Άλκης Καμπανός: Οι δράσεις στην πόλη για τη «μαύρη» επέτειο και εκείνοι που γυρίζουν την πλάτη
Όσα ετοιμάζει η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη»
Στην Ελλάδα των θυμάτων της «τυφλής» οπαδικής βίας, των άδειων κερκίδων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας, αλλά των ανοιχτών για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και σπορ, πλησιάζει η «μαύρη» επέτειος της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.
Με μια σειρά δράσεων στην πόλη, αλλά και σε όλη τη χώρα, η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη» θέλει να στείλει και φέτος ένα δυνατό μήνυμα στην προσπάθεια που γίνεται να κατανοήσουμε επιτέλους ότι τα χρώματα μιας φανέλας, το έμβλημα ενός συλλόγου είναι αδιανόητο να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και μάλιστα σε ακραίο βαθμό.
«Το μήνυμα της επετείου από την απώλεια του Άλκη παραμένει και φέτος δυνατό. Εμείς από την πλευρά μας όλο αυτό το διάστημα κάνουμε μικρά βήματα για να συνηθίζει το ματς στη συνύπαρξη των διαφορετικών χρωμάτων και κυρίως στην κατεύθυνση του να αλλάξουμε σαν λαός την οπαδική μας κουλτούρα» επισημαίνει στην parallaxi ο κ. Λευτέρης Παπάς επικεφαλής της δομής.
Στις 00.19 της 1ης Φεβρουαρίου, η Δομή καλεί όποιον επιθυμεί να βρεθεί στο σημείο της δολοφονίας, όπου εκεί θα ανάψουν 19 κεριά και θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Άλκη Καμπανού.
«Όσοι θέλουν να είναι εκεί να δώσουν το παρών» σημειώνει ο κ. Παπάς.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:00, ο μικρός Γιάννης, ο μικρός Λέανδρος και ο μικρός Σπύρος, παιδιά με αναπηρία και τεράστιο σθένος, φίλοι του Άρη, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ αντίστοιχα, φορώντας τα διακριτικά των ομάδων, θα αφήσουν συμβολικά στο σημείο της δολοφονίας από ένα λουλούδι, στέλνοντας μήνυμα αθλητικού πνεύματος και συμπερίληψης.
Μια πρόταση που έγινε από πλευράς των ανθρώπων της Δομής και έγινε αμέσως αποδεκτή από τα παιδιά και τους γονείς τους.
«Ο Γιάννης, ο Λέανδρος και ο Σπύρος είναι τρία παιδιά που μπορεί να υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες, αλλά αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα του ότι ο αθλητισμός ενώνει. Μέσω αυτών των παιδιών ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας, τόσο ως προς την κατεύθυνση του αθλητικού πνεύματος, όσο και ως προς το κομμάτι της συμπερίληψης».
Παράλληλα, θα επαναληφθεί η περυσινή δράση (στα πλαίσια της 1ης Φεβρουαρίου ως, άτυπης ακόμη, Πανελλήνιας ημέρας Φιλάθλου/Οπαδού) της φωτογράφισης φιλάθλων και οπαδών διαφορετικών ομάδων μαζί, φορώντας τα χρώματα των ομάδων τους και η ανάρτηση από τη Δομή όλων αυτών των φωτογραφιών με σκοπό τη δημιουργία ενός κύματος ενσυναίσθησης και συνύπαρξης των χρωμάτων.
«Στη δράση αυτή μπορεί να συμμετέχει ο καθένας ακόμη και από τον καναπέ του σπιτιού του. Από κάθε άκρη της χώρας. Έτσι μόνο θα συνηθίσει το μάτι στη συνύπαρξη των διαφορετικών χρωμάτων» προσθέτει ο κ. Παπάς.
Επίσης, δημιουργείται μια νέα ενότητα στην ιστοσελίδα www.inthenameofalkis.com με τίτλο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ και ανάρτησης τους στα social media της Δομής.
Η πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου και θα είναι ενός αθλητή που φόρεσε τη φανέλα 2 δημοφιλών (και ανταγωνιστικών) συλλόγων. Θα ακολουθήσουν ιστορίες συνύπαρξης οπαδών.
Στις στάσεις με τηλεματική του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη θα εμφανίζεται το μήνυμα “Γινόμαστε ένα για τον Άλκη. Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ”.
Σε όλο το δίκτυο του Μετρό και Τραμ του Ν. Αττικής θα εμφανιστεί σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, στατική ηλεκτρονική αφίσα της Δομής με κύριο μήνυμα “Γινόμαστε ένα για τον Άλκη. Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ”.
Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ θα εμφανιστεί στατική ηλεκτρονική αφίσα της Δομής με κύριο μήνυμα “Γινόμαστε ένα για τον Άλκη. Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ” μέσα σε όλα τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ του Ν. Αττικής.
«Δεν μπήκαν στον κόπο να μας απαντήσουν…»
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αντιμετώπιση που είχαν οι ιθύνοντες της Δομής από μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού (και όχι μόνο) αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια για μια μεγάλη ταυτόχρονη τριπλή δράση που είχαν στα σκαριά για την 1η Φεβρουαρίου, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα.
Σε συνέχεια της πολύχρωμης ειρηνικής πορείας 5.000 ατόμων πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η Δομή σχεδίαζε τα παρακάτω:
1. Πολύχρωμη συνύπαρξη πολιτών σε συναυλία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με συμμετοχή καταξιωμένων και δημοφιλών καλλιτεχνών.
2. Ταυτόχρονα, πολύχρωμο κάλεσμα σε πολίτες, αθλητές, φιλάθλους και οπαδούς στην Αθήνα, με ένα κερί στο χέρι, να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Θεσσαλονίκης, στην πλ. Κοτζιά από μετάδοση με live streaming σε γιγαντοοθόνες.
3. Το ίδιο κάλεσμα με το παραπάνω στην Πάτρα και στην πλ. Β. Γεωργίου.
«Θα ήταν κάτι που θα είχε τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα. Που θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξουν τεκτονικά τα πράγματα. Και όμως μεγάλες εταιρίες δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας απαντήσουν» αναφέρει στην parallaxi ο κ. Παπάς, ο οποίος ευελπιστεί πάντως ότι η παραπάνω δράση θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μιας και από την πλευρά της Δομής οι «σπόροι έπεσαν».
Περισσότερα για τη «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη» μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.