Αλγεινές εντυπώσεις από την καρατόμηση των πλατανιών στο ΥΜΑΘ
Τι λέει το Υπουργείο - Αντιδράσεις των πολιτών
Εντύπωση προκάλεσαν σήμερα οι εργασίες στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, καθώς δεκάδες πολίτες αντίκρισαν την εικόνα κομμένων και πεσμένων πλατανιών στο περιφραγμένο χώρο του Υπουργείου.
Σε μια πόλη όπου η απουσία πρασίνου είναι κάτι παραπάνω από έντονη, το αντίκρισμα των καρατομημένων πλατανιών έγειρε ερωτηματικά αν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αλλά και γιατί έγινε αυτήν την περίοδο.
Οι αντιδράσεις των ακτιβιστών ήταν εύλογες για το θέμα που δημιουργήθηκε. Η κ. Αγγελική Γαβριέλλα-Σαμψωνίδου, μέλος του Δικτύου για πράσινο – SOSε τα δέντρα, μιλώντας στην parallaxi ανέφερε: “Λίγες μέρες μετά από την εντολή, του αντιδημάρχου Πρασίνου προς τη Διεύθυνση Πρασίνου, να σταματήσουν προς το παρόν οι κοπές και οι κλαδεύσεις ενώ έχει επιβεβαιωθεί με πολλούς τρόπους η καταστροφή των δένδρων από το βαθύ κλάδευμα-καρατόμηση στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχουν καρατομήσει όλα τα πλατάνια.
Όταν ρωτήθηκαν οι εργάτες από μέλος του δικτύου μας, είπαν ότι δεν εμπλέκεται ο Δήμος σε αυτό, δεν υπήρχε επόπτης-δασολόγος την ώρα της καρατόμησης και να απευθυνθούμε στο υπουργείο περί του θέματος.
- Εμείς ρωτάμε ποιος είναι υπεύθυνος για την καρατόμηση των δένδρων;
- Γιατί το κάνανε;
- Έχει γίνει μελέτη; Διότι κάθε φορά όταν είναι να παρέμβεις σε ένα δένδρο πρέπει να υπάρχει ειδική μελέτη του δέντρου. Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Ποιος έκανε τη μελέτη;
- Ενημερώθηκε ο Δήμος για αυτό;
Όπως γνωρίζουμε υπάρχει ειδικό ΦΕΚ για την κλάδευση των πλατανιών συγκεκριμένα, που απαγορεύει την καρατόμηση και για τον κίνδυνο προσβολής τους από το χρωματικό έλος από πριόνια. Άρα έτσι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να απαντηθούν οι ερωτήσεις. Το ότι έγινε στο υπουργείο έχει μεγάλη σημασία αν ακολουθήθηκαν όλα όσα πρέπει να γίνονται, αν έγιναν νομότυπα. Η κλάδευση γίνεται σύμφωνα με τα εγχειρίδια της δασολογίας, όμως είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που πρέπει να γίνονται, να υφίσταται πολύ σοβαρός λόγο σε ένα δέντρο, πόσο μάλλον μια καρατόμηση διότι αυτή το σκοτώνει.
Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για την προστασία του πρασίνου στην πόλη μας. Μια πόλη που έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου σε τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, σε Ελλάδα και Ευρώπη.”
Η απάντηση του Υπουργείου
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, το κλάδεμα που έγινε προβλεπόμενα στον περιφραγμένο χώρο του Υπουργείου, έγινε στα πλαίσια της ετήσιας συντήρησης, παρόλο που πέρσι δεν πραγματοποιήθηκε. Υποστήριξαν δε, πως “ακολουθήθηκε η νομότυπη διαδικασία που υπάρχει κάθε φορά όταν κλαδεύεται ένα δένδρο από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου που ασχολείται με αυτά τα θέματα, ούτως ώστε την άνοιξη να βλαστήσουν και πάλι.
Η κλάδευση έγινε με σκοπό την πρόληψη τραυματισμού πεζών και αποφυγή ζημιάς σε οχήματα αν έπεφταν κλαδιά, σε περίπτωση δηλαδή κακοκαιρίας, διότι τα πλατάνια έφτασαν σε αρκετά μεγάλο ύψος”.
Ωστόσο, οι εικόνες με τα κουτσουρεμένα δένδρα, προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις και δεν συνάδουν με την προσπάθεια που απαιτείται από όλους στην πόλη να διαφυλαχτεί το πράσινο στην πόλη…