Άλλη μια διεθνής ανάδειξη και συνεργασία για το ΑΠΘ

Το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ. επιλέχθηκε –ανάμεσα σε 100 προτάσεις από ελληνικά πανεπιστήμια.

Parallaxi
άλλη-μια-διεθνής-ανάδειξη-και-συνεργα-163487
Parallaxi

βιβλιοθηκη απθ

Μια ακόμα διεθνής ανάδειξη και συνεργασία διαφαίνεται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ. επιλέχθηκε –ανάμεσα σε 100 προτάσεις από ελληνικά πανεπιστήμια- να φιλοξενήσει δύο Έλληνες επισκέπτες καθηγητές απο την Αμερική, μελετητές της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης.

Το πλαίσιο -ένα ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας που θα εστιαστεί: α. στην έρευνα και δημιουργία αρχειακών πηγών, β. στον εντοπισμό υλικών και άυλων τεκμηρίων με στόχο γ. την ανάγνωση της ελληνικής ταυτότητας στην ελληνική διασπορά και μετανάστευση και δ. απώτερη πρόθεση τη δημιουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου-Εκθεσιακού χώρου-Μουσείου Ελληνικής Διασποράς και Μετανάστευσης.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από την ανάθεση που έγινε στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, είναι ένα από τα 12 Ελληνικά πανεπιστήμια που επιλέχθηκαν από το «The Greek Diaspora Fellowship Program» για να φιλοξενήσουν 21 μελετητές, γεννημένους σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να συνεργαστούν σε προγράμματα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των πανεπιστημίων και των κοινοτήτων τους.

αρχιτεκτ απθ

Το «Greek Diaspora Fellowship Program» έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην αποτροπή της διαρροής επιστημόνων (brain-drain) της Ελλάδας και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων, αμοιβαία επωφελών συνεργασιών ανάμεσα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, των Η.Π.Α και του Καναδά. Τη διαχείρισή του έχει αναλάβει το Institute of International Education των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, ενώ η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σε διάστημα διάρκειας δύο ετών, το πρόγραμμα θα απονείμει υποτροφίες σε 40 ακαδημαϊκούς που έχουν ως έδρα τις Η.Π.Α και τον Καναδά για να συνεργαστούν με πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Οι πρώτοι 21 είναι αυτοί του πρώτου κύκλου υποτροφιών του «Greek Diaspora Fellowship Program».

Οι εν λόγω προτάσεις υποβλήθηκαν από τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών πανεπιστημίων. Οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, προερχόμενοι από 16 εξέχοντα πανεπιστήμια των Η.Π.Α και του Καναδά, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να διεξάγουν ακαδημαϊκά προγράμματα με τους Έλληνες συναδέλφους του αφορούν ποικίλα επιστημονικά πεδία.

Η Κριτική Επιτροπή που επέλεξε τις βραβευμένες προτάσεις αποτελείται από διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς και άτομα με ειδικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση όπως ο καθηγητής Tassos Anastasiadis (McGill University), η καθηγήτρια Effi Basdra, (πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών), η ιστορικός και βραβευμένη συγγραφέας Katherine Fleming, ο καθηγητής και Πρόεδρος Harris Pastides (University of South Carolina), ο καθηγητής Dimitris Sotiropoulos (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Εταίρος Ερευνητής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (London School of Economics), ο καθηγητής Stamatis Vokos (Seattle Pacific University) και η Artemis Zenetou, διευθύντρια (Fulbright Foundation-Greece), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων και διακεκριμένη συγγραφέας βιβλίων για τα μουσεία.

ΑΠΘ

Οι καθηγητές του ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά, Διευθύντρια του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’, και Γιώργος Καλογεράς, Πρόεδρος της MESEA (Multi Ethnic Studies Europe and the Americas) και εκδότης του Περιοδικού Gramma, ηγούνται του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το διάστημα 15 Μαΐου – 15 Ιουλίου 2017, μαζί με τους δύο επισκέπτες καθηγητές Γιώργο Αναγνώστου και Νίκο Πουλόπουλο, από το Ohio State University και το University of Missouri, St. Louis αντίστοιχα. Μαζί τους συνεργάζονται μια πλειάδα ερευνητών διδακτόρων, μεταδιδακτόρων, υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Η έρευνα σκοπεύει να εστιαστεί σε όλα τα ιστορικά κύματα μετανάστευσης από και προς την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία ενός διπλού αφηγήματος: ενός που θα θέτει την ελληνική περίπτωση στο παγκόσμιο πλαίσιο της μακρο-ιστορίας και ενός άλλου που θα φωτίζει προσωπικά αφηγήματα (μικρο-ιστορία) καταγράφοντας την εμπειρία των Ελλήνων της διασποράς και της μετανάστευσης. Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία μέρη: α) τον προσδιορισμό της σχετικής βιβλιογραφίας, β) δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με αρχεία ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης, καθώς και Αρχεία Προφορικής Ιστορίας παγκοσμίως, γ) τη δημιουργία ενός νέου αρχείου που θα συγκροτηθεί από τη συλλογή προφορικών μαρτυριών και από την τεκμηρίωση μελλοντικών εκθεμάτων σχετικά με την ελληνική διασπορά και μετανάστευση και δ) τον εντοπισμό υλικών και άυλων τεκμηρίων της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Ελληνική Διασπορά και Μετανάστευση ξεκινά στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Μαΐου, προκειμένου να συμπέσει με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, (Θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενα αφηγήματα. Μιλώντας για το ανείπωτο στα μουσεία») με την πραγματοποίηση ενός Συμποσίου με τίτλο ‘Ταυτότητες: Υλικός και άυλος πολιτισμός της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης με ένα άλλο βλέμμα’, την οργάνωση μιας έκθεσης τεκμηρίων και μιας έκθεσης φωτογραφίας, καθώς και με μια θεατρική σκηνική διασκευή της νουβέλας του Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος».

Το πρόγραμμα αποτελεί ιδέα την οποία στηρίζει ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μιας και η Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνει ο ίδιος σε επιστολή του υποστήριξης προς την Επιτροπή Κρίσης «υπήρξε πάντα τόπος υποδοχής τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα, προσφύγων, γεγονός που της προσδίδει και τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα».

Όπως δήλωσε επίσης ο Στέλιος Βασιλάκης, Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής στο ΙΣΝ, «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πολύ ικανοποιημένο τόσο με την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ακαδημαϊκοί της διασποράς για το Πρόγραμμα, όσο και με το εύρος των επιστημονικών ειδικοτήτων του πρώτου κύκλου υπότροφων. Προσδοκούμε ότι αυτές οι συνεργασίες θα οικοδομήσουν μακροπρόθεσμες σχέσεις και ότι θα είναι ωφέλιμες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είμαστε ευγνώμονες στο Institute of International Education των ΗΠΑ για την αφοσίωσή τους στο Πρόγραμμα, όπως και για την πολύτιμη συμβολή της Επιτροπής Κρίσης».

«Η γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε αυτές τις υποτροφίες καταδεικνύει τη δέσμευσή του στην επέκταση του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας και την επένδυση στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας», δήλωσε τέλος ο Alan Goodman, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of International Education.

greek diaspora

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή νέων προτάσεων και την υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο υποτροφιών του προγράμματος είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Σχετικές πληροφορίες στον σύνδεσμο “How to Apply” και [email protected].

Περισσότερα στα: The Greek Diaspora Fellowship Program/ Institute of International Education (IIE) www.iie.org/ The Stavros Niarchos Foundation www.SNF.org/ Fulbright Foundation in Greece www.fulbright.gr/en/

Για το πρόγραμμα Ελληνική Διασπορά και Μετανάστευση

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’

Γιούλη Κωλέττη, γραμματεία, [email protected]

Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια, επικεφαλής του προγράμματος, [email protected]

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα