγινε οριστική υπαγωγή του ακινήτου στον Ν. 4178/2013. Ο Δήμος κατεδάφισε τις αυθαίρετες κατασκευές, με αποτέλεσμα σήμερα το αναψυκτήριο να περιλαμβάνει το κτίσμα εμβαδού 170 τ.μ. και την ανοικτή βεράντα επιφάνειας 55 τ.μ.
Τον Μάιο του 2018 έγινε η πρώτη κίνηση το αναψυκτήριο να δοθεί σε διαγωνισμό ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου. Κατόπιν αντιδράσεων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για το χαμηλό μίσθωμα που προτεινόταν, η πρόταση απορρίφθηκε, όμως η εισήγηση επανήλθε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 4 Ιουνίου, οπότε και εγκρίθηκε.
Σύμφωνα με την απόφαση του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου, η Οικονομική Επιτροπή θα προβεί στην κατάρτιση των όρων και στη διεξαγωγή της δημοπρασίας για την παραχώρηση του ακινήτου. Για να καταστεί λειτουργικό, το ακίνητο χρήζει εργασιών, που απαιτούνται τόσο στο υφιστάμενο κτίσμα όσο και στην ανοιχτή βεράντα, τη δαπάνη των οποίων, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναλάβει εξολοκλήρου ο μισθωτής, κατόπιν έκδοσης άδειας εργασιών αποκατάστασης του χώρου και τυχόν άλλων αδειών από την αρμόδια υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νεάπολης -Συκεών.
Παρόλο που η αξιοποίηση του αναψυκτηρίου πλέον παίρνει “πράσινο φως”, η διαδικασία για την αναδιαμόρφωση του χώρου φαντάζει ιδιαίτερα μακροσκελής, αν δει κανείς τις σημερινές εικόνες του. Ο παλιός “Κέδρινος Λόφος” που θυμούνται οι Θεσσαλονικείς απέχει πολύ από την κατάστασή του τώρα, με την φθορά και τις ζημιές να κυριαρχούν στο τοπίο του. Ελπίδα είναι η αναδιαμόρφωση του αναψυκτηρίου να επαναφέρει τον χώρο σε μια και πάλι άξια εικόνα.
O νέος ενοικιαστής θα πρέπει να περιμένει να περάσει η απόφαση από την οικονομική επιτροπή και κατόπιν να κατοχυρωθεί σε κείνον και να αρχίσει η αποκατάσταση του. Η ενοικίαση αφορά οκτώ χρόνια και οι άδειες εργασιών δίνονται από την αρμόδια υπηρεσία Δόμησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Δείτε τις σημερινές εικόνες: